Pārlekt uz galveno saturu

Latvijā in situ audzēto pārtikā un lauksaimniecībā izmantojamo augu un to savvaļas radinieku ģenētiskā potenciāla apzināšana, ievākšana un izpēte (KL20)

Projekta numurs
19-00-SOINV05-000022
Struktūrvienības kods
KL20
Sadarbības partneri

LVMI "SILAVA"; Darzkopības institūts, Agroresursu un ekonomikas institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte

Mērķis

Izpētīt in situ audzēto augu ģenētisko resursu situāciju Latvijā, veikt paraugu ievākšanu ekspedīcijās, to aprakstu ar deskriptoriem un iekļaušanu Latvijas kultūraugu gēnu bankas kolekcijās.

Latvijas lauksaimniecībai un pārtikai izmantojamie augu ģenētiskie resursi ir šķirnes, vecās (vai tauta selekcijas) šķirnes, kā arī savvaļā augoši dažādu sugu indivīdi un populācijas. Katras valsts vietējie ģenētiskie resursi ir nozīmīgs saimniekošanas ilgtspējības avots, ko iespējams izmantot gan tieši – audzējot saimniecībās un no tiem iegūstot nišas produktus ar augstu pievienoto vērtību, gan netieši – iekļaujot selekcijas programmās un veidojot jaunas šķirnes. Ar sēklām pavairojamās sugas tiek uzglabātas LVMI “Silava” Latvijas augu gēnu bankā, Salaspilī, savukārt veģetatīvi pavairojamās – lauka kolekcijās Dārzkopības institūtā (DI) un Agroresursu un ekonomikas institūtā (AREI). Pieredze rāda, ka Latvijā lauku un privātmāju saimniecībās vēl ir saglabājušās un tiek uzturētas vietējās šķirnes, bet savvaļā dažādos biotopos sastopama liela bioloģiskā dažādība. Tomēr, šie unikālie resursi var aiziet nebūtībā, kā tas noticis daudzās attīstītajās Eiropas valstīs.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Latvijas pārtikā un lauksaimniecībā izmantojamo augu un to savvaļas radinieku ģenētisko resursu ievākšana:

1.1. situācijas apzināšana par ģenētisko resursu situāciju Latvijā, iesaistot šajā procesā arī sabiedrību (skolas, nevalstiskās organizācijas);

1.2. ekspedīciju plāna izstrādāšana un to izpilde:

augļaugu ekspedīcija (viena ekspedīcija),

dārzeņu ekspedīcija
(viena ekspedīcija),

zālaugu ekspedīcija
(viena ekspedīcija).

2. Ievākto ģenētisko resursu paraugu izpēte:

2.1. atbilstoši Ģenētisko resursu padomes apstiprinātajiem deskriptoriem uzsākt ievākto paraugu aprakstīšanu (izvērtēšanu);

2.2. atbilstoši iegūtajiem rezultātiem nodrošināt paraugu iekļaušanu Gēnu bankas kolekcijās

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

25 100.00

Projekta vadītājs
Dainis Edgars Ruņģis; Sarmīte Rancāne
Pielikums Izmērs
LatvijaVietējoĢR_Atskaite_12_2019.pdf 1.2 MB
Pievienots 19/12/2019