Pārlekt uz galveno saturu

Augstu celmu atstāšanas īstermiņa ietekmes izvērtējums uz ķērpju sugu daudzveidību reģenerētos mētrāju mēžos.

Projekta numurs
22-00-S0MF10-000034
Mērķis

Eksperimentālie mežu apsaimniekošanas parauglaukumi ar augstajiem celmiem tika ierīkoti 2021. gada pavasarī. Šo pasākumu mērķis bija izveidot mākslīgas struktūras, kas nodrošina piemērotas dzīvotnes (nišas) daudzām ķērpju sugām atjaunotās mežaudzēs, kurās notika galvenā cirte.

Šī projekta mērķis ir: iepriekšējā projekta laikā izveidotu mākslīgu ekoloģisko struktūru (augstu celmu) ķērpju biotas izmiršanas/kolonizācija izvērtēšana pirmajā gadā pēc mežistrādes, un pret mežu apsaimniekošanas pasākumiem sensitīvo ķērpju sugu identificēšana.

Mūsdienās daudzās attīstītās Eiropas un Ziemeļamerikas valstīs mežu apsaimniekošanu pielāgo un optimizē tādā veidā, lai gūtu maksimālo peļņu no resursu ieguves, un tajā pašā laikā maksimāli minimizējot kaitējumu bioloģiskai daudzveidībai saimnieciskajos mežos. Priede ir sastopamākā koku suga Latvijas mežos. Mežu apsaimniekošana Latvijas mētrāju audzēs notiek atbilstoši likumdošanai, kura nosaka vecumu, kādā var būt veikta galvenā cirte. Latvijas gadījumā, mitrājos galvenā cirte pamatā tiek veikta mežaudzēs vecumā no 101 gada. Saimnieciskie mētrāju meži ievērojami atšķiras no dabiskajiem. Piemēram, saimnieciskajos mētrāju mežos ir ievērojami mazāks mirušas koksnes apjoms. Ir zināms, ka boreālo mežu ekosistēmās mirušajai koksnei ir ļoti svarīga nozīme sugu daudzveidības uzturēšanai. Daudzas ķērpju sugas ir pielāgojušās apdzīvot mētrājus, kas ievērojami pārsniedz cirtmeta vecumu. Šāda veida audzēs mirušas koksnes apjomi un ievērojami lielāki nekā saimnieciskajos mežos, tādēļ vairākas ķērpju sugas var būt apdraudētas sakarā ar esošajā likumdošanā norādītajām prasībām pret mežistrādi. Mirušas koksnes struktūru izveide, piemēram, augsto celmu, potenciāli palīdz daudzām samērā retām ķērpju sugām apdzīvot jaunus reģenerētus mežus. Latvijas gadījumā, ķērpju sugas, kas potenciāli var būt apdraudētas (sensitīvās sugas) konkrētajās ekosistēmās joprojām nav apzinātas līdz galam. Sensitīvo sugu identificēšana, to ekoloģisko prasību apzināšana un izmiršanas/kolonizācijas apzināšana potenciāli var palīdzēt optimizēt mežsaimnieciskās darbības tādā veidā, lai mazinātu ietekmi uz sensitīvām ķērpju sugām. Pieteiktais projekts ir iepriekšējo projektu turpinājums. Šī projekta rezultātā tiks apzinātas mētrāju ekosistēmu apdzīvojošas sensitīvās ķērpju sugas, kā arī tiks iegūti dati par ķērpju sugu izmiršanu/kolonizāciju pirmajā gadā pēc mežistrādes.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Pētījumu plānots veikt priežu mežos, kas atbilst mētrāju tipam.
Pieteiktais projekts ir iepriekšējo projektu turpinājums.

Pētījuma gaitā tiek plānots apsekot pagājušajā gadā ierīkotos eksperimentālos parauglaukumus, kuros tika izveidoti augstie celmi (1-1.5m), un ievākt datus par ķērpju sugām, kas pašlaik ir sastopamas uz izveidotām ekoloģiskām struktūrām (augstiem celmiem). Salīdzinot šī projekta laikā iegūtos rezultātus ar iepriekšējā gada iegūtajiem rezultātiem, tiks apzināta sugu izmiršanas/kolonizācijas izmaiņas. Papildus tam, tiek plānots uzsākt jaunu pētījuma daļu, ierīkojot parauglaukumus 15 nogabalos, mētrāju mežaudzēs kuru vecums pārsniedz 140 gadus (pāraugušas audzes). Pāraugušu mētrāju audžu ķērpju sugu sastāva noteikšana ļaus identificēt pret mežistrādi sensitīvās ķērpju sugas. Parauglaukumos tiks iegūti dati par ķērpju sastopamību uz dzīviem kokiem un mirušas koksnes struktūrām.

Dati par ķērpju sugām uz celmu parametriem tiks iegūti, izmantojot metodes, kas tika pielietotas pētījumā, kuru veica Hämäläinen et al. (2015).

Projekta realizācijas gaita:

  • 05/2022 - Projekta uzsākšana, darba gaitas plānošana;
  • 06/2022 - 09/2022 - Parauglaukumu ierīkošana, apsekošana, datu ieguve;
  • 10/2022 - 11/2022 - Datu apkopošana un analīze;
  • 12/2022 - Projekta gala atskaites sagatavošana.
  • 07/2022 - 12/2022 - Projekta koncepcijas un sākotnējo rezultātu prezentēšana 


Projekta paredzētās darbības ir saskaņotas ar AS “Latvijas Valsts meži”.
Projekta izpildītāji/pienākumi:
Projekta vadītājs: Projekta realizācijas koordinēšana, gala atskaites sagatavošana.
Eksperts lihenologs: datu ieguve par sastopamajām ķērpju sugām parauglaukumos;
Datu apstrādes speciālists/statistiķis: iegūto datu statistiska apstrāde;
Asistents: Projekta vadītāja asistēšana projekta koordinēšanas jautājumos, un eksperta lihenologa asistēšana lauka darbos;
Kartogrāfs/GIS speciālists: kartogrāfiskā materiāla sagatavošana, darbs ar ģeotelpiskajiem datiem.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

16 000 Eur

Projekta vadītājs
PhD Rolands Moisejevs
Pielikums Izmērs
Augsto_celmu_parskats.pdf 3.1 MB
Projekta atslēgvārdi
Augstie celmi, ķērpji
Projekta iestāde
Daugavpils Universitāte
Pievienots 02/06/2023