Pārlekt uz galveno saturu

LLU pārtikas zinātnieki izstrādās sausās uzturdevas militārām vajadzībām

11. augustā, Rīgā tika noslēgts līgums starp Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecību, kas paredz sausās uzturdevas pētniecības pakalpojuma iegādi, ko īstenos LLU pārtikas zinātnieki.

Noslēgtais līgums paredz, ka tuvāko gadu laikā LLU zinātnieki nodrošinās NBS apstiprinātās un lietošanā ieviestās sausās uzturdevas uzlabošanu, papildināšanu ar jaunu pārtikas produktu sortimentu, iepakojuma materiālu izpēti un testēšanu, pārtikas produktu realizācijas termiņa pagarināšanu. Plānots, ka tiks ne tikai uzlabotas esošās receptūras, bet arī radītas jaunas, kuras būs iespējams ieviest ražošanā.

Ņemot vērā militārās jomas specifiku, zinātnieki veiks visu sausajā uzturdevā iekļauto pārtikas produktu derīguma termiņa pagarināšanas izpēti, lai maksimāli pagarinātu katra pārtikas produkta un kopējā vienas ēdienreizes iepakojumam derīguma termiņu. Turklāt tiks nodrošināta sausās uzturdevas variantu izpēte un izstrāde dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un dažādiem militārajiem uzdevumiem.

"Jau iepriekš esam sadarbojušies ar NBS un izstrādājuši pārtikas devas, kuras karavīri izmanto kopš 2011. gada. Šajā pētījumā lielāks uzsvars tiks likts uz receptūru sortimenta paplašināšanu. Tāpat zinātnieki sadarbosies ar vietējiem Latvijas pārtikas ražotājiem, lai sauso uzturdevu sastāvu iespēju robežās veidotu pārtika no mūsu valstī audzētām izejvielām,” stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieku grupas vadītāja Sandra Muižniece – Brasava.

"Sadarbība ar NBS ir apliecinājums mūsu pārtikas zinātnieku profesionalitātei un plašajām iespējām, ko tie var piedāvāt gan valsts pārvaldes institūcijām, gan uzņēmējiem, tādējādi sniedzot ieguldījumu arī Latvijas tautsaimniecībā. Tā kā LLU pārtikas tehnologi nesen ieguvuši jaunu fakultātes ēku un laboratoriju nodrošinājumu, turpmāk būs iespējams sasniegt vēl augstvērtīgākus rezultātus dažādās pārtikas nozarēs un radīt starptautiski konkurētspējīgus produktus,” atzīst LLU rektore Irina Pilvere.

Viņa arī norāda, ka Jelgava ir vienīgā vieta Latvijā, kur jauniešiem iespējams iegūt gan akadēmisku, gan profesionālu izglītību pārtikas zinībās un pārtikas tehnoloģijā, līdz ar to pētījumu izstrādē un jaunu produktu radīšanā, tostarp arī sauso uzturdevu pētniecībā, ļoti bieži piedalās jaunie zinātnieki.

Līgumu par sauso uzturdevu pētniecības pakalpojuma īstenošanu Nodrošinājuma pavēlniecībā parakstīja LLU rektore I. Pilvere un NBS Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis.

Pakalpojums tiks nodrošināts Aizsardzības ministrijas 2014. gada 17. septembrī noslēgtā sadarbības līguma “Par Aizsardzība ministrijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniski tehnisko sadarbību” ietvaros.

Pievienots 11/08/2016