Pārlekt uz galveno saturu

Noslēgts finansējuma līgums par Jelgavas pils renovāciju

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir apstiprinājusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) projekta iesniegumu "Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana" EKII-1/1 atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos" ietvaros.

Apstiprinātā projekta mērķis ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Nr. 5153 "Jelgavas pils ar parku", kas atrodas Lielā ielā 2, Jelgavā, energoefektivitātes uzlabošana. Tādējādi Jelgavas pilī tiks veikta logu un durvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, atjaunota ēkas fasāde un ventilācijas sistēma. Līgums par finansējuma piešķiršanu projektam noslēgts 2016. gada 21. jūlijā.

Projekta īstenošanas rezultātā Jelgavas pilī jāsasniedz:

• oglekļa dioksīda emisijas samazinājums pēc projekta īstenošanas beigu termiņa vismaz 131121.53 kg CO2 gadā;

• enerģijas patēriņš apkurei uz ēku aprēķina platību pēc projekta īstenošanas beigu termiņa nepārsniedz 63.28 kWh/m2 gadā.

Plānotais kopējais projekta budžets ir EUR 6 701 654,49, no kura emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

Jelgavas pils ir lielākā Baroka laiks pils Baltijā, ko sāka būvēt 1738. gadā pēc slavenā arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta. Pils tika nopostīta 2. Pasaules kara laikā, taču ir viena no nedaudzajām Kurzemes un Zemgales hercogistes (1562-1772) galvaspilsētas ēkām, kas saglabājusies no 1944. gadā sagrautās Jelgavas pilsētas. 20. gs. 50. gados tā atjaunota atbilstoši LLU (toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas) vajadzībām, kura atrodas pilī līdz pat mūsdienām.

Pils renovācijas darbi plānoti jau iepriekšējās desmitgadēs, bet līdz šim nebija izdevies tos īstenot finansējuma trūkuma dēļ. Kad 2014. gadā LLU sāka vadīt rektore Irina Pilvere, Jelgavas pils atjaunošana tika izvirzīta kā viena no saimnieciskās darbības prioritātēm. Tādējādi jau iepriekšējā gadā LLU ieguva Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumu pils renovācijas darbu projektēšanai, bet šogad iesniedza projekta iesniegumu darbu īstenošanai.

Renovācijas projekta realizācijas laiks plānots no 2016. līdz 2020. gadam.

 

Pievienots 04/08/2016