Pārlekt uz galveno saturu

Pirmkursnieku gaidītākais pasākums – Azemitologa svētki

Attēla autors: No LLU arhīva

Pirmdien, 3. oktobrī plkst. 14.00, LLU Jelgavas pils pagalmā norisināsies tradicionālie un senākie universitātes svētki - Azemitologs. Ikgadu šie svētki tiek svinēti 1. oktobrī, bet šogad tos atzīmēs divas dienas vēlāk. Jelgavas pils pagalmā pulcēsies visi astoņu fakultāšu pirmkursnieki, lai rādītu sagatavotos mājas darbus un studentiskā garā apliecinātu savu piederību lielajai LLU saimei. 

Kopš 1968. gada rudens, kad toreizējos pirmkursniekus pirmo reizi uzrunāja viņa ekselence, augstskolas patrons Azemitologs, aizritējuši vairāki gadu desmiti, taču tradīcija ir saglabājusies un vieno jau vairāku paaudžu studentus. Tādējādi ik gadu LLU visu specialitāšu simbols – zinību vīrs Azemitologs – sveic universitātes 1.kursa studentus pils pagalmā, ieskaitot tos lielajā studentu saimē. Tie ir svētki studentijai, vienotībai, gudrībai, asprātībai un jautrībai. Šo svētku mērķis ir veidot ciešākas saites pirmkursnieku vidū, kā arī sajust un apliecināt savu piederību universitātei un Alma Mater.

Jau tradicionāli svētki sāksies ar fakultāšu dekānu ievešanu pils pagalmā, kur katras fakultātes pārstāvji pierāda savu asprātību un iztēles bagātību, kam sekos Azemitologa ierašanās zirgu pajūgā un pirmkursnieku uzrunāšana, un sāksies svētki – pirmkursnieku sagatavotie priekšnesumi.

Šogad katras fakultātes pirmkursniekiem ir jāsagatavo teatrāls uzdevums – priekšnesums ar moto “Kas cenšas, tas sasniedz...” Azemitologs aicina priekšnesumu veidot asprātīgi un atraktīvi, izvēloties un akcentējot aktualitātes – LLU, specialitātē, politikā, ekonomikā, lauksaimniecībā, izglītībā un kultūrā. Katras fakultātes priekšnesumu vērtēs žūrija un ikvienai no tām ir iespēja iegūt Azemitologa Lielo vai Mazo ceļojošo balvu.

Fakultāšu uzstāšanās secība Azemitologa svētku laikā ir iepriekš noteikta: PTF, MF, TF, ESAF, ITF, LF, VMF, VBF.

Svētku dalībnieku priekšnesumus vērtēs žūrijas komisija, ņemot vērā noteiktus kritērijus:

  • Ierašanās veids un noskaņojums;
  • Izvēlētā studiju virziena atspoguļojums kolonnas noformējumā;
  • Mājas uzdevuma izpildījuma masveidība, uzskatāmība un atjautība;
  • Priekšnesuma idejas skaidrība un saprotamība, atspoguļojums mizanscēnās;
  • Studentu saliedētība, vienotība, patriotisms, pašapziņas un cīņas spars svētku laikā.

Svētku ietvaros tiks apbalvoti arī LLU Sporta centra rīkotā pirmkursnieku turnīra kopvērtējuma uzvarētāji, kas notiek septembrī. Turpinājumā jaunie studenti dos solījumu apzinīgi studēt un būt godīgiem studiju procesā, bet noslēgumā žūrija paziņos Azemitologa balvas ieguvējus. Pagājušajā gadā Azemitologa Lielā balva pirmo reizi nonāca Informācijas tehnoloģiju fakultātē. Gaidīsim, kādus pārsteigumus sagādās šī gada pirmkursnieki.

Veidosim svētkus kopā!

Azemitologs 2016

Pievienots 25/09/2016