Pārlekt uz galveno saturu

Priekšlikumi Latvijas meža resursu vērtības un apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšanai ilgtermiņā un atbalsts meža apsaimniekošanas stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējumam.

Projekta numurs
20-00S0MF10-000064
Mērķis

Izstrādāt priekšlikumus meža resursu vērtības un apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšanai un normatīvās vides pilnveidošanai, sniegt atbalstu meža apsaimniekošanas stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējumam. Veikt FAO FRA mežu monitoringa 500 Latvijas parauglaukumu novērtējumu, izvērtējot meža teritoriju izmaiņas kopš 2000. gada.

Latvijā Meža likumā ir norāde, ka meža politikai ir uzdevums veicināt meža ekonomiski, ekoloģiski un sociāli ilgtspējīgu apsaimniekošanu un izmantošanu. Modelējot meža resursu izmaiņas pie dažādiem apsaimniekošana scenārijiem ir iespējams izvērtēt to vērtības un apsaimniekošanas efektivitātes paaugstināšanas iespējamos risinājumus, vienlaikus arī sniedzot atbalstu meža apsaimniekošanas stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējumam.

FAO meža programma, izmantojot tālizpētes datus un lokālo ekspertu iesaisti meža izmaiņu novērtēšanā, uzsākusi globālo meža izmaiņu novērtēšanas projektu. Šajā procesā Latvijai ir iespēja sasaistīt šo meža izmaiņu pētījumu ar lokālajiem meža daudzveidības, meža seguma un ainavas izmaiņu pētījumiem, iegūstot pārliecību par mežsaimniecības ilgtspēju.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

  1. Pilnveidot LVMI Silava meža resursu modelēšanas sistēmu:
    1. papildināt ar jaunākajiem augšanas gaitas vienādojumiem,
    2. dabisko traucējumu simulācijas modelī iekļaut liela apjoma dabisko traucējumu simulāciju,
    3. pilnveidot sortimentācijas modeli, papildinot ar pētījuma laikā izstrādātajām vispārējām augstumlīknēm un koku sadalījumiem, iekļaujot koksnes vainu sortimenta iznākuma korekciju, balstoties uz vēsturisko sortimentāciju.
    4. pilnveidot augšanas gaitas simulācijas modeli ar pētījuma laikā iegūtajiem rezultātiem par augšanas gaitas izmaiņām pēc grāvju renovācijas un rekonstrukcijas.
  2. Modelēt ikdienišķas un mērķtiecīgas apsaimniekošanas meža resursu izmaiņas līdz 2120. g. Sagatavot priekšlikumus meža resursu apsaimniekošanas efektivitātes un vērtības paaugstināšanai.

FAO FRA mežu monitoringa 500 Latvijas PL novērtējums, raksturojot meža izmaiņas no 2000.– 2018. g.

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Guntars Šņepsts
Pielikums Izmērs
MAF_20-00S0MF10-000064_G_Šņepsts.pdf 5.05 MB
Pievienots 01/02/2021