Pārlekt uz galveno saturu

Veco mežu loma klimata pārmaiņu mazināšanā: informācija Latvijas un Eiropas Savienības meža un saistīto nozaru politiku veidotājiem (2023)

Projekta numurs
23-00-S0INZ03-000004
Mērķis

Sagatavot informāciju Latvijas un Eiropas Savienības meža politikas veidotājiem par veco mežaudžu un veco mežu attīstības dinamiku un lomu dažādu ES un nacionālo politiku kontekstā un nodrošināt tās izplatīšanu šo politiku veidotājiem.

Meža politikas veidotājiem ir būtiski iegūt zinātniski pamatotu informāciju par veco mežaudžu un veco mežu attīstības dinamiku, gan nacionālo, gan ES un politiku izstrādes kontekstā. Pieņemot lēmumus par zemes lietošanai nosakāmiem mērķiem, būtiski balstīties uz verificētu zinātnisku informāciju. Palielinoties zemes platībām bez saimnieciskās darbības, pieaug arī vecu mežu teritorija, un ir nozīmīgi apzināt šīs tendences ilgtermiņa ietekmi uz oglekļa uzkrājamu gan mežā.

Vecu audžu vispusīgai raksturošanai būtiski ir iegūt empīriskus datus. Pētījuma ietvaros iegūti dati par šo audžu nozīmi bioloģiskās daudzveidības (BD) kontekstā. Viens no nozīmīgiem BD indikatoriem ir mežaudzēs sastopamās dzīvotnes. Projekta ietvaros tika apskatītas āra bērza (Betula pendula) audzes. Veikta datu analīze un iegūti secinājumi par dzīvotņu sastopamību un izplatību āra bērza audzēs audzēs Latvijā. Papildus tradicionālajām empīriskajām datu ieguves metodēm veco mežaudžu identificēšanai un raksturošanai, tika izmantotas attālās izpētes metodes. LVMI “Silava” darbā ar veco mežu datiem izmantoja mašīmācīšanās algoritmus, veco mežu identifikācijai pielietojot un attīstot konvolūciju tīklu modeļus.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Pētījuma uzdevumi:

  1. Informācijas sagatavošana un nodošana Latvijas lēmumu pieņēmējiem un ieinteresētajām pusēm, t.sk. starptautiska konference Ziemeļvalstu- un Baltijas valstu meža nozares ekspertiem.
  2. Starptautiskā sadarbība ar meža nozares pārstāvjiem un pētnieciskajiem institūtiem, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvjiem.
  3. Parauglaukumu ierīkošana mežā vecās bērza audzēs, lai raksturotu mikrodzīvotnes kā vienu no bioloģiskas daudzveidības indikatoriem.
  4. Veco mežu identificēšana un raksturošana ar attālās izpētes pieeju, izstrādājot pieejas veco mežu un veco mežaudžu diferencēšanai skuju koku audzēs.

Projekta secinājumi Latvijas un ES meža politikas veidotājiem balstīti uz empīriskiem datiem, attālo izpēti, kā arī realizēto starptautisko (īpaši – Ziemeļeiropas) zinātnisko sadarbību, turpinot un paplašinot Meža attīstības fonda (MAF) projektu (21-00-S0MF10-000019) un (22-00-S0MF10-000045). Pētījumā iegūtās zinātniskās atziņas sniegtas gan Latvijas ministrijām: Zemkopības ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Klimata un enerģētikas ministrijai, gan Eiropas Komisijai, kā arī meža nozares interešu grupām un Eiropas meža nozares ekspertiem.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Daiga Zute
Projekta iestāde
Silava
Pievienots 15/04/2024