Pārlekt uz galveno saturu

Piedzīvojumi Norvēģijā

Katram no mums veiksmes stāsts sākas diezgan līdzīgi – mēs nezinām, kas mūs gaida un kā viss izvērtīsies! Tas ir tiešām psiholoģiski grūti un tieši tādēļ es vēlos padalīties ar savu pieredzi ar topošajiem apmaiņas studentiem, kuri ir nolēmuši doties uz Norvēģiju. Esat gatavi jau iepriekš .

Erasmus+

Kad pieteicos ERASMUS apmaiņas programmā, mācījos otrajā kursā grāmatvežos. Kā jau pieklājas sākumā pastāstīšu par studiju iespējām Norvēģijā, Agderas universitātē (UiA). UiA piedāvā ļoti kvalitatīvas programmas ekonomistiem ar diezgan brīvu pieeju mācībām. Studenta rīcībā tiek nodoti visi nepieciešamie instrumenti un tad tik atliek studēt. Visu mācību procesu atvieglo studentu karte, kas padara kopēšanu/printēšanu/skenēšanu ļoti vienkāršu (pašapkalpošanās) arī piekļuve grāmatām no bibliotēkas ir ļoti atvieglota, pateicoties šai kartei. Internetā ir iespējams sekot līdzi visam mācību procesam, jaunumiem, iegūt materiālus, veidot diskusijas un daudz ko citu.

Universitātes akadēmiskais personāls ir kvalificēts, zinošs, atsaucīgs un entuziastiski noskaņots. Jebkurā mirklī var griezties pēc palīdzības gan pie pasniedzējiem, gan ārlietu daļā. Tomēr, līdzās augstajiem standartiem attiecībā pret akadēmisko personālu, no studentiem tiek prasīta augsta darba atdeve, kas ietver spēju sevi disciplinēt pašam. Tāpēc ir jāatceras viens pamatprincips: neviens tevi nekontrolēs darba gaitā (tu vari izvēlēties sev piemērotāko mācību metodi – mācies visu studiju periodu vai arī pēdējā mirklī), bet gala rezultāts tiks pakļauts stingrai kontrolei.

UiA biju izvēlējusies trīs priekšmetus:

  1. Basic Entrepreneur Course in Business Administration (BECBA);
  2. Cooperative Regional Analysis (CRA);
  3. International Finance Management (IFM).

BECBA mācību kurss sniedza iespēju studentiem ģenerēt biznesa idejas un realizēt tās dzīvē. Kāds jauns norvēģu uzņēmējs pat izveidoja dzīvotspējīgu biznesa plānu savam uzņēmumam un šobrīd, konsultējoties ar pasniedzējiem un citiem speciālistiem, ievieš to dzīvē. Kursa noslēgumā studentu sastādītos biznesa plānus novērtēja speciālisti (valsts uzņēmējdarbības vides attīstības fonda darbinieki, lielo uzņēmumu darbinieki utt.), kuri neskopojās nedz ar padomiem, nedz arī ar palīdzības sniegšanu, ja tāda bija nepieciešama. Lai veicinātu studentu konkurenci savā starpā, trīs pirmo vietu ieguvējiem tika piešķirtas balvas (dāvanu karte jebkurā ēdināšanas iestādē pēc paša izvēles). Ja es pareizi atceros, pirmā vieta ieguva dāvanu karti 200 NOK apmērā, otrās vietas 150 NOK, trešās 100 NOK.

CRA galvenais mērķis bija sniegt priekšstatu par trešās pasaules valstīm un tajās notiekošo. Biznesa priekšnoteikumi šajās valstīs dziļi sakņojās vēsturē, valsts varas sadales struktūrā un citos faktoros, kas arī tika apspriesti. Lekcijas vadīja pasniedzēji, kas tieši bija specializējušies kādā no apskatāmajiem reģioniem, tādējādi sniedzott aktuālāko informāciju.

