Pārlekt uz galveno saturu

Zemas ietekmes uz vidi antipirēnu izstrāde koksnei (Development of low environmental impact fire retardants for wood, FireStop) (INT23)

ESTLAT
Projekta numurs
EE-LV00014
Struktūrvienības kods
INT23
Sadarbības partneri

University of Tartu (Tartu Ülikool), MultiPro System Ltd (OÜ MultiPro System), Latvia University of Life Sciences and Technologies (Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte), Riga Technical University (Rīgas Tehniskā universitāte), BBidea Ltd (SIA BBidea)

Mērķis

Vispārējais mērķis ir kopīgi izstrādāt ilgtspējīgu un zemas ietekmes uz vidi antipirēnu, ko izmantotu koka ēkās un kokmateriālos kopumā, kas būtu piemēroti gan ārdarbiem, gan iekšdarbiem, kā arī industriālajiem un mājas lietotājiem.

Koka māju un kokrūpniecība Latvijā un Igaunijā ir labi attīstīta un ir viena no visvairāk uz eksportu orientētajām nozarēm. Saskaņā ar ES noteikumiem visām sabiedriskām koka ēkām ir obligāti jāuzklāj antipirēns. Patlaban esošie antipirēni lietus un mitruma ietekmē mēdz izskaloties vidē, aizsargājošais efekts samazinās, un izskalotais produkts rada kaitējumu videi ūdenī un augsnē. Turklāt šo trūkumu dēļ pašreizējiem antipirēniem nav ekosertifikāta, kas ir ļoti vēlams kā pierādījums zemai ietekmei uz vidi.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Galvenais rezultāts ir uzlabots produkts ar mazāku izskalošanos un labvēlīgu vides profilu, un šādu antipirēnu ļoti pieprasa kokrūpniecība un videi draudzīgi privātie patērētāji. Tādējādi šāds uzlabots produkts:

  • uzlabos iesaistīto MVU konkurētspēju un izaugsmi;
  • uzlabos koksnes un kokmateriālu nozares izredzes reģionā;
  • samazinās vides slogu.

Šāda produkta izstrāde ir sarežģīts process, kas prasa starpdisciplināras zināšanas, kuras nav pieejamas vienā valstī, un līdz ar to pārrobežu sadarbība ir neizbēgama. Igaunijas zināšanas par antipirēna izstrādi un palielināšanu/ražošanu ir apvienotas ar antipirēna testēšanu, ilgtspējības novērtēšanu un galalietotāju pieredzi no Latvijas.

LBTU uzdevums projektā ir veikt koksnes izstrādājumu ugunsdrošības apstrādes efektivitātes testus. Galvenās darbības virzieni ir saistīti ar šādiem uzdevumiem:

  • Ugunsreakcijas testu veikšana maza mēroga (CC) paraugiem;
  • Analizēt un novērtēt testa rezultātus un ieteikt daudzsološākos ugunsdrošības risinājumus;
  • Liela mēroga ugunsreakcijas (SBI) testu veikšana ar izvēlētajiem antipirēnu risinājumiem;
  • Dabiskās novecināšanas metodikas izstrāde un aprobācija ar antipirēniem apstrādātai koksnei;
  • Ugunsreakcijas testu veikšana novecinātiem testu paraugiem un rezultātu novērtēšana.

Pamatojoties uz efektivitātes novērtējumiem, UT kopā ar MPS vajadzības gadījumā koriģēs antipirēnu formulas.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Budžets: 621 827,50€, no tiem ERAF līdzfinansējums ir 495 648,31€

LBTU budžeta daļa: 103 200.00 €, no tiem ERAF līdzfinansējums ir 495 648,31€ 80% jeb 82 560.00 €.

 

Projkets tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam ietvaros.

 

Projketa mājaslapa: https://estlat.eu/en/FireStop

 

Projekta vadītājs
Edgars Bukšāns, edgars.buksans@lbtu.lv
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 04/04/2024