Pārlekt uz galveno saturu

LLU izvirza mērķus attīstībai un apstiprina jaunu stratēģiju

Attēla autors: No LLU arhīva

9. decembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Senāts apstiprinājis LLU attīstības stratēģiju 2015. – 2020. gadam, kas turpmāk kalpos kā vidēja termiņa plānošanas dokuments studiju, zinātnes un pārvaldības jomās, lai universitāte kļūtu par vienu no vadošajām zinātnes un tehnoloģiju universitātēm Baltijas jūras reģionā.

Tuvāko piecu gadu prioritārie mērķi ir saistīti ar izcilības sasniegšanu pētniecībā, pētniecības rezultātu pielietošanu tautsaimniecībā, studiju un pētniecības integrāciju, studiju un mūžizglītības internacionalizāciju, augstas kvalitātes, konkurētspējīgu un pieprasījumam atbilstošu studiju piedāvājumu, daudzveidīgu un pieprasījumam atbilstošu mūžizglītības piedāvājumu, kā arī efektīvas pārvaldības nodrošināšanu visos līmeņos.

Paredzēts, ka universitāte turpmāk mērķtiecīgāk virzīs savu darbību, lai specializētos dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Tādējādi integrējot starpdisciplināru skatījumu pētniecībā un studijās un izmantojot universitātes zinātnisko potenciālu gan biozinātnēs un inženierzinātnēs, gan sociālajās zinātnēs, tiks īpaša vērība vērsta uz labumu, ko universitāte var sniegt sabiedrībai un kā var palīdzēt tās problēmu risināšanā.

„Mēs varam lepoties ar nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā, jo universitāte ilgās darbības laikā ir sagatavojusi tūkstošiem speciālistu dažādās jomās, no kuriem daļa Latvijas neatkarības atgūšanas laikā ir bijuši nozaru celmlauži un veidojuši valsts ekonomikas pamatu. Šobrīd vēl joprojām turpinām un turpināsim jaunatnes izglītošanu, taču paralēli nopietni strādājam zinātnē un pētniecībā. Universitātei ir nozīmīgi nodrošināt fundamentālu zināšanu radīšanu, īstenot lietišķos pētījumus, radīt tehnoloģijas un inovācijas tautsaimniecības nozaru vajadzībām un veicināt to pārnesi uzņēmumos. Šīs prioritātes arī atspoguļojas jaunajā stratēģijā,” stāsta rektore Irina Pilvere.

Stratēģiju veido četras nodaļas, kas ietver ilgtermiņa nākotnes redzējumu, pētniecības programmu, izglītības programmu, pārvaldības pilnveides programmu. Stratēģijas izstrādē ir ņemti vērā 2015. gadā aktuālie Latvijas un Eiropas Savienības plānošanas un rīcībpolitikas dokumenti, īpaši Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas RIS3 nostādnes, un iesaistīts plašs dažādu līmeņu un jomu LLU darbinieku un ārējo ekspertu loks. Savukārt pētniecības programmas izstrādē tika iesaistīta universitātes izveidota Starptautiskā konsultatīvā padome, kurā ir iesaistīti ārvalstu zinātnisko institūciju pārstāvji, LLU Padomnieku konvents, Latvijas darba devēji (komersanti) un sadarbības organizācijas un uzņēmumi.

I. Pilvere skaidro, ka jaunas stratēģijas izstrādes nepieciešamību noteica gan universitātes attīstības prioritāšu maiņa, gan strukturālās pārmaiņas Latvijas lauksaimniecības zinātnē, jo no 2016. gada LLU pakļautībā sāks darboties divi jauni zinātniski institūti „Dārzkopības institūts” un „Agroresursu un ekonomikas institūts”, kuros apvienojušies līdz šim autonomi, ar lauksaimniecības izpēti saistīti institūti. No 1. janvāra uz Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta bāzes izveidosies „Agroresursu un ekonomikas institūts”, apvienojoties ar Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu un iekļaujot tajā SIA «Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs» zinātnisko personālu, bet uz Latvijas Valsts augļkopības institūta bāzes darbību sāks „Dārzkopības institūts”, apvienojot arī SIA «Pūres Dārzkopības pētījumu centrs» un z/s «Vīnkoki» zinātnisko potenciālu. Savukārt līdzšinējās LLU aģentūras «Zemkopības zinātniskais institūts» un «Lauksaimniecības tehnikas zinātniskais institūts» kļūs par universitātes struktūrvienībām.

Jaunā LLU attīstības stratēģija 2015. – 2020. gadam pieejama šeit.

Stratēģijas izstrāde notika projekta «Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai» ietvaros (vienošanās nr. 2015/0020/2DP/2.1.1.3.3/15/IPIA/VIAA/013), ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālais fonds.

Pievienots 11/12/2015