Pārlekt uz galveno saturu

Līdzekļu piesaistes tendences valsts dibinātajās augstskolās Latvijā (Z63)

Projekta numurs
3.2.-9/78
Struktūrvienības kods
Z63
Mērķis

Analizēt līdzekļu piesaistes tendences valsts dibinātajās augstskolās un sagatavot rekomendācijas un ieteikumus līdzekļu piesaistes sekmīgākai dinamikai.

Pētījuma mērķis: Analizēt līdzekļu piesaistes tendences valsts dibinātajās augstskolās un sagatavot rekomendācijas un ieteikumus līdzekļu piesaistes sekmīgākai dinamikai.

Uzdevumi:

  1. Analizēt zinātnisko literatūru ar labās prakses piemēriem no pasaules augstskolu pieredzes darbā ar mecenātiem, īpaši uzsvaru liekto uzsvaru uz pētījumu analīzi, kuros pielietotas matemātiskās metodes.
  2. Analizēt 12 valsts dibināto augstskolu biedrību un fondu saņemto ziedojumu, dotāciju dinamiku laika posmā no 2011. – 2021. gada, kā arī izlietoto ziedojumu, dotāciju apjomu dinamiku.
  3. Aptaujāt 30 uzņēmumu vadītājus un analizēt tendences līdzekļu piesaistes apjomiem, mērķiem un veidiem.
  4. Sadarbojoties ar 7 ekspertiem, izvērtēt trīs scenārijus valsts dibināto augstskolu sekmīgākai līdzekļu piesaistes dinamikai.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

​​​​​​​1. Piecu (5) zinātnisko publikāciju sagatavošana, t.sk.:zinātnisko rakstu sagatavošana, balstoties uz veikto pētījumu;
zinātnisko rakstu iesniegšana starptautisko zinātnisko konferenču orgkomitejām vai žurnālu redkolēģijām, izvēloties tādas konferences un žurnālus, lai attiecīgie konferenču rakstu krājumi vai žurnāli tiktu indeksēti SCOPUS vai Web of Science.
2. Pētījuma rezultātu prezentēšana piecās (5) starptautiskajās zinātniskajās konferencēs.
3. Dalība piecās (5) starptautiskajās zinātniskajās konferencēs.
4. 
Promocijas darba “Līdzekļu piesaistes tendences valsts dibinātajās augstskolās Latvijā” nodaļu izstrādē:
1. “Zinātniskās literatūras avotos lietoto matemātisko metožu izpēte un analīze”;
2. “12 valsts dibināto augstskolu biedrību un fondu saņemto ziedojumu, dotāciju dinamika laika posmā no 2011. – 2021. gada, kā arī izlietoto ziedojumu, dotāciju apjomu dinamika, tās analīze. Rekomendāciju izstrāde”;
3. “Uzņēmēju – ziedotāju ziedojumu veikšanas apjomu, mērķu un veidu analīze”;
4. “Līdzekļu piesaistes tendenču ar pozitīvu dinamiku scenāriju analīze un novērtēšana valsts dibināto augstskolu attīstībai”.
​​​​​​​Pētījuma izstrādes gaitā atbilstoši formulētajiem darba uzdevumiem tiks pielietotas vairākas metodes: monogrāfiskā; zinātniskās literatūras un dokumentu analīzes un sintēzes metodes; socioloģisko pētījumu metodes (aptaujas, ekspertu intervijas); anketu datorizētas apstrādes metodes; datu statistiskās analīzes metodes (dinamiskās laikrindas, korelāciju analīze u.c.).

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Pēteris Rivža
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 19/04/2024