Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas fakultātes docētāji Nitrā

Starptautiskā mācībspēku mobilitātes programma ERASMUS šogad aizveda mūs uz Slovākijas Lauksaimniecības Universitāti Nitrā.

Erasmus+

Jau uzreiz gribam uzsvērt, ka šajā komandējumā tiešām izbaudījām gan skaisto Slovākijas dabu, gan ļoti laipno un gādīgo attieksmi no universitātes starptautisko attiecību koordinatoru puses.

Īpaši iesakām doties uz Slovākijas Lauksaimniecības universitāti Nitrā starptautiskās nedēļas ietvaros, kas nozīmē ne tikai rūpīgi saplānotas lekcijas, bet arī organizētus pasākumus nedēļas garumā, piedāvājot apskatīt arī Nitru un tās tuvāko apkārtni. Ja arī nākamajos gados starptautiskā nedēļa tiks plānota aprīļa baigās, jārēķinās ar krietni siltāku laiku nekā Latvijā – mūsu līdzi paņemtās drēbes izrādījās ne pārāk piemērotas, jo pilsētā temperatūra visu nedēļu turējās krietni virs 20 grādu robežas.

Vēlamies īpaši atzīmēt ļoti laipno, precīzo un ātro komunikāciju ar Ekonomikas un vadības fakultātes starptautisko attiecību prodekāni Zuzanu Kapsdorferovu, un arī ar starptautiskās mobilitātes koordinatori Gabrielu Slivinsku. Koordinatores mums sniedza precīzu un pilnīgu informāciju, lai mēs nokļūtu līdz savai apmešanās vietai, kā arī ļoti laipni mūs uzņēma un visas nedēļas garumā pavadīja un koordinēja universitātes teritorijā, kā arī ekskursijās ārpus tās.

Dodoties uz Nitru, ir iespēja apceļot ne tikai Slovākiju, bet pabūt arī Austrijā, jo turpceļam iesākām izvēlēties lidojumu uz Vīni. Labi nodrošinātā satiksmes plūsma starp Vīni un Slovākiju mums deva iespēju nokļūt Nitrā tikai 3 stundu laikā. No Vīnes līdz Nitrai ceļojām ar diviem autobusiem (pārsēšanās Bratislavā) un secinājām, ka Slovākijā noteikti "nav saīsināts" vietējo autobusu skaits, jo tie kursēja vidēji katras 30 minūtes.

Dzīvošanas iespējas Nitrā bija divas – viesnīca vai universitātes dienesta viesnīca. Dienesta viesnīca ir labi aprīkota (ja neskaita tualetes papīra un dvieļu trūkumu), kā arī ekonomiski izdevīga (3 eiro dienā) , taču ir iespēja iegūt jautru un skaļu kompāniju kaimiņos (diemžēl skaļa uzvedība ir raksturīga tieši ārvalstu studentu viesnīcā).

Lauksaimniecības Universitāte izvietojusies kampusa formā pašā Nitras centrā – tās teritorijā bez visām fakultātēm ir gan plašs botāniskais dārzs, gan vivārijs, gan zirgu staļļi. Nodarbību vadīšanai tika nodrošināti visi nepieciešamie materiāltehniskie līdzekļi, ar labi aprīkotām auditorijām. Mēs vairāk apmeklējām tieši Ekonomikas un vadības fakultāti, kurā pēc nesenās rekonstrukcijas visas auditorijas ir aprīkotas ar stacionāriem multimediju projektoriem. Lekcijās ārvalstu studenti bija samērā aktīvi, bet slovāku studentu auditorijā valodu zināšanas bija dažādā līmenī (tāpēc pat tika nodrošināts lekciju tulkojums), kas norāda uz to, ka šādi mobilitātes pasākumi ir nepieciešami ne tikai mums, bet arī studentiem.

Iepazināmies arī ar dažām studiju darba organizācijas īpatnībām citās ES valstīs. Piemēram, satikām profesoru no Slovēnijas, kurš Nitras universitātē bija stažējies apmēram 3 mēnešus, un stažēšanās ārpus valsts ir obligāta prasība, lai Slovēnijā varētu iegūt asociētā profesora statusu. Tāpat uzzinājām, ka gan Slovākijā, gan Slovēnijā universitātēs pastāv prasība 5 gadus uzglabāt visus testus un kontroldarbus, kas tiek uzdoti studentiem, tāpēc rodas problēmas, kur un kā šādu informācijas apjomu uzglabāt.

Starptautiskās nedēļas ietvaros organizētajās ekskursijās mēs devāmies arī uz universitātes mācību saimniecību Opoņicā un iepazināmies ar tās darbību – piena lopkopību, vīnkopību un dārzkopību. Apskatījām arī pasakaini skaisto Bojņicas pili, gida stāstījuma pavadīti devāmies arī uz Nitras vēsturisko vecpilsētu. Nitra ir viena no vecākajām Slovākijas pilsētām, izvietota nelielu kalnu piekājē un tās vecpilsēta ir unikāla ar savu arhitektūru, cietokšņa tipa nostiprinājumiem un ārkārtīgi skaisto baznīcu, no kuras paveras lielisks skats uz pilsētu. Lielākā daļa vecpilsētas pieder katoļu baznīcai un visās ēkās izvietojušies ar katoļu baznīcu saistīti teoloģijas semināri, bibliotēkas, klosteri un muzeji.

Dodoties uz Slovākiju jāatceras, ka nepieciešama būs ne tikai angļu valoda, bet jāatsvaidzina arī krievu valodas zināšanas, jo angļu valodas līmenis Slovākijā ir samērā zems (tai skaitā studentu vidū), savukārt krievu valoda ir līdzīga slovāku valoda, kas nozīmē labāku saprašanos.

Izsalkuma sajūta jūs Slovākijā nemocīs, jo daudzi slovāku ēdieni ir piemēroti latviešu garšas kārpiņām, un katrā ēdienreizē bija jābauda vismaz divi ēdieni – zupa un pamatēdiens, taču dažreiz nācās "cīnīties" arī ar trešo – saldo ēdienu. Arī pārtikas cenas veikalos ir pat zemākas nekā Latvijā.

Ilze Upīte un Linda Siliņa.

Pievienots 09/04/2016