Pārlekt uz galveno saturu

Metodikas un formulas izstrāde zaudējumu kompensācijas aprēķināšanai lauksaimniecības un akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimību gadījumā (S463)

Projekta numurs
23-00-S0INZ03-000030
Struktūrvienības kods
S463
Mērķis

Valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimību vai epizootijas uzliesmojuma laikā radušos zaudējumu kompensācijas aprēķināšanas modelis.

Kompensācijas dzīvnieku audzētājiem, dzīvnieku infekciju vai zoonožu gadījumā, ja dzīvnieki, slimību apkarojot, dzīvnieki ir jāiznīcina, tiek minēts kā galvenais faktors, kas veicina šo slimību identifikāciju saimniecībās un ziņošanu par tām. Galvenokārt tāpēc, ka dzīvnieku īpašnieki parasti ir tie, kas vispirms pamana klīniskās pazīmes savās saimniecībās, un agrīna paziņošana palīdz veterinārajām iestādēm veikt atbilstošus sanitāros pasākumus, lai veicinātu slimību ātru kontroli un izskaušanu. Šie sanitārie pasākumi bieži ietver inficēto dzīvnieku un to kontaktu iznicināšanu, kā arī ilgstoši sanitārie ierobežojumi īpašniekiem, rada lielus ekonomiskus zaudējumus. Savukārt pārlieku augstas kompensācijas rada risku ļaunprātīgai infekcijas slimības izplatīšanai.

Tādēļ, lai noskaidrotu un analizētu dažādos kompensācijas mehānismus un sniegtu ieteikumus kompensācijas mehānismu ieviešanai un pilnveidošanai, reaģējot uz jauniem nacionālajiem, reģionālajiem un pasaules līmeņa slimību attīstības un izplatības scenārijiem, pētījuma ietvarā, sadarbojoties ar lauksaimnieku organizācijām, veterinārajiem ekspertiem un attiecīgās jomas uzraugošajām institūcijām, paredzēts izstrādāt metodiku un aprēķina formulas zaudējumu kompensācijas aprēķināšanai valsts uzraudzībā esošo dzīvnieku infekcijas slimību uzliesmojumu gadījumos lauksaimniecības un akvakultūras dzīvniekiem Latvijā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta izstrādes laiks 2023. gads.

1.2.1. Definēt zaudējumu kompensācijas pozīcijas valsts uzraudzībā esošām dzīvnieku infekcijas slimībām.

1.2.2. Katras zaudējumu kompensācijas pozīcijas apmēra aprēķināšanas metodika un formulas izstrāde.

1.2.3. Dzīvnieku tirgus vērtības aprēķināšanas formula un metodika, kas saskaņota ar lauksaimniecības un akvakultūras dzīvnieku audzētāju nevalstiskajām organizācijām (NVO).

1.2.4. Dzīvnieku tirgus vērtības aprēķināšanas formula un metodika, kas saskaņota ar iesiastītajām Zemkopības ministrijas pakļautībā esošajām iestādēm.

1.2.5. Sabiedrības informēšana par zinātniskā projekta rezultātiem un tā pielietojumu.

 

Projekta izpildes laika grafiks 2023. gadā

 

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Definēt zaudējumu kompensācijas pozīcijas valsts uzraudzībā esošām dzīvnieku infekcijas slimībām

X

X

X

X

X

 

 

 

Katras zaudējumu kompensācijas pozīcijas apmēra aprēķināšanas metodika un formulas izstrāde.

X

X

X

X

X

 

 

 

Dzīvnieku tirgus vērtības aprēķināšanas formula un metodika, kas saskaņota ar lauksaimniecības un akvakultūras dzīvnieku audzētāju nevalstiskajām organizācijām (NVO).

 

 

X

X

X

X

X

 

Dzīvnieku tirgus vērtības aprēķināšanas formula un metodika, kas saskaņota ar iesiastītajām Zemkopības ministrijas pakļautībā esošajām iestādēm.

 

 

X

X

X

X

X

 

Sabiedrības informēšana par zinātniskā projekta rezultātiem un tā pielietojumu

 

 

 

 

 

 

X

X

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Kaspars Kovaļenko Dr.med.vet.
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 17/03/2023