Pārlekt uz galveno saturu

Dioksīnu un polihlordifenilu piesārņojuma līmeņu noteikšana Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktos

ZM un LAD
Projekta numurs
23-00-S0INZ03-000039
Mērķis

2018. gadā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) publicēja savu pirmo visaptverošo riska novērtējumu attiecībā uz dioksīniem un dioksīniem līdzīgiem PHB pārtikā un barībā, septiņas reizes samazinot pieļaujamo nedēļas devu (TWI), pamatojoties uz jauniem toksikoloģijas datiem un norādot uz veselības problēmām, ko rada jaunā TWI pārsniegšana visā ES populācijā. Tādējādi, nākotnē ir paredzētas EK Regulas 2023/915 izmaiņas un dioksīnu satura maksimālo pieļaujamo normu samazinājums. Līdz ar to Latvijai ir nepieciešams veikt pētījumu, lai savāktu pēdējos datus par vietējās produkcijas atbilstību Eiropas Savienības normām. 

Šī projekta uzdevums ir veikt dioksīnu un polihlordifenilu daudzuma noteikšanu Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktos (svaigpienā, cūkgaļā, olās, Baltijas jūras zivīs un to produktos) (kopā vismaz 45 paraugi), apkopot un izvērtēt iegūtos rezultātus, nosūtīt datus EFSA un sniegt priekšlikumus Latvijas nacionālajai pozīcijai par plānotajām izmaiņām ES normatīvajos aktos par dioksīniem un polihlordifeniliem.

Pētījumam ir izmantota gāzu hromatogrāfijas – augstas izšķirtspējas masspektrometrijas apstiprinoša analītiskā metode, kas atbilst Komisijas Regulas (ES) 2017/644 prasībām par dioksīnu un dioksīniem līdzīgo PHB selektīvo un jutīgo noteikšanu pārtikā. Metode ir validēta un akreditēta Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā LATAK saskaņā ar ISO 17025 prasībām.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Apstiprinātā atbalsta summa ir EUR  65 000,00. 

Projekta vadītājs
Dr.chem. Vadims Bartkevičs
Pielikums Izmērs
LAD Dioksīnu projekta atskaite 2023 1.81 MB
Projekta iestāde
BIOR
Pievienots 05/12/2023