Pārlekt uz galveno saturu

Asociētais profesors apmeklē Turcijas labāko universitāti Stambulā

Tika apmeklēta Bachesehir Universitāte. Šī ir privāta universitāte, ko dibināja sadarbībā ar San Diego universitāti Kalifornijā ASV. Tās sešās fakultātēs studē ap 9500 studentu, strādā 550 mācībspēki un 150 cilvēku administrācija. Universitātes pārstāvji ļoti lepojas, ka atbilstoši Turcijas reitingiem šī ir viena no labākajām universitātēm Stambulā. Tika apmeklēta Bachesehir Universitāte. Šī ir privāta universitāte, ko dibināja sadarbībā ar San Diego universitāti Kalifornijā ASV. Tās sešās fakultātēs studē ap 9500 studentu, strādā 550 mācībspēki un 150 cilvēku administrācija. Universitātes pārstāvji ļoti lepojas, ka atbilstoši Turcijas reitingiem šī ir viena no labākajām universitātēm Stambulā.

Studijas notiek tikai angļu valodā. Neskatoties uz to, viens no pārsteigumiem bija tas, ka Universitātes informācijas centrā neviena no abām meitenēm neprata angliski un pat nevarēja saprast vārdu salikumu "Faculty of Engineering". Ieeja jebkurā universitātes ēkā tikai cauri caurlaidei (Security) ar kartēm. Praktiski visās (arī tehniskajās) studiju programmās ietilpst Turku valoda un Turcijas valsts vēsture.

Turcijā privātā universitāte nedrīkst gūt peļņu. Dibināšanas mērķis bija radīt augstākās izglītības iespējas skolu beidzējiem, savukārt, privātās skolas var būt peļņas avots. Tādējādi universitāte ir cieši saistīta ar vairākām privātajām skolām.

Studiju programmas neakreditē valsts. Akreditācijai starptautiska universitāšu padome apstiprina Nacionālo universitāšu padomi Turcijā attiecīgajā nozarē un tā izvērtē programmas.

Inženieru fakultātes (Faculty of Engineering) enerģētikas nozares studiju kursi un programmas saturiski un organizatoriski ir diezgan līdzīgas. Studiju noslēguma darbu raksta divus pēdējā (ceturtā) gada divos semestros. Pirmā ir analītiskā daļa, ko raksta rudens semestrī, otra aprēķinu, eksperimentu u.tml. daļa, ko raksta pavasara semestrī . Katra daļa sastāda ap 40 lpp. Aizstāvēšanā aprēķinus parasti demonstrē prezentācijas veidā, lietojot datoru un multimedijus un kā likums tie satur datormodelēšanas elementus.

Noslēguma darbi studiju programmā Energosistēmu inženierija (Energy Systems Ingeneering) saturiski, tematiski un analītiski ļoti līdzīgi mūsu Tehniskās fakultātes L/s enerģētikas specialitātes noslēguma darbiem. Darbu aizstāvēšanu vērtē komisija, kas sastāv tikai no 3 universitātes pārstāvjiem, jo viņi uzskata, ka cilvēki ārpus universitātes var nebūt pietiekoši kompetenti vērtēšanā.

Laboratoriju aprīkojums nav pārāk plašs. Tas, kas ir, tas ir mūsdienīgs (1.att), bet, piemēram, mūsu TF L/s enerģētikas institūta laboratorijas noteikti ir ar daudz lielākām iespējām.

Studenti ir daudz vairāk noslogoti. Studenti ir ievērojami centīgāki un ieinteresētāki studiju materiāla apguvē (atbilstoši mūsu studentu stāstītajam pēc pusgada Erasmus studijām šajā universitātē). Bibliotēka strādā līdz 24.00 un vakaros atrast brīvu vietu ir grūti.

Daudz stingrāk kā pie mums tiek kontrolēta neatļautu palīgmateriālu, t.s. špikeru lietošana studiju kursa pārbaudījumu kārtošanā. Ir bijuši gadījumi, ka otrreiz pieķerot to lietošanā students tiek izslēgts no universitātes.

Tika apmeklēta Bachesehir Universitāte.

Šī ir privāta universitāte, ko dibināja sadarbībā ar San Diego universitāti Kalifornijā ASV. Tās sešās fakultātēs studē ap 9500 studentu, strādā 550 mācībspēki un 150 cilvēku administrācija. Universitātes pārstāvji ļoti lepojas, ka atbilstoši Turcijas reitingiem šī ir viena no labākajām universitātēm Stambulā.

 

Kultūratšķirības. Stambula ir ļoti eiropeiska pilsēta, atšķirība ir daudzās mošejas, nav lielveikalu un ir nebeidzami mazi veikaliņi. Turki ir ļoti komunikabla tauta ar labu humora izjūtu. Protams, viņos ir iekšā tirgotāja gars, kas liek bezgalīgo veikaliņu īpašniekiem neatlaidīgi aicinot garāmgājējus ienākt "tikai paskatīties", un tad turpinot savu pārliecināšanu, ka tieši šī manta ir labākā visā Turcijā un obligāti jāpērk, bet atbildot ar labu joku, var viegli tikt vaļā: abi pasmiesieties un viņš vēl noteikti novēlēs jauku dienu.

