Pārlekt uz galveno saturu

Īrijas zinātnieki atzinīgi vērtē LLU iniciatīvu bioekonomikas popularizēšanā un izpratnes veicināšanā

Septembrī ESAF pētnieki – Dina Popluga, Kaspars Naglis-Liepa un Arnis Lēnerts – devās darba vizītē uz Īrijas Lauksaimniecības un pārtikas attīstības pārvaldi TEAGASC, lai iepazīstinātu Īrijas pētniekus ar Latvijas pieredzi bioekonomikas jomā, kā arī lai apgūtu Īrijas pētnieku pieredzi siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) emisiju jomā.

Šī darba vizīte notika, pateicoties TEAGASC vadošā pētnieka Rogier Schulte iniciatīvai un uzaicinājumam stiprināt Latvijas-Īrijas pieredzi bioekonomikas un SEG emisiju jomā.

Pašlaik viens no mazāk attīstītajiem bioekonomikas sektoriem Īrijā ir atjaunojamās enerģijas ražošanas sektors, tādēļ ar pastiprinātu interesi TEAGASC pētnieki uzklausīja D.Poplugas ziņojumu par Latvijas pieredzi bioekonomikas apzināšanā un veicināšanā un par Latvijas bioenerģijas sektora attīstību un aktualitātēm.

“Īrijas pētniekiem bija liela interese par Latvijas pieredzi bioekonomikas jomā, tika atzinīgi vērtēta LLU iniciatīva bioekonomikas būtības un izpratnes veicināšanā studentu vidū, jo kopš pagājušā studiju gada ESAF studenti bioekonomikas teorētiskos un prakstiskos aspektus apgūst studiju kursā “Bioekonomika”, kā arī Latvijas Bioekonomikas pētniecības stratēģiskās apvienības izveide, kas savu darbību uzsāka 2014. gadā,” stāsta D. Popluga.

Savukārt ESAF pētnieki atzinīgi vērtēja tikšanos ar virkni Teagasc zinātnieku un pieredzes gūšanu tādos jautājumos kā pētījumi nitrifikācijas inhibitoru jomā, pieredze MACC veidošanā, pieredze vides un sociālo datu iegūšanā no SUDAT saimniecību apsekojumiem. Īrijas pieredze SEG emisiju pētījumu jomā ļāva apzināt svargākās lietas, uz kurām turpmāk būtu jāfokusējas Latvijas SEG emisiju pētniekiem, piemēram, SUDAT datu ieguves sistēmas pilnveidošana valsts līmenī (jāapkopo ne tikai ekonomiskie, bet arī vides un sociālie dati).

Darba vizītes ietvaros LLU pētnieki arī apmeklēja Īrijas piena lopkopības saimniecību, tādējādi gūstot priekšstatu par Īrijas lauku saimniecību darbības praksi. LLU pētnieki secināja, ka pastāv būtiskas atšķirības starp Latvijas un Īrijas saimniecībām, jo, piemēram, Īrijas piena lopkopībā ļoti liela uzmanība tiek pievērsta efektīvas ganību apsaimniekošanas sistēmas izveidošanai un zelmeņa augstas produktivitātes uzturēšanai.

LLU un Īrijas pētnieku sadarbība bioekonomikas un SEG emisiju jomā turpinās, jo jau 15. oktobrī prof. Rogier Schulte viesosies LLU un piedalīsies Bioekonomikas forumā.

ESAF pētnieku darba vizīte Īrijas Lauksaimniecības un pārtikas attīstības pārvaldē TEAGASC notika, pateicoties Valsts pētījumu programmas EVIDEnT apakšprojekta 3.2. “Lauksaimniecības nozares SEG emisiju analīze un emisiju samazināšanas pasākumu ekonomiskais novērtējums” finansiālam atbalstam.

Pievienots 27/11/2015