Pārlekt uz galveno saturu

Bēgšana no Latvijas drūmā rudens

To varētu dēvēt par mukšanu no rudens, par jaunas elpas ievilkšanu un lūkošanos uz lietām no nedaudz cita skatu punkta.

Erasmus+Iedvesmojos no studentu veiksmes stāstiem par pavadīto laiku studijās Erasmusā, tieši Grieķija bija valstu starpā, kura vilināja ar mītiem un demokrātijas dzimtenes redzēšanu. Jautajumi "kā būs?" un "kāds ir veiksmīgs nākamais solis?" tirdīja prātu, līdz ceļojums nenoveda līdz galamērķim, kas bija Grieķijas rietumos pilsēta Arta, tuvāk pie Itālijas puses, kur zemes šķir Jonianas jūra. Šī pilsēta atrodas pus stundas braucienā līdz iekšzemes jūrai, kurā vietējie zvejnieki, pateicoties ģeogrāfiskam izvietojumam, var nodarboties ar zivju audzēšanu. Reģions kalnains, gar pilsētu tek upe, kurā vietējie čigāni mazgājas, kalna galā pilsētas slimnīca, visapkārt mandarīnu un apelsīnu dārzi ar augļiem kas palēnām iegūst kārdinoš gatava augļa krāsu. Šādu es redzēju pilsētiņas nokrāsu.

Viena no pirmajām lietām, kas lika manīt, ka esmu citā kultūras daļā, bija cilvēku laipnība, vēlme palīdzēt un uzklausīt. Grieķi kā personības ir spēcīgi raksturā ar savdabīgu ironiju, iespaidu par laimīgu dzīvi rada bezrūpīgā un tik ļoti ikdienišķā kafijas baudīšana. Jāatzīst, ka grieķu kafija ir patiešām garda, smalks malums un īpašs grauzdēšanas process kafijai piedod dzīvu aromātu un garšu. Dienas vidū visi veikali ir ciet un cilvēki atpūšas dzerot kafiju divu stundu garumā, spēlējot "Tavli" spēli, jūtas laimīgi.

Dzīvojām bezmaksas kopmītnēs, kuras piešķir citu reģionu studentiem, kā arī Erasmus studentiem. Atklāti sakot, zolīdi! Istabiņas nelielas, kurās dzīvo pa divi, lielākais pluss šķita plaša lodžija ar balkonu. Principā Grieķijā visos namos kā neatsverama sastāvdaļa celtnēm ir balkoni – plaši, patīkami iziet "ārā" vai vakaros zvelnēt krēslā ar tējas tasi rokā. Katrai lietai ir sava labā un sliktā puse, tādā ziņā kopmītnes atradās 20 minūšu atāluma no centra, tajā ir "Leshi" restorāns kurā noteiktos laikos var baudīt studentu bezmaksas brokastis, pusdienas un vakariņas. Gatavojot maltīti, grieķu pavāri neliek piedevas ēdienam, respektīvi taisītais ēdiens nav nedz sālīts, nedz piparots, savukārt uz ēdiena galda vienmēr var atrast trūkstošās ēdiena sastāvdaļas, kuras var pievienot pēc sirds patikas. Citrona sula, vīnogu etiķis, sāls un pipari. Izvēle ir, Tu ēd un baudi! Neatsverama salatu sastāvdaļa ir "Fetta" siers un olīves. Ēdiens tiek papildināts ar veselīgo olīveļļu, ideālai garšai.

Erasmus studenti kopumā bijām 12, neskaitot divus Latviešus, mani un Katrīnu, pārējā studentu daļa bija spāņi. Ļoti labi cilvēki un labi internacionāli draugi, bieži apspriedām nacionālus un ekonomiskus jautājumus, šis process dod vispārēju skatījumu uz ekonomiku kopumā. Kā piemēru varu minēt benzīna cenas, Latvijā benzīns maksā 1,4 Euro/ litrā, pēc jaunā gada tarifiem, tāda pati likme ir Spānijā, taču Grieķijā benzīna cena ir 1,65 Euro/litrā. Sadzīves precēm cena Grieķijā ir augstāka kā Latvijas piedāvājumu klāstam atšķirībā no preču veida, piemaram dzeramais ūdens ir lēts, 1,50 euro sešpaka, taču maize, maksā 1,6 Euro par kukuli. Atkarībā no sezonas, augļu cenas mainās, taču vietējās preces cena ir zemāka kā Latvijā. Lieki teikt, ka vīns Grieķijā ir ļoti lēts, tiek rīkoti sezonāli festivāli, atzīmējot vīnogu ražu.

