Pārlekt uz galveno saturu

Prestižā Zviedrija

Ja dosies Erasmus apmaiņas programmā rudens semestrī, tad Tev tāpat kā man būs brīnišķīga iespēja izbaudīt visu ko sniedz vasara un ziema, atrodoties skandināvijas galvaspilsētā Stokholmā.

StokholmaStokholma ir ļoti tīra pilsēta. Par to varēja pārliecināties, peldoties vairākās pludmalēs pašā pilsētas centrā.

 Arī intensīvie zviedru valodas kursi, kuri notika augustā, ļoti noderēja vēlāk iekarojot Stokholmu.

Karaliskais Tehnoloģiju institūts ir ļoti prestiža augstskola gan Zviedrijā, gan Eiropā. Zviedriem ir jānokārto vidusskolas eksāmeni ļoti augstā līmenī, lai tiktu uzņemti šajā augstskolā.

Studējot Stokholmā, jāteic, ka mācības notiek ļoti labā angļu valodas līmenī, kuru var just ik uz soļa. Tevi sapratīs pārdevēja, autobusa šoferis vai vienkārši sastapts Stokholmas iedzīvotājs.

Mācības ir diezgan nopietnas, jo ir 2 sesijas vienā semestrī. Tāpēc ir padomāts par studiju vidi, ir daudz vietu universitātē kur pavadīt dienu pie datora, jo internets ir nodrošināts jebkurā vietā vai tās saucamās "single room", ja vēlies, lai tevi netraucē. Pārsteidza tas, ka pasniedzēji bija kā draugi, kuri gatavi jebkurā brīdī risināt studenta problēmu. Mācības notiek projekta veidā. Semestra sākumā tiek uzdots projekts, kurš jāizstrādā grupās. Mūsu uzdevums bija ieprojektēt ceļu blakus esošajā Karaliskajā parkā.Tādējādi studentam ir iespēja piedalīties reāla savas profesijas darba izpildē. Parkā pavadījām diezgan daudz laika. Rudens laikapstākļi mūs lutināja, tomēr izjutām arī pirmo salu.Stindzinošo aukstumu palīdzēja pārdzīvot iespēja strādāt ar jauniem instrumentiem. Jāteic, ka pasniedzēji ļoti uzticas studentiem, jo tika uzticēta instrumentu glabātuves atslēga un dota iespēja strādāt sev vēlamā laikā.

Ļoti  internacionāla vide. Tā ir iespēja studēt kopā ar taizemiešu un japāņu meiteni, puisi no Indijas, Čīles, Persijas, Austrālijas un Ķīnas.Tā ir iespēja uzzināt par vietām un objektiem, kurus varbūt tūristu grāmatās neatradīsi, par citu zemju kultūrām. Daudzās augstskolas piedāvātās aktivitātes programmas deva iespēju tuvāk iepazīt kā par dzīvi priecājas citvalstu studenti.

Liels pārsteigums bija, ka katrai fakultātei ir sava veida "klubs", kurā studentiem ir iespēja izklaidēties un pavadīt brīvo laiku. Ne mazāks pārsteigums bija sarīkotie saunu vakari turpat augstskolā, jo Studentu pašpārvaldes ēkā ir izbūvēta sauna.

Protams bez mācībām ir laiks izklaidēm! Tātad par izklaidi. Zviedri dievina izklaidēties. Tomēr ir vērts brīdināt, ka Stokholmā būs jāgaida sava kārta garā rindā pie klubiem, toties tiekot iekšpusē, vienmēr dejot alkstošie ballīšu cilvēki, jūs ieraus neaizmirstamā vakara gaisotnē. Zviedri ir ļoti lieli savu dīdžeju atbalstītāji, kuru viņiem tik tiešām netrūkst.

Par dzīvošanu, studenti tiek pat lutināti, jo kopmītnes ir vairāk vai mazāk kā mazs dzīvoklis. Tomēr kopīgie internacionālo vakariņas saved kopā studentus no katras istabiņas.

Zviedri zina kā uzburt brīnumaino noskaņu Ziemassvētku laikā. Šeit ir daudz āra slidotavu, izgaismotas ar lampiņām un pieskandinātas ar patīkamām melodijām. Blakus tradicionāli sarkanbaltajās tirgus būdiņās var iegādāties Ziemassvētku dzērienu vai pasēdēt pie vienas no daudzajām Ziemassvētku eglītēm. Svētku sajūta būs ne pa jokam!

Par zviedriem. Zviedru savdabīgo stila izjūtu nevar nepamanīt. Ir diezgan liela atšķirība no citām tautībām. Pirmkārt, zviedru puiši izceļas ar nevainojamu matu sakārtojumu, uzlocītiem bikšu atlokiem. Zviedru eleganci pamanīsi ik uz soļa. Zviedri ir ļoti lieli savas zemes patrioti un tomēr šeit tas vienkārši ir dzīvesveids.

Patiesība ir tāda, jo tuvāk nāk Erasmus laika beigas, jo tas kļūst labāks.

Ir tik daudz sīkumu, kuru man pietrūkst no Zviedrijas katru dienu. Labi, ka ir izgudrots fotoaparāts! Viens ir skaidrs, mans ceļojums uz Zviedriju nav galā...

Topošajiem Erasmus studentiem novēlu izmantot šo iespēju, jo Stokholma būs lieliska izvēle!

 

Elita Eglāja, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 29/04/2016