Pārlekt uz galveno saturu

Nordplus projekts tiek izvirzīts projektu kvalitātes balvas konkursam "Ziemeļu gaisma – 2016"

Attēla autors: No LLU arhīva

Baltijas sadarbības tīkls Agrometrikā tika izveidots 2011. gadā Nordplus Augstākās izglītības projekta ID: HE-2011_1a-26784 ietvaros. Sadarbība ietvēra trīs virzienus - akadēmiskā personāla mobilitāte, tīklošanās, kuras laikā tika  no­­­­­organizētas trīs Starptautiskās konferences. Konferences laikā tika īstenotas sekojošas projekta aktivitātes -  matemātikas un statistikas mācīšanas koncepcijas noteikšana, kopīgu matemātikas un statistikas studij­­­u kursu vadlīniju izstrāde, diagnostikas testu pirmo kursu studentiem izveide un metodoloģija to īstenošanai, zināšanu un pieredzes apkopošana par IKT (Informācijas un komunikācijas tehnoloģija) izmantošanu matemātikas un statistikas studijās, izstrādāta metodika par MOODLE izmantošanu pašmācībā, kā arī citas aktivitātes.

Nordplus Augstākās izglītības projekta “Attīstība Baltijas sadarbības tīkla Agrometrikā ietvaros” ID: NPHE-2013/10443 mērķis bija turpināt sadarbību, sekmējot matemātikas un statistikas studiju kursu satura, studiju organizācijas, metodiskā nodrošinājuma un akadēmiskā personāla profesionālās pilnveides attīstību, nodrošinot iespēju dalīties zināšanās un pieredzē, radot jaunas zināšanas par IKT izmantošanu Agrometrikas studijās un pētniecībā, kā arī  matemātikas lietojumu reālās dzīves situācijās. Šī Augstākās izglītības projekta ietvaros, ko īstenoja ITF Matemātikas un Vadības sistēmu katedras projektu koordinatore Anna Vintere ir izvirzīts  Ziemeļu Ministru padomes programmas NORDPLUS 2012-2016 projektu kvalitātes balvas konkursam „Ziemeļu gaisma – 2016”. Balvu pasniegšanas ceremonija notiks šī gada 24.novembrī pl.15.00 Alberta viesnīcas zālē, Dzirnavu ielā 33.

Projekta īstenošanas periodā no 2013. gada 15. jūnija līdz 2014. gada 1. oktobrim tika īstenotas 20 mobilitātes, plānoto 12 vietā. Mobilitāšu tematikas - matemātikas, statistikas un informātikas studiju organizācija (programmas, mācīšanas koncepcija, kursu plānojums, studiju rezultāti tā sauktajās Baltijas valstu Lauksaimniecības universitātēs), informācijas un komunikācijas tehnoloģijas starpdisciplinu saites nodrošināšanai, jaunākajām tehnoloģijās agrometrikas studijās un pētījumos, matemātiskā modelēšana lauksaimniecības zinātnes pētījumos un studijās, kā arī akadēmiskā personāla profesionālā pilnveide, kā arī citām tēmām.

Mobilitāte uz Aleksandra Stulginska Universitāti (Lietuva) ietvēra arī dalību IX Baltijas- Ziemeļvalstu Agrometrikas konferencē, kas notika 2014. gada 12. jūnijā Kauņā. Detalizēta informācija par konferenci pieejama Aleksandra Stulgisnka Universitātes mājas lapā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes mājas lapā un Informācijas tehnoloģijas mājas lapā, kā arī ikvienam ir iespēja apskatīt konferences dalībnieku prezentācijas.

Projekta ietvaros kolēģi no Igaunijas Dzīvības Zinātņu Universitātes devās uz Zviedrijas Lauksaimniecības Zinātņu Universitāti, lai Zviedrijas kolēģus iepazīstinātu ar Baltijas sadarbības tīklu Agrometrikā darbību laikā no 2011.gada līdz 2014. gadam. Mobilitātes laikā tika salīdzināti matemātika un statistika studiju kursi un to saturs dažādām specialitātēm, noteikts kopīgais un atšķirīgais. Tika apspriests, kā ieviest Baltijas valstīs statistikas konsultācijas un kā šo vienību pārvaldīt.

Mobilitāšu laikā mācībspēki strādāja pie starptautiskā salīdzinošā pētījumu par matemātikas izglītības vajadzībām Baltijas valstīs. Mobilitāšu laikā tika analizēti šī pētījuma rezultāti, izvērtētas kopīgās tendences Baltijas valstīs un iezīmēti turpmākās sadarbības virzieni iedzīvotāju matemātikas prasmju sekmēšanai, kā arī apzināti tālākizglītības matemātikā vajadzības un organizācijas iespējas mūžizglītības kontekstā. Gala ziņojums ir pieejams šeit.

Projekts sniedza iespēju projektā iesaistīto universitāšu mācībspēkiem gūt jaunu pieredzi, prasmes un zināšanas, salīdzināt un apspriest savus sasniegumus un metodes ar kolēģiem no kaimiņvalstīm, sekmēt motivāciju un uzdrošināšanos, lai iegūtu jaunu pieredzi, jo īpaši starptautiskā līmenī, uzzināt par citām kultūrām un satikt cilvēkus no citām valstīm, uzlabot valodas kompetenci un mācīšanās motivāciju, arī komunikatīvās prasmes.

Jāatzīmē, ka projektā "Attīstība Baltijas sadarbības tīkla Agrometrikā" ietvaros uzsāktie sadarbības virzieni un nodibinātās iniciatīvas tiek turpinātas Nordplus Augstākās izglītības programmas projektā Nr. NPHE-2016/10342 "Izpratnes veidošana par matemātikas lomu speciālista kompetences sekmēšanā ilgtspējīgas attīstības kontekstā".

Pievienots 20/11/2016