Pārlekt uz galveno saturu

Meža bioloģiskās daudzveidības monitoringa komponentes pilnveide nacionālajā meža monitoringā

Projekta numurs
20-00-S0MF03-000011
Mērķis

Veikt meža bioloģiskās daudzveidības monitoringu Nacionālā meža monitoringa programmas ietvaros, kas tiek īstenots saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem Nr.238 “Nacionālā meža monitoringa noteikumi”

Meža bioloģiskās daudzveidības nacionālā meža monitoringa metodika izstrādāta 2017. g. MAF pasūtīta pētījumā “Metodikas izstrāde bioloģiskās daudzveidības novērtēšanai nacionālā meža monitoringa ietvaros”. 2017. g. pētījumā tika apzinātas Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts meža dienesta un AS “Latvijas Valsts meži” realizētās meža bioloģiskās daudzveidības monitoringa programmas. Konstatēts, ka to mērķis ir raksturot atbilstošo ģenerālkopu, bet ar retiem, izņēmumiem monitoringa sistēmas ietvarā aprakstīta datu apstrādes metodika. Tika veikta meža bioloģiskās daudzveidības (BD) stāvokļa indikatoru nozīmības vērtējuma izstrāde, svarīgāko indikatoru atlase meža mainības analīzei (izstrādāta tiešo un netiešo indikatoru sistēma, lai novērtētu BD stāvokļi/dinamiku). Balstoties uz iepriekšējo pētījumu datiem, definēti un aprakstīti dažādu telpisko un laika mērogu BD struktūras, kompozīcijas un procesu indikatorus ģenētiskajā, sugas un ekosistēmu līmenī. Izvērtējot MRM parauglaukumos iegūstamos datus, konstatēts, ka jau no pašreizējiem meža resursu monitoringa (MRM) ievāktajiem datiem var aprakstīt virkni BD indikatoru, kas saistīti ar kokaudzes struktūru, pameža struktūru un atmirušo koksni un izstrādāti algoritmi BD monitoringā atbilstošo parametru un to nenoteiktības aprēķināšanai. Tika sagatavoti priekšlikumi monitorējamo meža modeļteritoriju atlasei reti sastopamo meža koku sugu monitoringam. Ainavas līmeņa aprēķini veicami visai valsts teritorijai un atsevišķām karšu lapām, un nav vajadzīgs izvēlēties “modeļteritorijas” monitoringa veikšanai valsts līmenī. Sagatavota metodika ģenētiskā līmeņa indikatoru, veģetācijas stāvokļa un izmaiņu novērtējumam, kā arī ainavas līmeņa indikatoru novērtējumam un uz MRM datiem balstītu kompozīcijas un struktūras indikatoru novērtējumam.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

  1. Meža ģenētiskās daudzveidības monitorings 2 (divās ) meža ģenētisko resursu audzēs un 2 (divās) sēklu plantācijās.
  2. Augu sabiedrību un epifītu novērtējums vismaz 80 meža resursu monitoringa parauglaukumos.
  3. Ainavas telpiskā raksta klašu stāvokļa 2015. un 2019. un izmaiņu novērtējums, izveidojot 2015. gada rastra karti.
  4. Informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Dabas aizsardzības pārvaldi par projekta rezultātiem.
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Jānis Donis
Pielikums Izmērs
MAF_20-00-S0MF03-000011_J_Donis.pdf 4.91 MB
Pievienots 03/02/2021