Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas izcelsmes medus autentiskuma, kvalitātes un nekaitīguma novērtējums un prasmes pārbaužu organizēšana

Projekta numurs
19-00-SOINV05-000029
Mērķis

Lai novērtētu konvencionāli iegūtā medus autentiskumu, kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī lai identificētu Latvijas izcelsmes medus raksturlielumus, projekta ietvaros ir paredzēts veikt pētījumus vairāku ķīmisko komponentu noteikšanai. Medus autentiskuma noteikšana tiks veikta, veicot flavonoīdu noteikšanu, kā arī veicot nemērķēto skrīningu ar augstas izšķirtspējas masspektrometrijas metodi (LC-Orbitrap-MS). Bez tam paraugos tiks noteikti medus kvalitātes parametri, kā arī nodrošināts pesticīdu un veterināro zāļu atlieku izplatības. Pētījuma izpildes rezultātā tiks iegūta nozarei svarīga informācija par medus nekaitīguma un kvalitātes parametriem, kā arī uzsākta datubāzes sastādīšana, kas turpmāk tiks izmantota, lai identificētu medus Latvijas reģiona izcelsmi

Medus ir sarežģīta sastāva produkts, kas satur vairāk nekā 300 savienojumus no dažādām grupām, piemēram, cukurus (monosaharīdus un oligosaharīdus), organiskās skābes, aminoskābes, fermentus, flavonoīdus, vitamīnus, ēteriskās eļļas, sterīnus un fosfolipīdus. Medus ir svarīgs enerģijas avots, kas satur aptuveni 80g/100g ogļhidrātu un 20g/100g ūdens. Medū esošie flavonoīdi sastāv no flavanoniem, flavoniem un flavonoliem, bet fenola skābes ir aizvietotās kanēļskābes un benzoskābes. Šie savienojumi nosaka medus krāsu, garšu un aromātu.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Medus autentiskuma noteikšana, nosakot flavonoīdus, kā arī veicot nemērķēto skrīningu ar augstas izšķirtspējas masspektrometrijas metodi. Pētījuma rezultātā tiks uzsākta datubāzes izveide, lai to turpmāk izmantotu Latvijas reģiona medus izcelsmes identificēšanai.

2. Medus kvalitātes parametru (HMF, cukuru satura, elektrovadītspējas) noteikšana paraugos.

3. Pesticīdu un veterināro zāļu atlieku izplatības monitorings ar masspektrometrijas metodi.

4. Prasmju pārbaužu organizēšana laboratorijām, kas nosaka Trichinella kāpurus gaļā,  nodrošinot individuālus paraugus visiem testēšanā iesaistītajiem darbiniekiem.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

100 000.00

Projekta vadītājs
Dr.chem., hromatogrāfijas grupas vadītāja Iveta Pugajeva
Pielikums Izmērs
Medus atskaite 2019.pdf 2.23 MB
Pievienots 17/12/2019