Pārlekt uz galveno saturu

Laflora lekcijas par kūdru LLU fakultātēs

Atzīmējot uzņēmuma SIA „Laflora” 20 gadu jubileju, aizvadītajā nedēļā tika organizēta „Kūdras nedēļa”, kuras ietvaros notika vairākas vieslekcijas LLU fakultātēs.

SIA „Laflora” ar lekcijām viesojās Bulduru Dārzkopības vidusskolā un LLU Lauku inženieru, Lauksaimniecības, Ekonomikas un sabiedrības attīstības un Meža fakultātēs.

Uzņēmums izsaka pateicību lektoriem par viņu ieguldījumu un praktiskās pieredzes stāstījumu, papildinot Kūdras nedēļu – LLU vadošajai pētniecei un docentei, Dr. agr. Antrai Balodei un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docentei, Dr. agr. Dacei Šternei, Latvijas Kūdras ražotāju asociācijas izpilddirektore Ingrīdai Krīgerei, SIA Galantus valdes priekšsēdētājam Ansim Birzniekam un LU Bioloģijas institūta Augu minerālās barošanās laboratorijas zinātniekam, Dr. biol. Vilnim Nollendorfam.

“Jo vairāk kūdru pēta, jo plašāks darbalauks paveras,” atzīst Jelgavas novada uzņēmuma SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks. “Šim dabas resursam ir daudz iespēju radīt pievienoto vērtību. Ja agrāk kūdru izmantoja kā kurināmo, mēslojumu lauksaimniecībā, pakaišus lopkopībā, dārzkopības un būvniecības materiālu, tad šobrīd tās pielietojums vairs nav nekas neierasts arī mākslā un dizainā. Pētām iespējas kūdru izmantot kā skaņu izolējošu un akustisku materiālu, no kūdras top brīnišķīgas rotaļlietas bērniem. Kūdrā vajag iedziļināties, lai novērtētu tās pielietojuma daudzveidību,” U. Ameriks pārliecināts, ka uzņēmumam Laflora, kas kūdras ražošanas nozarē darbojas jau 20 gadus, vēl ir kur augt un pilnveidoties.

Uzņēmums veido izpratni par kūdras ieguvi kā Latvijai tradicionālu nozari, kura ieņem nozīmīgu vietu arī Jelgavas novada attīstībā, nodarbinot 250 cilvēkus un ir viens no lielākajiem novada nodokļu maksātājiem. Šajos divdesmit gados, kad sasniegts zināms līmenis, ir būtiski augsto latiņu noturēt gan izstrādājot purvus, gan ražojot produktus un pilnveidojot servisu. Paralēli šīm lietām, uzņēmuma vadība uzsver to, ka jāseko līdzi laikam un tam, kas notiek pasaulē, pierādot nozares vajadzību un dzīvotspēju, domājot arī par dabas saudzējošajiem pasākumiem, panākot kompromisu starp saimnieciskajiem un vides aspektiem.

Kūdras nedēļas lekciju prezentācijas iespējams aplūkot šeit.

Pievienots 17/12/2015