Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ studijas Instituto Politecnico do Porto, The School of Accounting and Administration of Porto (ISCAP), Portugālē

Studiju joma: Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari

Erasmus+Liels gandarījums pēc skaisti pavadīta viena studiju semestra Portugālē. Tik daudz patīkamu emociju sākot no pirmās līdz pēdējai dienai. Esmu pateicīgs gan par doto iespēju iegūt pieredzi tieši Portugālē, pilsētā - Porto, gan par šo pieņemto izaicinājumu dzīvot vietā, kur ir tik ļoti daudzveidīga kultūra. Lai gan iesākumā bija ķibele ar dzīvesvietu, tomēr jau pirmajā dienā mani pārsteidz cilvēku vēlme palīdzēt, un drīz vien viss tika atrisināts. Tas radīja tādu kā drošības sajūtu, ka esmu nonācis pareizajā vietā, jo īpaši, ka man tā bija pirmā šāda pieredze ārzemēs. Ja ir vēlme izbaudīt labu laiku, kas tikai dažbrīd var būt lietains, un ja ir vēlme lietderīgo (studijas) apvienot ar patīkamo (daudz skaistu vietu), tad noteikti Porto ir ļoti laba izvēle. Liels plus ir arī lielais skaits Erasmus studentu, kuri lika manīt, ka šī pilsēta ir ļoti populāra izvēle daudzu studentu vidū. Mūsu fakultātē ISCAP jau vien bija aptuveni 60 Erasmus studenti, kas padarīja mācību vidi maksimāli dažādu.

Iesaku arī izmantot visas iepazīšanās laika aktivitātes – tas palīdzēs ātrāk iepazīt un izbaudīt pilsētas sniegtās iespējas kā arī sapazīties ar daļu no pārējiem Erasmus studentiem. Cilvēku atvērtība un pozitīvisms nojauc jebkādas robežas, līdz ar to bija liels prieks komunicēt. Jauno un interesanto ikdienu paspilgtināja tieši jautrās kompānijas klātbūtne. Varu teikt, ka man tas pietrūks un tas noteikti palīdzēja mainīt domāšanu par daudzām lietām – domāt daudz plašāk. Studiju vides maiņa, komunikācija ar cilvēkiem, kuri nākuši no dažādām valstīm, tas viss palīdzēja nedaudz vairāk izkāpt no komforta zonas un attīstīt spēju pielāgoties. Toties mierīgais dzīves ritms iemācīja baudīt esošo momentu, līdz ar to parādot, ka bez liekas steigšanās var panākt daudz labāku efektu.

Kalnos izbūvētā pilsēta ar lielu dažādību, daudz baznīcām un vēl vairāk vēsturiskām vietām sniedz tādas mistiskas sajūtas pat vienkārši tur atrodoties. To visu paspilgtināja arī daļa studentu, kuri ģērbušies augstskolas formās – melnos apmetņos. Pēc tā visa vairs nav jautājumu par to, kāpēc tur atrodas Harija Potera bibliotēka. Vietējiem studentiem ir daudz tradīciju. Ne vien staigāšana melnos apmetņos, bet arī jauniņo tādas kā iesvētības, kas ilgst visu laiku. To var redzēt ne vien universitātē, bet arī uz ielām, kur tie lielās grupās staigā apkārt un ik pa laikam izbļauj kopīgo saukli. Jāsaka, ka studentu saliedētība un aktivitātes ir kas ļoti specifisks, un ļoti svarīga lieta viņiem.

Par sadzīviskām lietām. Viņiem nav tādas dienesta viesnīcas, tāpēc labāk savlaicīgi jau pievienoties facebook grupās, kur var apskatīt dzīvesvietu piedāvājumus Erasmus studentiem, un sakontaktēties ar dzīvokļu pārvaldniekiem. Lai gan piedāvājumi ir visu laiku, tomēr savlaicīga interesēšanās par dzīvesvietu, sniedz iespēju to atrast pēc iespējas tuvāk augstskolai un iespējams arī par lētāku samaksu un labāku iekārtojumu.

Pa pilsētu ir iespēja ātri pārvietoties ar metro. Mēneša biļete izmaksās no 20-30 eiro. Viss atkarīgs no izvēlēto zonu skaita. Manuprāt, tā ir salīdzinoši zema maksa. To pašu biļeti var izmantot arī autobusos. Ja ir vēlme doties ārpus pilsētas kaut kur tālāk, tad diez gan ērts transports, ko izmantot, ir vilcieni.

Ar valodu lielākoties nebija problēmu. Lielveikalos lielākā daļa pārdevēju pārvalda angļu valodu labā līmenī. Ja ir vēlme apskatīt mazos ielu veikaliņus, tad gan jārēķinās, ka tur noteikti atbildēs portugāliski, bet pārdevēji tur ir atsaucīgi un noteikti mēģinās saprast pat zīmju valodā.

Par aktivitātēm nobeigumā. Ja ir jau sākumā zināms, ka aktīvi ceļosiet, tad noteikti iegādājaties ESN karti, kas maksā 10 eiro. Tā ir organizācija, kura piedāvā par lētākām cenām dažādus braucienus uz Portugāles pilsētām, kā arī organizē dažādus pasākumus, aktivitātes. Noteikti izmantojat šo iespēju. Protams ir arī universitātes studentu rīkotās ekskursijas un aktivitātes. Piemēram, brauciens uz kalniem starp Spānijas un Portugāles robežu - Geres. Pēc burvīgo skatu baudīšanas ir iespēja arī baudīt karsto avotu ūdeņus, tur izbūvētajā speciālā āra baseinā.

Ir daudz iespēju, daudz ko redzēt. Varu novēlēt aktīvu iesaistīšanos un vispozitīvāko pieredzi to visu baudot!

Aigars Ancāns, LLU ESAF studiju programmas Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari students,

2014./2015. studiju gads

Pievienots 09/04/2016