Pārlekt uz galveno saturu

Vadlīniju izstrāde par dzīvniekveselības apmeklējumu organizēšanu un pilotprojekta īstenošana izstrādāto vadlīniju efektivitātes novērtēšanai (S464)

Projekta numurs
23-00-S0INZ03-000029
Struktūrvienības kods
S464
Mērķis

Izstrādāt kopējās vadlīnijas dzīvnieku ganāmpulka veselības vizīšu organizācijai un realizācijai Latvijā, un veikt šo vadlīniju efektivitātes novērtēšanu.

Pilotprojekta mērķis: izstrādāt kopējās vadlīnijas dzīvnieku ganāmpulka veselības vizīšu organizācijai un realizācijai Latvijā, un veikt šo vadlīniju efektivitātes novērtēšanu. Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) Regulas 2016/429 25. pantu, regulāru ganāmpulku veselības vizīšu ieviešana palīdzēs Latvijas ganāmpulku īpašniekiem uzlabot ekonomisko konkurētspēju pārtikas produktu ražošanā. Iestrādnes govju ganāmpulka veselības vizīšu anketu veidošanā veiktas 2014.- 2017. gada VPP projekta „Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā” (AgroBioRes) ietvaros. Šo anketu veidošanas pamatprincipi atgremotāju ganāmpulkiem tiek mācīti LBTU veterinārmedicīnas studentiem studiju kursā “Iekšķīgās slimības, ganāmpulka veselība” kopš 2014. gada. Pilotprojekta ietvaros tiks izstrādātas vadlīnijas Latvijas sauszemes un akvakultūru pamatsugu (govju, aitu, kazu, cūku, vistu un zivju) dzīvnieku ganāmpulkos pastāvošo veselības vai produktivitātes problēmu noteikšanai, kā arī pārbaudītas praksē dažādu lielumu ganāmpulkos. Rezultātā, izmantojot vienotas vadlīnijas, veterinārārsti, sadarbībā ar dzīvnieku ganāmpulku īpašniekiem un speciālistiem, spēs konstatēt konkrētā ganāmpulkā esošās veselības vai produktivitātes problēmas. Savukārt, anketu izstrādi biežāko specifisko ganāmpulka problēmu analīzei nepieciešams izveidot projekta turpinājumā nākošajos 3 gados. Uzsākot Latvijā veikt ganāmpulka veselības vizītes, uzlabosies ganāmpulkos produktīvo dzīvnieku labturība, veselība un dzīvildze. Tādējādi lopkopības vai akvakultūru saimniecībās samazināsies saražotās dzīvnieku izcelsmes produktu pašizmaksa un vides piesārņojums ar metānu, slāpekli un ogļskābo gāzi, kā arī uzlabosies Latvijas lopkopības jomas uzņēmēju konkurētspēja ES. Sabiedrība iegūs biodrošus, kvalitatīvus pārtikas produktus, kas ražoti no labos apstākļos audzētiem un turētiem dzīvniekiem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Veicamie izdevumi:

1. Sagatavot vienotas dzīvnieku veselības apmeklējumu vadlīnijas praktizējošu veterinārārstu apmeklējumiem sauszemes dzīvnieku un akvakultūras turēšanas objektos;

Jūnijā – izmantojot priekšzināšanas un konsultējoties ar vadošajiem nozares veterinārārstiem, tiks izveidotas jautājumu anketas slaucamo un gaļas govju, aitu, kazu, cūku, dējējvistu broileru, un akvakultūru ganāmpulku veselības vizītēm, lai konstatētu veselības un produktivitātes problēmas ganāmpulka līmenī. Septembrī, oktobrī, novembrī - vienotu valdīniju izstrāde.

2. Apkopot un izvērtēt  dažādus riska faktorus, kurus nepieciešams ņemt vērā, lai definētu optimālo dzīvniekveslības apmeklējumu skaitu dažādos dzīvnieku turēšanas objektos;

Jūnijā un jūlijā – tiks veikta ganāmpulka veselības problēmu noteikšana, izmantojot izveidoto anketu, vismaz 10 katras sugas dažāda (maza, vidēja un liela) lieluma ganāmpulkos.

3. Sagatavot sarakstu ar dzīvnieku turēšanas objektiem, kurus būtu nepieciešams iekļaut to objektu sarakstā, kuros, atkarībā no radītajiem riska faktoriem, ir obligāti jānodrošina dzīvnieku veselības apmeklējumi;

Augustā – septembrī, izmantojot iepriekšējos mēnešos veikto ganāmpulka veselības vizīšu rezultātus, kā arī apkopojot kaimiņvalstu pieredzi un uzklausot Latvijas vadošo lauksaimniecības veterinārārstu viedokļus, tiks dotas rekomendācijas, no  kura dzīvnieku skaita sākot, ņemot vērā katras dzīvnieku sugas ganāmpulku specifiku, ir lietderīgi ieviest šo veterināro pakalpojumu.

4. Izstrādāt dzīvnieku veselības apmeklējumu veidlapu;

Septembrī-oktobrī veikt katras sugas dzīvnieku ganāmpulka veselības vizīšu anketas (maijā gatavoto) pilnveidi, balstoties uz jūnija-jūlija veselības vizīšu rezultātiem un speciālistu rekomendācijām. Dot novērtēt izstrādāto anketu efektivitāti Latvijas veterinārārstiem vismaz 3 katras sugas ganāmpulkos, un apkopot viņu atsauksmes un rekomendācijas.

5. Ieviest pilotprojektu, lai izvērtētu sagatavoto vadlīniju efektivitāti.

Septembrī un oktobrī - sagatavot rakstiskas vadlīnijas ganāmpulka veselības vizīšu realizācijai govju, aitu, kazu, cūku, vistu un akvakultūru sugām. Uz iegūto rezultātu pamata veidot rakstu par ganāmpulka veselības problēmu vizītēm, ko publicēt Latvijas Veterinārārstu biedrības izdotajā “Veterinārajā žurnālā” 2024.gadā.

Novembrī - Sagatavot  pilotprojekta atskaites ziņojumu.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Laima Liepa Dr. med.vet.
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 30/04/2023