IFM viennozīmīgi bija viens no interesantākajiem priekšmetiem, kas apskatīja vērtspapīru tirgu, kā arī ārvalstīs iegūto līdzekļu pamatuzskaiti. Katru nedēļu notika trīs praktiskie darbi, kuru laikā katrai grupai bija nepieciešams pieņemt lēmumus, kas nodrošinātu uzņēmuma pamatdarbību (cik produkcijas ir jāražo, lai gūtu peļņu; cik ieguldīt reklāmā utt). Ir jāpiebilst, ka lai sekmīgi nokārtotu eksāmenu šajā priekšmetā ir obligāti jāpērk grāmata, kura maksā, aptuveni, 400 NOK (http://edu.cengage.co.uk/catalogue/product.aspx?isbn=1408032295). No bibliotēkas grāmatu visticamāk iegūt neizdosies – bibliotēkā visas grāmatas ir tikai vienā eksemplārā. Vienīgais variants, kā ietaupīt naudu ir vainu kopēt (melnbalts 0.39 NOK/lpp, krāsains 2 NOK/lpp) vai pirkt lietotu grāmatu.

Lai apgūtu norvēģu valodas pamatus ir iespējams pieteikties arī valodas kursos bez vai ar KP. Pamatā mācības notiek no grāmatas "På vai", bet par to nav jāuztraucas, jo izdales materiāli būs pieejami bez maksas.

Universitāte ir aprīkota ar jaunāko tehniku; savlaicīgi rezervējot, studentiem ir pieejamas konferenču zāles, ierakstu studija, Mac datori profesionālai datu apstrādei, profesionālās kameras, smart-boards un daudz kas cits. Ir jābūt tikai aktīvam un jāizmanto savas iespējas.

Norvēģijā spilgtākie iespaidi par studentu dzīvi ir radušies pirmajos mācību mēnešos. Tomēr tas nenozīmē, ka vēlākos mēnešos nebija nekādu aktivitāšu, tieši pretēji – tikai tad studenti paši sāka organizēt pasākumus un apgūt Norvēģijas plašumus. Un tagad no paša sākuma. Tik atraktīvu sagaidīšanu no universitātes nebiju gaidījusi. Ārlietu daļa kopā ar studentu pašpārvaldi bija saplānojusi veselu virkni pasākumus, lai palīdzētu studentiem integrēties jaunā vidē. Jau no pašas pirmās dienas mūs iepazīstināja ar noteikumiem, apkārtni un galu galā savā starpā, un tā līdz pat 6.septembrim.

 

Brošūrā sniegtā informācija bija ļoti parocīga; ar tās starpniecību bija iespējams saņemt savlaicīgu un precīzu informāciju par universitātē-pilsētā notiekošo. Pēc 6.septembra lielā mērā par pasākumu koordinatoru kļuva facebook domubiedru grupa "ESN Agder fall 2011" (attiecīgi nākošajā semestrī - ESN Agder spring 2011). Caur šo grupu tika organizētas ballītes kopmītnēs, izbraucieni uz tūrisma objektiem un vēl daudz, kas cits.  

 

Par visu pastāstīt nesanāks, tāpēc izvēlējos septiņus numur viens pasākumus:

  • Iepazīšanās ar ERASMUS studentiem. Viens no apmaiņas programmas mērķiem ir iepazīt jaunus cilvēkus, kas veiksmīgi arī tika izdarīts. Kopumā uz Agderas universitāti devās 150 cilvēki (divās filiālēs). Šī kopbilde ir īpaša, jo pēc programmas beigām katrs no attēlā redzamajiem cilvēkiem tev kaut ko ir devis.
  • Tā kā universitāte no dažām kopmītnēm atrodas diezgan tālu, bet sabiedriskais transports ir ļoti dārgs, laba doma ir īrēt vai iegādāties velosipēdu. Kristiansandā noīrēt riteni, cik es zinu, ir iespējams tikai uz visu semestri. Turklāt tas izmaksā, apmēram, tik pat, cik iegādāties lietotu riteni izsolē, kuru katru gadu organizē policija. Izsole ir ļoti jautrs un azartisks pasākums. Kopumā pārdošanai tiek izstādīti vairāki simti velosipēdu. Tomēr teikšu godīgi, iegādāties braucamo ir ļoti grūti – ir daudz pirkt-gribētāju (studenti, ģimenes, profesionāļi). Es savējo iegādājos par 

