Pārlekt uz galveno saturu

Valsts, kura iepazīta piecās dienās...

Pieredzes apmaiņas vizīte Paragon Europe, Maltā

Erasmus+

Vai ir iespējams pavasarī būt divas reizes? Protams, ja ERASMUS programmas ietvaros, marta mēnesī ir iespēja doties uz Eiropas Savienības mazāko, bet visu kalendāro gadu - zaļāko valsti – MALTU. Tā ir vairāku salu valsts (apdzīvotas ir tikai divas salas – Malta un Gozo), kura atrodas Vidusjūras centrā un teritoriāli ir uz pusi mazāka (~ 300 km²) kā Latvija. Malta ir kā robeža starp Eiropu un Āfrikas kontinentu.

Izmantojot avio kompānijas Air Malta pakalpojumu, devāmies trīs stundu lidojumā no Briseles uz Maltas galvaspilsētu – Valletu, ar uzdevumu iepazīt šo valsti no viesmīlības pakalpojuma puses, lai turpmāk studenti varētu doties praksēs uz šo valsti, tādējādi gūstot jaunu profesionālo pieredzi. Valleta mūs sagaidīja ar vējainu, saulainu svētdienas pēcpusdienu, "savdabīgu" pasu kontroles organizāciju lidostā un autobusu šoferu braukšanas stilu – autovadītājs atrodas transportā labajā pusē kā angļiem, bet, pa šaurajām pilsētas ieliņām, brauc kā itāļi – ātri, dinamiski, nedaudz agresīvi. Viens no pirmajiem pārsteigumiem – valoda, to dzirdot liekas, ka skan gan itāļu, gan turku, daži vārdi angļu, un kā vēlāk minēja paši maltieši, jāpieskaita vēl arābu valoda, un to visu kopumā sauc par maltiešu valodu jeb ikdienas valoda, kas ir viena no šīs valsts oficiālajām valodām. Otrā valoda ir angļu valoda, kuru pārvalda visi maltieši un tā vairāk tiek lietota publiskajā telpā. Maltiešu valoda ir tik raiba, cik raiba ir šīs valsts vēsture, kura sākta rakstīt jau pirms mūsu ēras laikiem. Mazā salu valsts ir bijusi teritoriāli saistoša daudzām gan tuvu, gan tālu dzīvojošām tautām. Ilgu laiku valdīja itāļi, tad turki, iebrūk arābi, tad cīņas atkal ar turkiem un tā tālāk, kā arī vēl angļi, tādējādi ilgstoši kļūstot par Britu impērijas koloniju. Tikai pagājušā gadsimta otrajā pusē, Malta ieguva savu neatkarību.

Ir pirmdienas rīts. Pulksten deviņos ir norunāta tikšanās ar pārstāvi no sadarbības partneriem "Paragon Europe", kuru viens no darbības virzieniem ir prakšu organizēšana jauniešiem no dažādām Eiropas valstīm. Pagājusi ir pusstunda no norunātā laika un, neliela satraukuma pārņemtas, sazvanām biroju, lai noskaidrotu situāciju, kur mums sekretāre laipni norāda – auto jau ir ceļā! Un tā vēl pēc pusstundas varam tikties klātienē ar Jozefu Borgu, lai kopīgi uzsāktu īstenot mūsu darba plānu – piecās dienās tikties ar augsta līmeņa viesnīcu un ēdināšanas uzņēmumu – Xara Palace; Cavalieri Hotel; The Palace; Ramla Bay Resort; Mellieha Bay Hotel; The Sliema, kā arī ar Maltas vadošo pārtikas ražošanas uzņēmuma (maize, konditoreja, otro ēdienu pusfabrikāti) – Maypole Bakery pārstāvjiem, lai klātienē iepazītu šos uzņēmumus.

Un, protams, to visu darām nekur nesteidzoties!

Katrā no uzņēmumiem mūs sagaidīja laipni, smaidīgi to menedžeri vai šefpavāri, kuri labprāt izrādīja savus uzņēmumus, izklāstīja nākotnes ieceres un dalījās pieredzē par praktikantu darbu. Bija uzņēmumi, kuros jau ir praktizējušies jaunieši no Latvijas vai arī šobrīd kolektīvā ir cilvēki no Latvijas, un par viņu pozitīvo attieksmi pret veicamajiem pienākumiem, profesionalitāti, saņēmām labas atsauksmes (kritiski vērtēja spāņu jauniešus). Jo īpaši Mellieha Bay Hotel (skatīt attēlus) (4 zvaigznes) menedžeris Natalino Bartolo, uzsvēra, ka galvenās prasības praktikantam - angļu valodas zināšanas, motivācija, pozitīva attieksme pret veicamo darbu, un jā, vēl jāmīl karstums (augusta mēnesī, kad ir prakses laiks, āra gaisa temperatūra vidēji ir + 35˚C!). Kopīgais secinājums – Maltas viesmīlības uzņēmumi ir ieinteresēti nodarbināt praktikantus, gan tos, kurus piesaistījusi firma "Paragon Europe", gan tie, kas meklē prakses vietas individuāli.

