Pārlekt uz galveno saturu

Norisinājies valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV forums "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi"

Attēla autors: No LLU arhīva

2016. gada  3. novembrī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā tika atklāts valsts pētījumu programmas "Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai  EKOSOC-LV" forums  "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi".

LU profesors Juris Krūmiņš foruma ievadā uzsvēra, ka šīs valsts pētījumu programmas logo - desmit bišu šūnas -  simbolizē  ne tikai programmā apvienoto projektu skaitu, bet arī to daudzo zinātnes nozaru kopumu, ko šī programma aptver. "Mūsdienās panākumi gūstami, tikai pārkāpjot robežas, ne tikai meklējot dažādu zinātnes nozaru saskarsmes punktus, bet arī pārkāpjot pāri administratīviem, birokrātiskiem un teritoriāliem šķēršļiem. Šādā virzienā, manuprāt, attīstās arī šī valsts pētījumu programma".

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, nolasot Ministru prezidenta Māra Kučinska apsveikuma vārdus forumam, pauda pārliecību, ka šī valsts pētījumu programma un pētījumu rezultāti sniegs "realitātes sapratni" par valsts tautsaimniecībā notiekošajiem procesiem un tādējādi, atšķirībā no daudzskaitlīgajām resoru izstrādātajām stratēģijām, kas paliek uz papīra, sniegs ticamu un pamatotu "ceļa karti" politikas veidotājiem.

Akadēmiķe Baiba Rivža, savukārt, uzsvēra, ka programma attīsta starpdisciplināru pieeju pētniecībai, kā arī sekmē sadarbību starp Latvijas augstskolām un to mācībspēkiem. Sevišķi programmā tiek sekmēta jauno zinātnieku, doktorantu un maģistrantu, kā arī studentu iesaiste. "Tas nes augļus, mēs labāk sadarbojamies un labāk saprotam viens otru", rezumēja B.Rivža. Valsts pētījumu programmas panākumus tās vidusposmā uzteica Studiju un zinātnes administrācijas pārstāve Sandra Sidiki. 

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, pievienojoties apsveicējiem, pauda, ka "Latvijas valstij ir nepieciešama gudra izaugsme". "Es vēlētos, lai pētījumu rezultāti un secinājumi tiku novadīti līdz sabiedrībai un politisko lēmumu pieņēmējiem".

Foruma turpinājumā norisinājās diskusijas 3 tematiskajos paneļos, bet foruma darbs tika turpināts 2016. gada 4. novembrī, augstskolās Rīgā, Jelgavā un Valmierā.

Forums "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi" (1. daļa).

Forums "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi" (2. daļa).

Informāciju sagatavoja:

Latvijas Zinātņu akadēmijas

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Ilze Stengrevica




 

Pievienots 08/11/2016