Brīvajā laika ceļojām, pateicoties spānim Kalamaram, kurš atbrauca ar mašīnu no Spānijas, ceļošana kļuva ātra un komfortabla. Apceļojām gan skastākās pludmales, gan ievērojamākos dabas brīnumus. Vienu no spilgtakajām ekskursijām nācās badīt dabas brīnumā, UNESCO fonda aizsargājamajā "Meteoras" dabas veidojumā. Nepeļami bija braucieni uz Ātēnām, Tesalonikiem, Joaninu, Prevezu un citam lielākajam pilsētām. Braucot uz sabiedriskajiem centriem, garām nepalaidām izdevību apmeklēt Atēnu Akropolisi, kā arī pabūt muzejā, dzirdēt daudz lietderīgas informācijas par vēstures aspektiem. Grieķijā studientiem ir studentu atlaides, tādēļ muzeji ir bez maksas.

Tā kā ceļojam ar mašīnu, izpalika tēriņi autobusa biļetēm, taču uzaicināja pavadīt Ziemassvētku brīvdienas grieķu ģimenē pie Kristosa Kardicas pilsētā un jauno gadu Atēnās pie Alexa. Transporta biļetes ir dārgas, taču galvaspilsētā ir izdomāta sistēma, kas ļauj ar padārdzināta tarifa biļeti pārvietoties transporta līdzekļos, ieskaitot metro, vienas stundas ietvaros. Šāda biļete maksā 1,5 Euo.

Lielās pilsētās saskarsme ar cilvēkiem izmantojot angļu valodu der. Mazākās pilsētiņās, kā Arta, bieži vien bija sarežģīti uzzināt vajadzīgo informāciju, liels procents nerunā angliski, par ko es brīnijos. Grieķi iziet speciālus kursus, lai iegūtu angļu valodas diplomu, kas palīdz atrast labāk apmaksātu darbu. Sakarā ar krīzes vilni, vietējie grieķi nemācēja pateikt, ko gaidīt no nākotnes, pie visa vainojot valsts vīrus ar "lielajām kabatām".

 Valsts ir ļoti multikulturāla, tajā ir daudz imigranti, kuri darba meklejumos migrējot uz Eiropu, ir iesprūduši Grieķijā, jo Eiropa viņus negrib, sūta atpakaļ uz Grieķiju, savukārt Grieķija dēļ politiskās situācijas ar Turciju nevar sūtīt imigrantus prom no valsts, no kurienes nākuši. Lielāka nelaime ir tāda, ka šie cilvēki pārtiek no suvenīru pārdošanas, zagšanas un netīriem darījumiem.

Sportiskās aktivitātes ir piejamas, ja patīk futbols vai basketbols, šie ir divi nacionālie sporta veidi, kurus jaunieši piekopj. Protams, ir arī svaru zāle. Vienā arī gāju es, Statuss – laba cena, studentu atlaides un treneri ir ieinteresēti palīdzēt attīstīt ķermeni pēc iespējas pareizāk. Sabiedriskās vietās esmu sastapies ar laipnību, smaidošiem cilvēkiem. Grieķija ir laba vieta, kurā var iegūt patriotiskas noskaņas, lepošanās ar savu kultūru un vēsturi, ar ēdienem. Ja mērķis studentam ir iemācīties vairāk valodu, ir jābrauc uz lielāku pilsētu, kur angliski runājošo skaits būtu plašākā diapazonā. Ja interesē kultūra, piemērota vieta ir kāda mazpilsēta, dienas steiga ir atlikta otrajā plānā un cilvēki lieliski sadzīvo ar jaunakajām modes tendencēm un ar vecām gudrībām vienuviet. Grieķijā nav īpaši spēcīga studiju programma, sakarā ar algas samazināšanu, jo kā maksā, tā strādā.

Ceru, ka mans stāsts īsumā Jums patīk, paldies par uzmanību!

 

Gunārs Bušēvics, Lauksaimniecības fakultāte

Pielikums Izmērs
Ar spāņu draugiem 132.99 KB
Atmiņas 102.3 KB
Īpaša vietiņa pie Meteora 142.71 KB
Gatavojoties laivu izbraucienam 129.8 KB
Pievienots 09/04/2016