Pārlekt uz galveno saturu

Augu aizsardzības sistēmas demonstrējums kaitīgo organismu ierobežošanai bioloģiskajos ābeļu stādījumos (DEMO10)

Logo
Projekta numurs
ZM/2022/11_ELFLA
Struktūrvienības kods
DEMO10
Mērķis

Praktiski nodemonstrēt un izvērtēt dažādu bioloģiskajā lauksaimniecībā atļautu preparātu efektivitāti kaitīgo organismu ierobežošanai bioloģiskajos ābeļu stādījumos.

Demonstrējuma pirmajā posmā tiek sagatavots metodiskais materiāls kaitīgo organismu monitoringam, augu aizsardzības līdzekļu (AAL), mēslojuma un biostimulantu pielietošanai kaitīgo organismu ierobežošanā.

Otrajā posmā saimniecību atbildīgajām personām tiks izsniegts metodiskais materiāls un veikta pamatapmācība pareizai kaitīgo organismu uzskaitei un AAL, mēslojuma un biostimulantu lietošanai, nodrošinot to, ka dažādās saimniecībās iegūtie rezultāti ir savstarpēji salīdzināmi, t.sk. starp dažādiem reģioniem. izvēlēta šķirne/es, uz kurām tiks veikts demonstrējums, veikta parauglaukuma atzīmēšana dabā, ievērojot vadlīnijas lauka izmēģinājumu ierīkošanai.

Trešais posms, kas atkārtojas visās trīs demonstrējuma sezonās, ir demonstrējuma īstenošanas aktivitātes, ir demonstrējuma īstenošanas aktivitātes: stādījuma kopšanas pasākumi, kaitīgo organismu monitorings, kaitīgo organismu ierobežošana un mēslojuma, kā arī biostimulantu izmantošana augu izturības veicināšanai, ražas kvalitatīvais un kvantitatīvais vērtējums, darba apjoma un ekonomisko rādītāju novērtēšana un lauka dienu rīkošana.

Ceturtajā posmā projekta beigās tiek sagatavots projekta rezultātu pārskats un organizēts publisks seminārs demonstrējuma rezultātu izplatīšanai visām mērķa grupām. 

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Demonstrējuma uzdevumi, kas jāveic, lai sasniegtu demonstrējuma mērķi:

  • Iekārtot divus parauglaukumus bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā,
    • 1. parauglaukums – kaitīgo organismu ierobežošana notiek, balstoties uz saimnieka līdzšinējo pieredzi;
    • 2. parauglaukums – kaitīgo organismu ierobežošana notiek, apvienojot līdz šim pētītās kaitīgo organismu monitoringa metodes un ierobežošanas paņēmienus ar makro un mikroelementus saturoša mēslojuma un biostimulantu izmantošanu ar mērķi veicināt augu izturību pret kaitīgajiem organismiem.
  • Viena parauglaukuma lielums – vismaz 0,3 ha, kopējā demonstrējuma lauka platība vismaz 0,6 ha. 
  • Novērtēt pielietoto kaitīgo organismu ierobežošanas metožu efektivitāti.
  • Veikt darba patēriņa uzskaiti kaitīgo organismu monitoringam un ierobežošanas metožu pielietošanai, lai novērtētu metožu izmantošanas ekonomiskos rādītājus.
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

EUR 45 000.00

Projekta vadītājs
Mg.agr. Regīna Rancāne
Projekta atslēgvārdi
demo10, kaitīgo organismu, AAL, ābeļu stādījumos
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 24/11/2022