Pārlekt uz galveno saturu

Viesturam Kalniņam piešķirts doktora grāds par gaisa piesārņojuma sinerģiskā efekta izpēti

Attēla autors: No LLU arhīva

30. augustā promocijas darbu "Gaisa piesārņojuma sinerģiskā efekta novērtējums ar bioindikācijas un vides parametru metodēm” aizstāvēja Viesturs Kalniņš un ieguva inženierzinātņu doktora grādu vides zinātnē.

Informācija par gaisa piesārņojumu parasti tiek iegūta , izmantojot dažādas vides parametru metodes – gan nepārtrauktus, automatizētus mērījumus, gan piesārņojuma izkliedes modelēšanu. Pašreizējie risinājumi pilda savu pamatmērķi – novērtē esošās situācija atbilstību vides kvalitātes normatīviem. Tomēr jaunākie pētījumi rāda, ka gaisa piesārņojuma jomā pastāv slēpti, grūti pamanāmi draudi – sinerģiskais efekts – palielināta ietekme uz dzīviem organismiem, kuru rada dažādu piesārņojošo vielu un vides faktoru mijiedarbība.

Kā atklājis V. Kalniņš trūkst atbilstošu metožu sinerģiskā efekta novērtēšanai, līdz ar to promocijas darbā, apvienojot bioindikācijas un vides parametru metodes, izstrādāts gaisa piesārņojuma sinerģiskā efekta novērtējuma modelis, kas arī aprobēts, izmantojot mērījumus Liepājā un Rīgā. Paredzams, ka šī modeļa izmantošana palīdzēs uzlabot gaisa kvalitātes monitoringa efektivitāti.

Jaunā doktora izstrādātais modelis ir balstīts divos praktiskos risinājumos: pirmais kā informācijas avotu sinerģiskā efektā novērtēšanai izmanto automātiskās gaisa kvalitātes mērījumu stacijas, otrais – piesārņojuma izkliedes modelēšanu.

Ar promocijas darbā izstrādāto modeli un detalizētiem aprobācijas rezultātiem var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji ir Dr.sc.ing., profesors Ritvars Sudārs un Dr.silv., profesore Inga Straupe.

Pievienots 01/09/2016