Pārlekt uz galveno saturu

Francija – romantikas, modes un gardēžu zeme

Vizīte Tulūzas Nacionālajā politehniskajā institūtā (Institut National Polytechnique de Toulouse), Francijā/ Darba kategorija: Pieredzes apmaiņa

FrancijaLaika posmu no 11. līdz 17. maijam Erasmus mācībspēku mobilitātes ietvaros pavadījām Francijas dienvidrietumu pilsētā Tulūzā, kas ir Dienvidu-Pireneju reģiona un Augšgaronnas departamenta centrs. Tulūza ar saviem sarkanajiem māju jumtiem ir plaši pazīstama kā "rozā pilsēta" (Toulouse - La Ville Rose). Tulūza ir nozīmīgākais industriālais centrs Francijas dienvidos, kur atrodas arī Airbus aviobūves kompānijas ražotne un Eiropas kosmosa izpētes centrs.

Mūsu galvenais gala mērķis bija Tulūzas Nacionālais politehniskais institūts (Institut National Polytechnique de Toulouse), Agro industriālā ķīmijas laboratorija (Laboratoire de Chimie Agro-industrielle). Mobilitātes mērķis bija piedalīties TianMing Zhao promocijas darba "Agro reffinery of chineese and midi-pyrénées forgotten aromatic plants" aizstāvēšanā, sniegt prezentācijas par Pārtikas fakultātē veiktajiem pētījumiem gaistošo savienojumu noteikšanā dzērienos, kā arī uzlabot zināšanas par iekārtām un metodēm, ko izmanto bioaktīvo pārtikas sastāvdaļu ieguvei. Studentiem tika prezentētas prakses iespējas LLU.

Seminārā prezentēja arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes un Agroindustriālās ķīmijas laboratorijas "Aromāta un sensorās metodoloģijas" grupas sadarbības projektu "Latvijas un Midi-Pyrenees aromātisko pašlaik neizmantoto aromātisko augu un sēņu sastāva un īpašību salīdzinājums". Projekta mērķis bija izpētīt pašlaik plaši neizmantotus aromātiskos augus un sēnes divos reģionos: Francijā - Midi-Pyrenees reģionā un Latvijā - Zemgalē. Abi šie reģioni tiek atzīti par svarīgu vietu ar lielu augu daudzveidību (Midi-Pyrenees reģions tiek klasificēts kā Dienvideiropas bioloģiskās daudzveidības "Hot Spot"), un tādējādi iespējams iegūt augu ekstraktus, kas varētu interesēt rūpniecības uzņēmumus. Tika prezentēti divi pētījumi, kas izstrādāti projekta ietvaros: ‘Sēņu bioloģiski aktīvo vielu izpēte’ un ‘Mārrutku un lupstāju bioloģiski aktīvās vielas’, ko realizēja PTF studentes Tulūzā.

Mums bija iespēja apskatīt laboratorijas telpas un esošās iekārtas. Organizētajā seminārā bija iespēja noklausīties maģistrantūras studentu pētījumu virzienus, diskutēt par pielietotajām metodēm un par iespēju izmantot bezatlikuma tehnoloģijas pārtikas rūpniecībā.

Izzinoša bija mūsu vizīte uz Francijas vīna izpētes institūtu (L’Institut Français de la Vigne et du Vin), kas atrodas Gaillac vīna reģionā, kur tikām iepazīstinātas ar institūta organizāciju, struktūru, laboratorijas iespējām, galvenajiem darbības virzieniem un sadarbības modeli ar vīna ražotājiem.

Šobrīd ir izveidojusies laba sadarbība un ceram, ka mūsu studenti izmantos ERASMUS programmas sniegtās iespējas un iespēju pilnveidot savas zināšanas Tulūzas Nacionālajā politehniskajā institūtā.

Zanda Krūma; Rita Riekstiņa-Dolģe

2014.gada jūnijs

Pievienots 08/04/2016