Pārlekt uz galveno saturu

VBF profesors, Dr.sc.ing. Juris Skujāns izvirzīts "Būvindustrijas lielajai balvai" kategorijā "Mūža ieguldījums būvindustrijā"

Attēla autors: No LLU arhīva

Profesors, Dr. sc. ing. Juris Skujāns visu savu darba mūžu veltījis vienīgi Būvniecības nozarei, un tajā nostrādāti vairāk kā 44 gadi. J.Skujāna devums Būvniecības nozarei ir saistīts ar būvniecības specialitātes attīstību LLU un jauno speciālistu sagatavošanu, zinātniskajiem pētījumiem, kā arī būvniecības jomas popularizēšanu un prestiža celšanu.

Profesors 15 gadus ir bijis LLU (LLA) dekāns (1987.- 2002.g.), LLU prorektors (2002.-2004.g.) un rektors (2004.-2014.g.). Uzsācis darbu LLU uzreiz pēc studiju beigšanas Rīgas Politehniskajā institūtā, strādājis kā kurators ar pirmo, LLA uzņemto būvniecības specialitātes kursu. Šī kursa veiksmīga audzināšana kā kuratoram, to saliedējot tā, ka vēl joprojām tas ir paraugs visai LLU būvnieku absolventu saimei. Kopumā LLA (LLU) pie profesora J.Skujāna pa šiem gadiem ir studējuši vairāk kā 1200 būvniecības specialitātes studentu. Daudzi no viņiem tagad jau ieņem vadošus amatus gan celtniecības uzņēmumos, pašvaldībās, gan citās ar būvniecību saistītās jomās. Ar absolventiem tiek uzturēta cieša sadarbība, kas veicina arī topošo būvniecības speciālistu sagatavošanu. Šo gadu laika izveidota laba sadarbība ar būvfirmām un būvmateriālu ražotājiem, piemēram, KNAUF (A.Veinbergs), par ko liecina LDDK goda raksts par veiksmīgāko studentu iesaistīšanu inovāciju radīšanas procesā, būvniecības materiālu izstrādē un realizācijā. J.Skujāns devis nozīmīgu ieguldījumu būvniecības specialitātes studiju un zinātnes infrastruktūras attīstībā - Fakultātes Būvmateriālu un Akustikas laboratorijas izveidotas no „nulles” pozīcijām līdz augsta līmeņa laboratorijām.

Profesors Juris Skujāns ir viens no Latvijas kontekstā unikālas ainavu arhitektūras un plānošanas specialitātes izveidotājiem – sākumā pie būvniecības specialitātes, vēlāk kā patstāvīgu virzienu ar vairāk kā 20 gadu pieredzi.

Zinātniskais darbs saistīts ar jaunu būvmateriālu izstrādi uz putuģipša bāzes. Šīs tēmas ietvaros vadīti vairāki zinātniskie projekti. Lielākais no tiem, kurā tika iesaistītas 4 LLU fakultātes, ERAF projekts aktivitātē 2.1.1.1.”Atbalsts zinātnei un pētniecībai” „Jaunu kompozītbūvmateriālu izstrāde uz putuģipša bāzes ar šķiedraugu stiegrojumu un no tiem veidotu sistēmu pētījumi”. Sadarbībā ar ražotājiem veikti tirgus orientētie pētījumi un citi projekti (TENAX, KNAUF, Jelgavas būvniecības sistēmas u.c.)  Par LLU Lauku inženieru fakultātes sadarbību ar TENAX saņemts LDDK goda raksts.

Profesors Juris Skujāns ir LZA korespondentājloceklis, Latvijas Lauksaimniecības un Meža Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, viceprezidents (2005.-2014.), Starptautiskās Aukstuma akadēmijas akadēmiķis (Sankt-Pēterburga), Latvijas Zinātņu padomes eksperts (Būvzinātne), LLU Lauksaimniecības nozares Lauksaimniecības inženierzinātņu apakšnozares un Hidroinženierzinātņu nozares profesoru padomes loceklis, LLU Būvzinātnes promocijas padomes loceklis. Kopējais publikāciju skaits – 114, no tām 9 izgudrojumi un patenti. Bez minētajām zinātniskajām, metodiskajām u.c publikācijām, J.Skujānam ir 144 publikācijas un intervijas laikrakstos, kā arī viņa vārds minēts pāri par 250 dažādos rakstos (no LLU rektora J.Skujāna bibliogrāfiskajiem datiem).

Būvniecības nozares attīstībai J.Skujāns aktīvi darbojas arī dažādās padomēs un ir konkursu žūrijas loceklis - Latvijas Būvniecības padomē (2003.-2011.), Latvijas Būvinženieru savienības Būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijas padomes komisijā, “Gada labākā būve Latvijā” 2015.g., “Būvindustrijas lielā balva 2015” un 2016. gada žūrijas komisiju loceklis.

Būvindustrijas lielā balva šogad tiks pasniegta 5. septembrī. Vērtētāji vēl lemj, kuriem no  izvirzītajiem būs  augstākais novērtējums nozarē - lielā balva “Pamatakmens”, kuriem speciālās balvas. Taču jebkurš  var  atbalstīt  un izteikt savas simpātijas  izvirzītajiem kandidātiem.  Balsot var vienreiz dienā no vienas IP adreses līdz pat 22. augustam.  Tādā veidā arī jūs sakāt paldies būvindustrijas ļaudīm.

http://www.buvindustrijaslielabalva.lv/index.php/konkurss/balsosana.html

Pievienots 16/08/2016