Pārlekt uz galveno saturu

Meža bioloģiskās daudzveidības veicināšanas pasākumu novērtējums (MAF1)

Projekta numurs
23-00-S0MF05-000002
Struktūrvienības kods
MAF1
Mērķis

Izvērtēt atsevišķu bioloģiskās daudzveidības veicināšanas pasākumu efektivitāti mežos ar dažādu primāro apsaimniekošanas mērķi (koksnes ieguve vai rekreācija), nodrošinot bāzi turpmākai pētniecības attīstībai faktos balstītu rekomendāciju izstrādei līdzsvarotas meža rīcībpolitikas atbalstam Eiropas Savienības un Latvijas mēroga mērķu īstenošanai.
Apzinoties izvēlētās tēmas nozīmību un mērogu, projekts paredzēts kā bāze ilgāka termiņā pētījumiem un Meža fakultātes pētnieciskās kapacitātes attīstībai šajā jomā, ņemot vērā un efektīvi izmantojot esošās iestrādes (kā meža biotopu ekspertīzi, ierīkoto meža rekreācijas un izglītošanas objektu, sabiedrības izinformēšanas aktivitāšu pieredzi). Būtisks aspekts ir arī studentu – nākamo meža nozares darbinieku – iesaiste un to zināšanu kāpināšana šajā jomā.

Salīdzinoši ar reģiona kaimiņvalstīm, Latvijā tiek praktizēta ekstensīva mežsaimniecība (Nabuurs et al., 2019), integrējot gan ekonomiskās, gan bioloģiskās daudzveidības uzturēšanas intereses. Taču pieaug sabiedrības pieprasījums par galveno mērķi lielākā daļā teritoriju izvirzīt vides aizsardzību bez saimnieciskās darbības. Piemēram, Eiropas Savienības (ES) Biodaudzveidības stratēģija 2030. gadam paredz pilnveidot un paplašināt aizsargājamo teritoriju tīklu, galvenokārt izmantojot esošās un jaunveidotas Natura 2000 platības, kurās netiek veikta saimnieciskā darbība; tiek paredzēts stingri aizsargāt vismaz 10% ES sauszemes teritorijas un kopumā ka aizsargājamu klasificēt vismaz 30% ES sauszemes teritorijas. Tāpat prasības pēc papildus aizsardzības ietvertas arī citos šobrīd dažādās izstrādes stadijās esošos normatīvajos aktos (piemēram, ES Dabas atjaunošanas plāns/regula). Notiekošā un vēl plānotā papildus teritoriju izslēgšana no pieejamības saimnieciskajai darbībai atstās nozīmīgu ietekmi uz bioekonomiku, tātad būs nepieciešami lokāliem apstākļiem pielāgoti (atbilstoši) dabas vērtības nenoplicinoši risinājumi mežsaimniecības intensitātes kāpināšanai parējās platībās (Muys et al., 2022).
Šajā kontekstā nozīmīgi:
a) raksturot (statistiski novērtēt) izmantoto bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas pasākumu efektivitāti un to lomu meža apsaimniekošanā nākotnē;
b) izstrādāt jaunus bioloģiskās daudzveidības uzturēšanas pasākumus vai indikatoru kopas to precīzākai novērtēšanai;
c) palielinoties urbanizācijai, apzināt iespējas un veidot risinājumus daudzveidības elementu saglābšanai teritorijās, kuru galvenais mērķis ir rekreācija, vienlaikus izmantojot šādas teritorijas arī sabiedrības informēšanai.

Meža fakultāte ir iesaistīta nozares speciālistu izglītošanā gan piedāvājot visu līmeņu studijas, gan arī mūžizglītības kursus un dažādus sabiedrības informēšanas pasākumus dažādām mērķauditorijām. Nozīmīgi stiprināt fakultātes kā Zemkopības ministrijas Zinātnes universitātes sastāvdaļas, pētniecisko kapacitāti, lai, sadarbībā ar citām meža nozares institūcijām, paaugstinātu sabiedrības informētību par meža ekosistēmu un mežsaimniecības ietekmi uz to, kā arī izstrādātu rekomendācijas rīcībpolitikām efektīvai bioekonomikas attīstībai, integrējot tajā arī bioloģiskas daudzveidības saglabāšanas mērķus.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Mežaudzes struktūras ietekme uz epifītu daudzveidību platlapju audzēs.
2. Bioloģiskajai daudzveidībai nozīmīgu elementu inventarizācija rekreācijas teritorijā. Aprobēt mikrodzīvotņu novērtēšanas metodiku un veikt to novērtēšanu Langervaldes mežā (MPS Jelgavas MN), sagatavojot informatīvo materiālu šīs teritorijas apmeklētājiem.
3. Pirofīlo sugu nozīmi bioloģiskās daudzveidības uzturēšanas plānošanā raksturošana.
Ņemot vērā ierobežoto projekta īstenošanas laiku, visi uzdevumi tiks risināti paralēli un kā atbildīgie par katru no tiem tiks piesaistīts profesors vai asociētais profesors ar atbilstošu kompetenci, papildus porjekta komandā iekļaujot arī citus mācībspēkus un studentus.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Linards Sisenis
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 01/10/2023