Pārlekt uz galveno saturu

LLU diskutē par ES Vienoto digitālā tirgus stratēģiju

Sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju fakultāti un Eiropas Parlamenta biroju Latvijā 17. jūnijā LLU tika organizēta diskusija par Eiropas Savienības (ES) Vienotās digitālā tirgus stratēģijas komponentēm, kā digitālo pakalpojumu geobloķēšana, datu reforma, tiesības tikt aizmirstam, 5G tīkla ieviešana Eiropā, kā regulēt tādus jaunos pakalpojumus, kā piemēram, Airbnb, Uber un citiem tematiem. Diskusiju vadīja Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš.

Publiskās diskusijas laikā deputāts K. Kariņš kopīgi ar LLU mācībspēkiem, studentiem un uzņēmējiem no Jelgavas sprieda par galvenajām problēmām digitālajā tirgū ES, par pakalpojumu cenu nevienlīdzību un jaunās ES Vienotās digitālās tirgus stratēģijas īstenošanas mērķi.

Kā nozīmīgs iemesls šīs stratēģijas izstrādei tiek minēta tiešsaistes tirgu darbības specifika un to piesaiste vietējam mērogam, līdz ar pastāvošo likumdošanas šķēršļu un tirgus sadrumstalotības dēļ pilsoņiem nav pieejamas attiecīgas preces un pakalpojumi, un uzņēmumiem tiek kavēta izaugsme.       

Stratēģija ir ES plāns izveidot brīvu un drošu vienotu digitālo tirgu, kur cilvēki var veikt pirkumus tiešsaistē pāri robežām, un uzņēmumi var pārdot visā ES neatkarīgi no viņu atrašanās vietas ES.

Diskusijas noslēgumā EP deputāts K. Kariņš un ITF dekāns G. Vītols akcentēja, ka šādas izmaiņas likumdošanā un kopējās stratēģijas izveide ir svarīga katram cilvēkam, kurš izmanto digitālos pakalpojumus, sākot ar bērniem, kas lieto Youtube, Facebook un citus servisus, un beidzot ar senioriem, kuri piekļūst internetbankām, meklē informāciju, piemēram, Google.

Diskusija norisinājās pasākuma “Digitālā piektdiena Jelgavā” ietvaros. Kā atzīst Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš: “Mēs dzīvojam zinātnes un informācijas laikmetā, kas no sabiedrības prasa spēju piemēroties jaunajam, mainīties, saskatīt perspektīvas un izmantot tās ikdienā. Gudra ir tā pilsēta, kura savu pilsētnieku zināšanas un prasmes prot likt izaugsmes pamatos. Jelgava šobrīd Eiropā sava līmeņa pilsētu grupā ir novērtēta kā 6. gudrākā jeb viedākā pilsēta. Mums ir, ar ko lepoties!”

Pievienots 17/06/2016