Malta ir tūrisma lielvalsts, jo tūrisms ir nozīmīga (mūsuprāt – vadošā!) tautsaimniecības nozare šajā valstī, ko apstiprina skaitļi – Maltā ir ~ 400 tūkstoši iedzīvotāji, bet katru gadu šo valsti apmeklē ~ 1.5 mlj tūristu. Valsts politika viesmīlības jomas attīstībā un darbības veicināšanā ir   devusi būtisku pienesumu valsts ekonomikai – sakārtotie autoceļi, sabiedriskā autobusu satiksme (salas var apceļot izmantojot šo veidu un iegādājoties nedēļas braukšanas biļeti - 6 EUR, kas ir derīga diennakts gaišajā laikā jebkurā maršrutā un jebkādā virzienā), tūristiem "draudzīgi" maršruti, kuros kursē autobusi, kuri aprīkoti ar audio gidiem. Tādēļ, visu maltiešu darbošanās ir cieši vai tieši saistīta ar viesmīlības jomu, jo kā sarunās minēja paši maltieši, katrā ģimenē ir kāds kurš strādā šajā pakalpojumu sfērā.

Tā kā iepazītie - potenciālie prakšu uzņēmumi atradās Maltas dažādās vietās, tad noteikti varam teikt, ka ir būts visās šīs valsts nozīmīgākajās vietās, ar kurām ļoti lepojas paši maltieši, lai gan visu laiku nepameta sajūta, ka esam vienā lielā pilsētā, bet izrādās, ka pilsētu no pilsētas (teritoriju no teritorijas) var šķirt tikai iela:

  • galvaspilsēta Valleta - cietokšņa pilsēta, ko cēluši Maltas ordeņa  bruņinieki 16. gs, un kurā atrodas Jāņa Kristītāja katedrāle, slavena ar bagātu interjeru un unikālām marmora grīdu inkrustācijām. Katedrālē atrodas izcilā  itāliešu gleznotāja Karavadžo divas gleznas.
  • Mdina senā Maltas galvaspilsēta – šauras, senatnīgas ielas, kur var redzēt normandiešu viduslaikos veidotās palacco stila ēkas. No cietokšņa mūriem paveras brīnišķīga panorāma, kas ļauj apskatīt gandrīz visu salas ainavu.
  • Mostas pilsētas centrālais apskates objekts ir Katedrāle, kuras kupols tiek uzskatīts par  vislielāko Eiropā. Maltieši ir reliģiozi cilvēki, un paši smej, ka katru dienu varot doties uz citu baznīcu, jo to uz salām ir vairāk nekā 300.
  • Zurri ieleja, kur var izbaudīt braucienu ar laivām un skatīt Zilās Grotas.
  • Marsašlokas zvejnieku ciemats, kurš atklājas ar daudzām krāsainajām zvejnieku laivām "lucci" un ir saglabājis paaudzēs izkopto zvejas kultūru, un noteikti šeit, kādā no piekrastes krodziņiem, ir jānobauda maltiešu tradicionālā virtuve – minestrone zupa, pastas – ravioli, spageti, grilēta zivs, kura pasniegta ar pildītiem artišokiem vai Stuffat Tal-Fenek (truša gaļas sautējums) un, protams, saldajā ēdienā var izvēlēties pildītas pankūkas, pudiņu vai eļļā vārītus virtuļus.
  • izmantojot prāmi, ir iespējams 20 minūtēs nokļūt no Maltas uz Gozo salu, tām ir kopīga vēsture, tomēr, Gozo sala atšķiras no Maltas. Viktorijā - galvenajā salas pilsētā, Citadeles cietoksnis atklāj senas vēstures liecības, bet Vidusjūras dabas fenomenu var skatīt Dveirā, kur atrodas klints arka "Azūra logs".

Maltai un Latvijai ir vairākas kopīgas iezīmes – neliela teritorija, sarežģīti vēstures līkloči, 2004.gadā abas šīs valstis kļuva par Eiropas Savienības dalībvalstīm, ikgadēja dalība Eirovīzijas konkursā (visi maltieši zina – kas ir Latvija, jo Latvijā uzvarēja Maltas dziedātāja!), un tūrisms ir nodefinēts par vienu no pritoritārajām nozarēm, tikai vēl mums jāstrādā pie tā, lai Latvijā starptautisko tūristu skaits pieaugtu vēl straujāk.

S.Īriste, G.Krūmiņa-Zemture, PTF Uztura katedra

Pievienots 09/04/2016