Pārlekt uz galveno saturu

Laiks, ko pavadīju kā ERASMUS programmas studente Gentes universitātē..

..bija jautrības, emociju un, protams, grūta darba piepildīts!

BeļģijaTā bija pirmā reize, kad viena pati šķērsoju valsti... sev domās līdzi ņemot daudz jautājumu,- kāda būs mana dzīve jaunajā vietā, kā es jutīšos vietā, kur pavadīšu nākošos 10 mēnešus, kādi būs tie cilvēki, kas būs daļa no manas dzīves? Man bija ļoti daudz jautājumu... bet atbilde bija daudzu km attālumā no manas valsts – Latvijas.

Uz Beļģiju devos ar autobusu un man bija 32 stundas laika peldēt iedomu lidojumā par nākošajiem 10 mēnešiem līdz brīdim, kad bija jāatstāj autobuss, lai turpinātu ceļu tālāk ar vilcienu... Gent St. Pieters stacijā izkāpu un meklēju Erasmus Studentu Tīkla (ESN) koordinatoru (jo bijām jau sazinājušies un sarunājuši, ka viņš mani sagaidīs). Viņa vārds bija Niks un viņš bija tas, kuru satiku pirmo manā jaunajā vietā. Par laimi, viņš bija ieradies ar saviem draugiem... laipns un izpalīdzīgs. Viņi mani aizveda ar mašīnu līdz universitātes kopmītnēm, kurās man bija jādzīvo. Pirmais iespaids bija labs, līdz brīdim, kad istabiņā paliku viena, gluži kā no stāsta "Mazais princis", - viena šajā ‘jaunajā pasaulē', kurā viss, kas bija ap mani, šķita pavisam jauns.

Pēc pāris dienām biju jau pieradusi pie apkārtējās vides. Lai uzsāktu studijas, vispirms man bija jāapmeklē vairāki biroji, kas atradās dažādos Gentes pilsētas nostūros. Pirmajās fakultātes un universitātes Erasmus satikšanās reizēs es satiku daudz jaunu cilvēku, kuri bija sabraukuši no visas pasaules malu malām... viņi bija tieši tādi paši kā es - tālu prom no savas valsts, ģimenes, draugiem... Mēs sākām pavisam jaunu dzīvi... studijas, tikšanās, ekskursijas utt.. Dzīve Gentē kļuva daudz interesantāka, bet tajā pašā laikā arī grūtāka...!

Kāpēc interesantāka? Man bija tik lieliska iespēja studēt ne tikai ar studentiem, kas ieradās no Eiropas valstīm, bet arī no Āzijas, Āfrikas un D - Amerikas. Es atceros manas programmas (Pārtikas zinātne un uzturs) koordinatores Mie Remaut teikto: "Man nav nepieciešams ceļot pa pasauli, jo visa pasaule ierodas pie manis!" Tas tiesa! Bija tik brīnišķīgi atrasties pasaules kultūras mutulī, dzirdēt patiesus stāstus par dažādiem pasaules nostūriem! Es satiku ļoti interesantus un draudzīgus cilvēkus, kas kļuva mani draugi un daļa no manas dzīves Gentē, un ne tikai! Es piedzīvoju tik daudz gan labas, gan pārsteidzošas emocijas par viņu dzīves veidu, pieredzi, tradīcijām un problēmām, piemēram, uztura nepietiekamība, uztura slimības, HIV, u.c. Bija sāpīgi apzināties viņu dzīves realitāti, ko viņi bija paņēmuši sev līdzi uz Eiropu. Pēc tam, kad biju ieguvusi draugus no citām pasaules malām, daudz citādāk vērtēju notikumus manu draugu dzimtajās zemēs, jo īpaši tos, par kuriem informēja plašsaziņas līdzekļi.

Kāpēc grūtāka? Studiju process nebija nekāda spēle, jo valoda un likumi mainījās - atšķirīgi no universitātes Latvijā. Pirmo reizi dzīvē es studēju angļu valodā. Tā nebija tā pati angļu valoda, kas tika pielietota komunicējoties - runājot par dzīvi, draugiem..., bet gan profesionālā angļu valoda - pārbagāta ar specifisku terminoloģiju krājumu. Tas bija vairāk kā skaidrs, ka bez smaga darba negūšu labus studiju rezultātus! Salīdzinājumā ar citiem studentiem, kas ieradās no citām valstīm, 2004/2005. studiju gada pirmajā semestrī Gentes universitātes Bio-inženierzinātņu fakultātē, biju vienīgā Erasmus studente no Latvijas, tāpēc neviens man nevarēja palīdzēt izskaidrot latviešu valodā sarežģītās medicīnas, ķīmijas definīcijas un terminus. Sapratu, ka viens no galvenajiem mana Erasmus perioda uzdevumiem bija atbrīvot ceļu no grūtību šķēršļiem, lai sasniegtu studiju mērķus. Nepadevos, līdz sasniedzu zinātnes pasauli. Studijas Gentes universitātē izmainīja manu domāšanas veidu. Pēc gada ieguvu maģistra grādu pārtikas zinātnē un nolēmu pabeigt Erasmus periodā iesāktās studijas Gentes universitātē, paralēli uzsākot studijas doktorantūrā Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Pēc pavadītā Erasmus perioda tik multikulturālā vidē, bija sajūta, ka manai domāšanai dzelzs priekškars ir atvērts, iegūstot lieliskus draugus no visas pasaules un vienreizēju pieredzi, kas tiks ņemta līdzi viscaur manas dzīvi ceļam. Nekad nebūtu iedomājusies, ka būšu tik bagāta! Liels paldies par iespēju būt par Erasmus programmas dalībnieku!

 

Īrisa Mūrniece, Pārtikas Tehnoloģijas fakultāte

Pievienots 08/04/2016