Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studentu teātris nosvinējis 70 gadu jubileju

3. jūnija vakarā J. Čakstes bulvāra 5a ēku piepildīja atkal satikšanās prieks, pārsteigumi un emocionāli atmiņu stāsti, jo uz LLU Studentu teātra 70 gadu jubilejas salidojumu bija ieradušies dažādu paaudžu LLU absolventi, kas studiju gados sevi radoši izpauduši uz teātra skatuves.

LLU Studentu teātra vēsture stiepjas tālajā 1946. gadā, kad toreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā darbojusies studentu teatrāļu kopa, kuras režisors un dibinātājs ir Pēteris Lūcis. Kopa dažādu režisoru vadībā veidoja iestudējumus un 1968. gadā tā pārtapa par Akadēmisko drāmas studiju režisores Rutas Kaļasas vadībā. Studenti tika mācīti oratoru mākslā, plastikā, režijas pamatos, izveidojot Sabiedrisko profesiju fakultātē Dramatiskā kolektīva vadītāja novirzienu. Studija atradās Valdekas pilī.

1984. gadā studija pārtapa par Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Studentu teātri, bet 1991. gadā – LLU Studentu teātri. Kopš 2000. gada teātra darbība noris divos virzienos: improvizējot, radot tekstu uz skatuves un rīkojot regulārus teātra sporta turnīrus, un veidojot lugu, prozas, dzejas iestudējumus.

Nu jau vairāk kā 30 gadus studentu teātra stūre ir režisores un mākslinieciskās vadītājas Astras Kacenas rokās, kura spēj ap sevi pulcināt ne tikai šobrīd universitātē studējošos, bet arī tās absolventus, turklāt uzturot māksliniecisko kvalitāti. Tam pierādījums ir dažādu teātra konkursu un skašu augstie rezultāti. Studentu teātra aktieris ir mūžam jauns, neskatoties uz tā bioloģisko vecumu, ko arī apliecināja izrādes „Iegriez Ziedoni” aktieru sastāvs. To jubilejas vakarā izspēlēja bijušie LLU studenti.

LLU rektore Irina Pilvere un zinātņu prorektors Arnis Mugurēvičs jubilejā teātra vecumu salīdzināja ar cilvēka vecumu un atgādināja, ka nu jau aizvadīti bērnības un trakās jaunības, kā arī brieduma gadi, tādēļ pienācis brīdis meklēt jaunas perspektīvas un 70 gadi nebūt nenozīmē beigas.

„Universitātē šajos 70 gados ir notikušas būtiskas pārmaiņas, taču teātris ir viens no mūsu stabilajām vērtībām, kas par spīti dažādiem laikiem un lēmumiem vēl joprojām aktīvi darbojas. Mūsu galvenās prioritātes neapšaubāmi ir studijas un zinātne, taču arī kultūrai ir sava vieta. Teātra spēlēšana un skatuves runas mēģinājumi palīdz LLU studentiem kļūt par labiem speciālistiem dažādās nozarēs un caur teātra mākslu uzlabot viņu profesionālās kompetences,” stāsta I. Pilvere.

Jubilejā studentu teātris un tā režisore saņēma īpašus pagodinājuma rakstus un atzinības par teātra mākslas popularizēšanu un augstu māksliniecisko sniegumu no LLU rektores I. Pilveres, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes „Kultūra”, kā arī Latvijas Nacionālā kultūras centra.

Salidojumā pulcējās aktieri, kuri uz skatuves kāpuši gan 20. gs. 60. – 80. gados, gan tie, kuri par savām mājām vairs nesauc Valdekas pili, bet gan ēku J. Čakstes bulvārī 5a. Tāpat kopīgās sarunās piedalījās arī mūziķi Arnis Miltiņš un Varis Klausītājs, kuri sadarbojušies ar teātri.

„Par savu teātra māju saucu Valdekas pili, kurā tas kādreiz atradās. Interesanti, ka darbojoties Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas studentu teātrī 80. gados un iestudējot nelielu izrādi, papildus diplomam Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātē ieguvu arī Dramatiskā teātra pulciņa vadītāja apliecību. Protams, šodien tas vairs nav iespējams. Droši varu teikt, ka teātra spēlēšana ir devusi daudz manai profesionālajai izaugsmei, jo katra nodarbība universitātē ir kā izrāde,” stāsta bijušais studentu teātra aktieris un LLU Tehniskās fakultātes viesdocents Vilnis Tomsons.

Jau rudenī Studentu teātris aicinās jaunus dalībniekus. Uzņemšanā aicināti pieteikties gan pirmā kursa, gan vecāku kursu studenti, kurus interesē teātra māksla un radošā pašizpausme uz skatuves.

Pievienots 06/06/2016