~ 800  NOK. Nedaudz aprūsējis, bet kopumā labā stāvoklī un komplektācijā. Vēlāk izsolē nopirkto riteni ir iespējams pārdot citiem studentiem, tādējādi ieekonomējot naudu, bet ja tomēr īre liekas labāks risinājums, tad tas izmaksās, aptuveni, ~ 650 NOK. Toties zādzības/salūšanas gadījumā jauns ritenis/bezmaksas remonts ir garantēts un tas ir ļoti liels bonuss, jo riteņu zādzība nav reta parādība un apkope ir ļoti dārga.

  • Pārgājieni uz vietējiem parkiem un dabas objektiem. Norvēģijā ir ļoti skaista daba pat vienkāršajos parkos ir daudz elpu aizraujošu skatu. Pārgājienu laikā tika rīkoti arī pikniki (galvenokārt cepti hotdogi). Pēc šīm pārgājieniem atklāju, ka universitātes tuvumā esošajā parkā (Jegersberga) aug sēnes, biju pat salasījusi baravikas. Te arī padoms, kā ieekonomēt uz pārtikas.
  • Īpaši vērienīgs bija studiju gada atklāšanas festivāls "Studiestart festivalen", kas notika universitātes teritorijā. Universitātes iekšējā pagalmā tika uzcelta liela skatuve uz kuras uzstājās, gan Agderas universitātē studejošie studenti (http://www.youtube.com/watch?v=FxMqm6sqYD8), gan lokāla mēroga zvaigznes. Studenti varēja iegādāties ļoti garšīgus hamburgerus un alu.
  • Kinoseanss universitātē.Vienā no lielākajām auditorijām universitātē, studentiem tika piedāvāta iespēja noskatīties animācijas filmu "Ice Age". Turklāt tika dalīti dažādi kārumi. Kopā ar draugiem kino universitātē tas ir īsts sapnis!
  • 1. septembris zooloģiskajā dārzā. 1.  septembrī ar universitātes starpniecību studenti varēja apmeklēt zooloģisko dārzu un tajā esošo akvaparku bez maksas.Zooloģiskā dārza teritorijā bija daudz atrakciju, tajā skaitā, amerikāņu kalniņš, peldošais pirātu kuģis un vēl daudz, kas cits.
  • Ceļošana pa Norvēģiju. Studentu pašpārvalde organizēja ceļojumu uz Prekestolenu. Tā ir ļoti skaista vieta. Tomēr neiesaku tur braukt cilvēkiem, kuriem bail no augstuma, jo no augstuma galva tik tiešām reibst. Lai tiktu līdz galamērķim, nāksies rāpties augšā pa klintīm vismaz 2 h, kas ir nogurdinoši. Tomēr uzrāpjoties augšā saproti, ka tas bija tā vērts. Lielie plašumi, klintis, aizas. Noteikti iesaku!

Ja ir iespēja un vēlēšanās, es ieteiktu aizbraukt arī uz citiem apskates objektiem Norvēģijā, piemēram, uz Kjeragu.Tomēr ir jāņem vērā, ka pārgājiens augšup ir daudz sarežģītāks un ilgāks nekā Prekestolenā. Ērts apģērbs un apavi ir priekšnosacījums veiksmīgam ceļojumam. Lai gan attālums starp objektiem nav liels, Kjeraga daba pilnībā atšķirās no Prekestolenas dabas. Tur ir daudz mazāk zaļumu – tikai plikas klintis. Tuvumā atrodas arī slavenais Norvēģijas serpentīns. Ja brauksiet lejup ar mašīnu, jautrība ir noteikti garantēta!

 

Marianna Ņikitina, Ekonomikas Fakultāte

Pielikums Izmērs
Filmu vakars universitātē 27.62 KB
Kopbilde 55.99 KB
Mielasts 25.01 KB
Dabas skats 43.17 KB
Velo no izsoles 49.91 KB
Pievienots 09/04/2016