Pārlekt uz galveno saturu

Bioloģiski aktīvo vielu izpēte pārtikas izejvielās un produktos (P23)

Projekta numurs
3.2.-10/4
Struktūrvienības kods
P23
Mērķis

Mērķis ir izstrādāt graudaugu un pākšaugu produktus, kā pamata izejvielu izmantojot augu maiņas kultūras (auzas, griķi, zirņi, pupas) un attīstot, pielāgojot ražošanas tehnoloģiju, lai iegūtu patērētāju prasībām atbilstošu, inovatīvu, funkcionālu, augstas pievienotas vērtības produktu pilnvērtīgai, kā arī vegānai diētai. Graudaugu un pākšaugu sastāvā ir dažādi bioloģiski aktīvi savienojumi, kurus kombinējot būtu iespējams iegūt produktus ar lielāku daudzveidīgāku un augstāku šo vielu saturu.

Izvēlētā tēma atbilst Latvijas Lauksaimniecības universitātes attīstības stratēģijai 2015. – 2022. gadam, prioritārajām tēmām – jauni produkti no augu valsts izcelsmes izejvielām, to uzturvērtības pētījumi un bioloģiski aktīvo vielu izpēte pārtikas izejvielās un produktos.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Pētījuma uzdevumi:

  1. izpētīt graudaugu un pākšaugu kombināciju piemērotību pārslu ražošanai ar augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu;
  2. izpētīt pārstrādes procesu ietekmi uz bioloģiski aktīvo vielu saturu pārslās;
  3. izstrādāt jauno produktu ražošanas tehnoloģiju.

 

Aktivitātes (uz projekta rezultātu vērstas darbības)

2.2.1. Potenciālo izejvielu atlase, paraugu sagatavošana, izvērtēšana.

Graudaugu un pākšaugu sastāvā ir dažādi bioloģiski aktīvi savienojumi (Saini et al., 2019) un uzturvielas, kuras kombinējot būtu iespējams izstrādāt produktus ar augstāku uzturvielu un bioloģiski aktīvo vielu saturu. Pākšaugu sastāvā ir dažādi fenoli un flavonoīdi, bet graudaugu sastāvā dažādi vitamīni, karotinoīdi, flavonoīdi, diētiskās šķiedrvielas u.c. (Saini et al., 2019), papildus, kombinējot graudaugus un pākšaugus, iespējams sasniegt pilnu aminoskābju spektru, jo katram no augiem ir savs, atšķirīgs aminoskābju sastāvs.

Kā pamatizejvielas tiks izmantotas augu maiņas kultūras (auzas, griķi, pupas, zirņi).

Izejvielu atlase tiks balstīta arī uz iepriekšējām šajā virzienā veiktajām iestrādnēm un analizēto zinātnisko literatūru.

2.2.2. Tehnoloģisko pārstrādes procesu analīze, procesu ietekmes novērtēšana uz bioloģiski aktīvo vielu saturu pārslās.

Pētījuma laikā paredzēts izmēģināt dažādas ražošanas iekārtas un tehnoloģijas, kas tiek izmantotas grauzdētu un ekstrudētu pārslu ražošanā. Izmēģinājumu laikā paredzēts piemeklēt atbilstošāko pārstrādes procesu un optimizēt parametrus, kā arī veikt sekojošas mikrobioloģijas un fizikāli ķīmiskās analīzes – mikrobioloģiskie rādītāji (MAFAM, raugi, pelējumi u.c.), mitruma saturs, ūdens aktivitāte, uzturvērtība, aminoskābju saturs, polifenolu saturs, vitamīni u.c.).

2.2.3. Jaunu produktu ražošanas tehnoloģiju izstrāde atbilstoši eksperimentālajā darbā iegūtajiem rezultātiem.

2.2.4. Manuskriptu sagatavošana un iesniegšana žurnālos – Journal of Cereal Science, Cereal Chemistry vai līdzīgos žurnālos. Rezultātu prezentēšana starptautiskās konferencēs.

Sasniedzamie rezultāti (Norādīt konkrētu sasniedzamo rezultātu zinātnisko vai praktisko nozīmīgumu, plānoto ieguldījumu konkrētā zinātnes virziena attīstībā)

Nr.

Rezultatīvie rādītāji /detalizēts pamatojums

Sasniedzamais rezultāts (skaits)

1

Projekta realizācija iesaistīts doktorants

Doktorants (1)

2

Izstrādāti graudaugu-pākšaugu pārslu prototipi.

Veikti pirmie pārslu prototipu izstrādes testi, kuru laikā tiks izmēģinātas dažādas graudaugu un pākšaugu kombinācijas. Atbilstošākā kombinācija atlasīta balstoties uz prototipu kvalitātes rādītājiem – struktūru, sensoro novērtējumu, analīžu rezultātiem.

Produktu prototipi (2)

3

Atbilstoši iegūtajiem rezultātiem, izstrādāta un ražošanas apstākļos aprobēta jauna produktu ražošanas tehnoloģija.

Pētījuma laikā tiks izpētīts kā dažādi procesi un parametri ietekmē izstrādāto pārslu kvalitāti. Izstrādes laikā nepieciešams nodefinēt piemērotāko pārstrādes tehnoloģiju – secību, iekārtas un to parametrus.

Izstrādāta un aprobēta tehnoloģija (1)

4

Sasniegtie rezultāti publicēti vismaz divās publikācijās, kas indeksētas Web of Science vai Scopus datubāzēs, kā arī rezultāti prezentēti starptautiskās konferencēs.

Iesniegti manuskripti (2)

Prezentācijas konferencēs (vismaz 2)

 

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

10 000.00 EUR

Projekta iestāde
LLU
Pievienots 08/01/2022