Pārlekt uz galveno saturu

Koksnes biomasas izmantošana enerģijas ieguvē tās patēriņa prognozes Latvijā

Projekta numurs
23-00-S0MF01-000002
Sadarbības partneri

LVMI Silava, SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attistības institūts"

Mērķis

Projekta mērķis ir apkopot datus par enerģētiskās koksnes pieejamību un patēriņu Latvijā 2017.-2022. gados, sagatavot prognozes enerģētiskās koksnes pieprasījumam Latvijā 2023.-2030.gados, kā arī sagatavot apvienotas aptaujas Joint Wood Energy Enquiry 2021 datus atbilstoši iniciatoru prasībām.

Latvijas enerģētiskās neatkarības pilnveidošanas un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai nepieciešams veikt pētījumu par tendencēm koksnes biomasas izmantošanas enerģijas ieguvē Latvijā 2017.-2022.gadā, un, balstoties uz ietekmējošiem faktoriem, sagatavot prognozes enerģētiskās koksnes pieprasījumam laika periodā līdz 2030.gadam.

Apzinot koksnes izmantošanu enerģētikā un enerģētiskās koksnes produktu ražošanu, katra valsts aizpilda ANO Ekonomikas Komisijas Eiropā (UNECE) izstrādāto aptauju “Apvienotas koksnes enerģijas anketa (Joint Wood Energy Enquiry, JWEE)”. Apkopoto informāciju izmanto vairākas starptautiskās institūcijas, tajā skaitā Eiropas Komisija. JWEE aizpildīšanai nepieciešams sastādīt enerģētiskās koksnes resursu izmantošanas detalizētu bilanci Latvijai 2021. gadā, un, balstoties uz iegūtajiem datiem, sniegt atbildes uz JWEE anketas jautājumiem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Lai sasniegtu šo mērķi, tiek veikti sekojoši darba uzdevumi:
1) Sagatavot datus par situāciju enerģētiskās koksnes pieejamībā, patēriņā Latvijā 2017.- 2022. gadā, nodrošinot datu iegūšanas un aprēķinu metodikas izstrādāšanu.
2) Identificēt enerģētiskās koksnes tirgus ietekmējošus faktorus un procesus Latvijā, un sagatavot prognozi enerģētiskās koksnes pieprasījumam 2023.- 2030. gadā.
3) Sagatavot Apvienoto koksnes enerģijas aptaujas anketu par 2021. gadu (Joint Wood Energy Enquiry 2021) https://www.unece.org/forests/jwee.html.
4) Precizēt sagatavoto anketu atbilstoši aptaujas iniciatoru saņemtajiem komentāriem.

Projekta uzdevumi paredz, ka tiek atjaunota un pilnveidota informācija par:
• Latvijā pieejamiem enerģētiskās koksnes resursiem, ieskaitot meža un kokapstrādes blakus produktu izcelsmes;
• Enerģētiskās koksnes produktu ražošanu un izlietojumu Latvijā, to ietekmējošus faktorus;
• No kurināmās koksnes iegūtas enerģijas patēriņu Latvijā, kā arī informācijas apkopojums par realizācijas stadijā esošiem pārveidošanas sektora jauniem projektiem;

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Igors Krasavcevs
Projekta atslēgvārdi
Kurināmā koksne
pārveidošanas sektors
koksnes patēriņa prognozes
enerģētiskā koksne
Projekta iestāde
Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts
Pievienots 31/01/2024