Mūs brīdināja, ka jāizvairās no vairākām it kā nevainīgām lietām, piemēram , nav ieteicams pacelt uz ielas kurpju tīrāmo, kas tur it kā nomests, jo tūlīt klāt būs īpašnieks un sāks tīrīt jūsu kurpes, protams, par to pieprasot attiecīgu maksu, u.tml.

Valdošā reliģija ir Islams. 5 reizes dienā no mošejām atskan muedzina aicinājums uz lūgšanu, kas tiek pastiprināts ar daudziem uz mošeju minaretiem novietotiem skaļruņiem daudzajās mošejās. To laikā tiek izslēgta mūzika veikalos, bet kopumā tā šobrīd ir vienīgā reakcija, ko var novērot sabiedriskās vietās. Pirmais aicinājums izskan plkst. 6 no rīta, to nedzirdēt nav iespējams, bet ar laiku pierod.

Sadzīve.

Neskatoties uz to, ka ir tikai 2 tramvaju līnijas, viena metro līnija un 2 funikuleri, kā arī autobusi, satiksmi var uzskatīt par labi organizētu, un galvenajās vietās, ko der apskatīt, ar transportu viegli nokļūt. Tramvajs ir ļoti ērts, pieturas ir nožogotas ar stikla plāksnēm un tajās var tikt iemetot automātā žetonus (1 braucienam žetons maksā 2 turku liras, jeb apm.0,6 Ls). Protams, ir iespēja apiet nožogojumu pa sliedēm, bet netika redzēts, ka kāds to darītu, turklāt katrā pieturā ir arī būdiņa ar dežurantu. Vienkārši ir nokļūt no lidostas uz centru. Brauciens ir ar metro, žetoni tie paši. Diezgan daudzi turki saprot angliski un daži arī krieviski. Mūs parasti uzrunāja angliski vai krieviski. Pārtikas cenas ir salīdzināmas ar mūsējām, dārgs ir alkohols, kam ir ļoti lieli nodokļi. Tā cenas ir ievērojami lielākas kā Latvijā. Dārgi ir arī turku tradicionālie saldumi, piemēram, dažādu veidu halva, lukums, bahlava (pie mums to sauc pahlava). Piemēram, bahlavas cena ir ap 30-40 TL jeb 9-12Ls/kg. To svars ir liels, jo tie ir piesūcināti ar sīrupu, bet turku saldumi obligāti jānobauda: " paši kūst mutē". Tradicionālais ēdiens – kebabs pie mums tiek saprasts tikai kā maizē ietīts gaļas veidojums. Tāds Turcijā tiek tirgots uz ielām. Ēstuvītēs kebabs ir īpaši gatavota gaļa, ko pasniedz šķīvī ar piedevām un uz galda ir daudz vietējās maizes. Noteikti jānogaršo vietējā turpat blakus ielai ceptā zivs, ietīta maizē.

Ieeja pilīs un muzejos diezgan dārga. Biļete maksā no 20-40 TL (6-12Ls), ar studenta karti gan ievērojami lētāka. Visos muzejos un pilīs jāiet cauri drošības caurlaidei, kur ir metāla detektori un tiek caurskatīts somiņas saturs līdzīgi, kā lidostās.

Uz ielām, vismaz centrālajā daļā var justies droši jebkurā diennakts laikā. Arī policijas patruļas braukā ļoti bieži.

Ja ir vēlēšanās iepirkties, nevajag to darīt centrālajos tirgos (t.s. bazāros). Tur cenas ir domātas tūristiem. Bet tie noteikti ir jāapskata to kolorīta un spožuma dēļ. Apšmaukšana praktiski nenotiek nekur, vienīgi pārdevējs var nosaukt fantastisku cenu, ja tajās neorientējies, bet tad, kad ir par cenu vienojušies, viss notiek atbildoši norunai.

Dzīvošana ir par ļoti labām cenām, ja nav ekskluzīvu prasību. Vienkāršs divvietīgs privātās viesnīcas numuriņš ar WC, dušu, TV, ledusskapi un skatu uz Marmora jūru izmaksās aptuveni 20-25 EUR par diennakti. Turklāt personāls laipns, izpalīdzīgs, numuriņš tīrs un kārtīgs.

Praktiski visur var maksāt ar VISA karti (arī tirgos). Nav ieteicams izņemt skaidru naudu bankomātā, jo būs liela komisijas maksa un procenti.

Ievērojamākie apskates objekti:

Zilā mošeja, Jaunā mošeja, Topkapi pils (3.att.), Dolmabači pils, Bazilikas kolonnas, Lielais tirgus (Grandbazaar), Ēģiptiešu jeb garšvielu (Spicebazaar) tirgus, Turku un Islama mākslas muzejs, brauciens ar kuģīti pa Bosforu, Taksim laukums un gājēju iela līdz Galatas (Zelta) tiltam.

Ieteikumi braucienam uz Stambulu:

Visskaistākais laiks esot aprīlī, kad zied tulpes (turklāt uz tradicionāli uzskatīto par tulpju zemi –Holandi, tās esot nonākušas no Turcijas). Šajā laikā jau ir silts, bet vēl nav vasaras svelme, kas vasaras mēnešos esot ļoti liela.

 

Raimunds Šeļegovskis, Tehniskā fakultāte

Pielikums Izmērs
Stambula 983.96 KB
Topkapi Pils 1.74 MB
Pievienots 29/04/2016