Pārlekt uz galveno saturu

Tikmēr skaistajā Somijā...

Šī gada augustā sākās manas 4 mēnešus ilgās mācības Somijas HAMK augstskolā ERASMUS programmas ietvaros, kur studēju ainavu dizainu.

Erasmus+

Ciemats Lepaa, kur atradās uzņemošā augstskolas filiāle, līdz tuvākajai pilsētai  Hamenlinna bija 20 km attālumā. Kopā bijām 16 studenti (3 dārzkopības nozarē,  pārējie ainavu dizaina nozarē) no 10 dažādām valstīm- Latvija, Lietuva, Polija, Spānija, Vācija, Nīderlande, Francija, Ungārija, Itālija, Čehija.  Apkārtne ļoti skaista- dendroloģiskais parks, muižas komplekss, viss sakopts un tomēr ainavisks, netālu atradās ezers.

Dzīvojām rindu mājā-kopmītnēs pa vairākiem vienā blokā, pa diviem katrā  istabā. Dzīvošanas apstākļi kopumā vērtējami kā labi- bija nodrošināts siltais ūdens, virtuve ar visu nepieciešamo sadzīvei, nepieciešamā sadzīves tehnika, mēbeles, bezvadu internets, TV, u.tml. Brīvo laiku pavadījām ejot pirtī (ļoti populāra nodarbe Somijā) vai spēlējot dažādas spēles sporta zālē. Kamēr bija silts laiks, braucām arī ar velosipēdiem pētīt tuvāko apkārtni, lasīt sēnes, peldēt tuvējā ezerā- nodarbes, neskatoties uz to, ka dzīvojām gandrīz pilnībā meža nostūrī, bija iespējams izdomāt dažādas. Mācību starplaikos studentiem bija iespēja arī relaksēties atpūtas istabā, kur bija iespējams dzert tēju, spēlēt dažādas galda un video spēles, arī klavieres. Tādā ziņā garlaicīgi nebija. Vienu reizi nedēļā visus Lepas studentus skolas organizēts autobuss veda iepirkties. Sākumā likās, ka šī sistēma nestrādās, bet pēcāk tas disciplinēja gan iepirkumu sarakstu, gan arī ietaupīja naudu. Cenas, salīdzinot ar Latviju, protams, augstākas un viss sākumā liekas ļoti dārgs, bet ar laiku kontrolējot gan iepriekšminēto iepirkumu sarakstu, gan arī citus izdevumus, iztikas līdzekļi pietiek visam. Šo 4 mēnešu laikā devāmies vairākās ekskursijās uz kaimiņvalstīm- Zviedriju, Krieviju, Norvēģiju, Igauniju, kā arī pa Somijas skaistākajām vietām valsts iekšienē.

Ceļojumos ietaupījām naudu izveidojot Somijas studenta transporta karti (8 EUR), jo šeit neakceptē parastās ISIC kartes, bet tas atmaksājas, jo transports studentiem bieži vien ir pat uz pusi lētāks  kā pilna biļete.

Mācību saturs bija interesants, pie mums viesojās ārvalstu lektori no Igaunijas un Anglijas, braucām ekskursijās ar skolas transportu- 3 pieejamām mašīnām. Apguvu ne tikai jaunas teorētiskās zināšanas, bet arī programmas (Vectorworks, Photoshop, nostiprināju jau esošās zināšanas Autocad, SkechUp). Viens no priekšmetiem bija somu valoda un kultūra, kurā apguvām primitīvas frāzes somu valodā un guvām priekšstatu par somu kultūru, mākslas izpausmēm un ikdienas dzīvi. Somu valodu mācīties bija grūti, ja tiešām vēlētos to pilnībā apgūt, paietu ilgs laiks. Mentalitātes ziņā somi ir nosvērti un intraverti, protams, ar izņēmumiem. Laika apstākļu ziņā, man personīgi nebija kultūršoks, jo Somijas klimats ir ļoti līdzīgs kā pie mums. Mācību ietvaros mācījāmies spēlēt golfu- šīs laikam arī bija visjautrākais mācību posms.

Visas mācības notika netālu esošajās ēkās- pāris minūšu attālumā no mūsu kopmītnēm. Mācību laiks sākās no 8.00- 11.30 ar kafijas pārtraukumiem, un no 12.30- 16.00. Pusdienas bija iespējams paēst ēdnīcā no 11.00, cena ar studenta karti 2.50 EUR – lēti un garšīgi. Šis princips darbojas arī citās HAMK filiālēs darba dienās, kad braucām ekskursijās bieži gājām ēst universitātes kafejnīcā.

Kopumā vērtējot šī semestra pieredzi- ļoti labi un vērtīgi pavadīts laiks, jauni draugi un pieredze dzīvojot ārvalstīs. Kā ieteikumu citiem studentiem kas domā doties studēt ārzemēs – noteikti izmantot ERASMUS sniegtās iespējas un atbalstu īstenojot vislabākās ieceres! 

 

Zane Cielava, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 10/04/2016