Pārlekt uz galveno saturu

Olbaltumvielu atgūšana no lauksaimniecības atlikumiem izmantojot insektus un jauna aprites cikla izveide

logo
logo
Projekta numurs
22-00-A01612-000017
Struktūrvienības kods
LAD58
Sadarbības partneri

Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA); Biedrība CLEANTECH LATVIA, SIA “Biomund”, SIA “Kabiņsala”, biedrība “Latvijas Jauno zemnieku klubs”.

Mērķis

novērtēt lauksaimniecības un lauksaimniecības produktu pārstrādes augu izcelsmes atlikumu tālākas izmantošanas iespējas Latvijā, izmantojot insektus kā pārstrādātājus, vienlaicīgi veicinot insektu audzēšanas nozares attīstības potenciālu Latvijā, un novērtēt insektus un no tiem iegūto augstas vērtības olbaltumvielu izmantošanas potenciālu putnkopībā, mājputnu labturības un ražības celšanai.

Projektā “Olbaltumvielu atgūšana no lauksaimniecības atlikumiem izmantojot insektus un jauna aprites cikla izveide” ir uzsākta lauksaimniecības atlikumu pārstrādes un insektu audzēšanas iekārtas karkasa izveide un montāža. Melnās dzelkņmušas kāpuri, kas tiks izmantoti šī projekta ietvaros, ir ļoti jūtīgi attiecībā uz tiem nepieciešamo temperatūru, gaisa mitrumu un apmaiņu un tikai pareizos apstākļos audzēti tie spēj tālāk efektīvi pārstādāt lauksaimniecības atlikumus. Kāpuru labbūtībai tiek izveidots bloks, kurā būs iespējams konstanti nodrošināt optimālos apstākļus insektu audzēšanai, to varēs kontrolēt un piemērot tālāku eksperimentu veikšanai.

Pilotprojekts tiek īstenots Madonas novada, Mārcienas pagasta “Muižniekos”.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

LBTU EUR 8999.99

Projekta vadītājs
Aiga Nolberga Trūpa
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 12/01/2024