Pārlekt uz galveno saturu

Doktora grādu ainavu arhitektūrā ieguvusi Maija Veinberga

10. maijā promocijas darbu „Estētika un ekoloģija Latvijas pilsētu apstādījumu teritoriju plānošanā” aizstāvēja Maija Veinberga un ieguva doktora grādu ainavu arhitektūrā.

Promocijas darbā veiktais pilsētu apstādījumu teritoriju estētiskās un ekoloģiskās kvalitātes pētījums norāda uz šīs jomas problēmu veicinošiem faktoriem un to risināšanas iespējām. Pētāmā problēma saistāma ar jautājumu – vai ekoloģiskie principi ir pietiekoši estētiski, lai tos varētu pilnvērtīgi izmantot pilsētu apstādījumu plānošanā.

Līdz ar to promocijas darba mērķis bija izstrādāt zinātniski metodisku pamatojumu pilsētas apstādījumu teritoriju estētiskās un ekoloģiskās kvalitātes novērtēšanai un izmantošanai ilgtspējīgas attīstības plānošanā, ņemot vērā teritoriju reģionālās iezīmes un ekoloģiskās vides specifiku.

 Lai sasniegtu mērķi, autore raksturojusi ekoloģiju un estētiku, to novērtēšanas pieejas un kritērijus. Uz to bāzes izstrādājusi pilsētas ainavas estētiskās un ekoloģiskās kvalitātes novērtēšanas metodiku, to aprobējusi, nosakot apstādījumu kvalitāti Latvijas lielajās pilsētās – Liepājā, Jelgavā, Rēzeknē un Valmierā. Turklāt darba noslēgumā ir arī piedāvāta apstādījumu teritoriju kvalitātes modeļu klasifikācija, izmantojot aprobācijas pētījuma rezultātus.

Izstrādātā metodika ir universāla un izmantojama jebkuru Latvijas pilsētu apstādījumu teritoriju novērtēšanā un salīdzināšanā, lai praktiski būtu iespējams pilsētplānošanā ievērot ekoloģiskās un estētiskās kvalitātes sabalansēšanu. Turklāt promocijas darbā apskatītas vērtīgas atziņas par iepriekš minēto pilsētu apstādījumu teritorijām.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja ir asociētā profesore, Dr.arch. Daiga Zigmunde.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 11/06/2016