Pārlekt uz galveno saturu

Svētku noskaņās aizvadīts pēdējais šī gada Konvents

22. decembrī LLU kolektīvs tikās Konventa svinīgajā sēdē, lai suminātu gada laureātus dažādos konkursos, jaunos zinātņu doktorus un emeritus profesora goda nosaukuma ieguvējus, kā arī sveiktu viens otru svētkos un izteiktu vēlējumus universitātei jaunajā gadā.

Plašo LLU saimi svētkos sveica Konventa priekšsēde Irina Arhipova, Senāta priekšsēdis Ritvars Sudārs un rektore Irina Pilvere.

"Šis ir pārdomu laiks, kad atskatāmies uz to, kas ir bijis, un izsakām paldies studentiem, mācībspēkiem un darbiniekiem par paveikto. Vēlos pateikties studentiem, kuri cīnījās par budžeta vietu nesamazināšanu, un universitātes kolektīvam par universitātes tēla stiprināšanu Latvijā un ārzemēs,” Konventa svinīgās sēdes atklāšanā teica I. Arhipova. "Par LLU attīstību saņemam arvien pozitīvu informāciju, kas vieš cerības nākotnē. Lai arī pēc gada varam teikt, ka gads ir bijis veiksmīgs,” visiem novēlēja R. Sudārs.

Savukārt rektore I.Pilvere LLU saimei atgādināja, ka universitātes panākumi ir mūsu visu kopīgie panākumi, jo tikai kopā esam spēks. "Nākamajā gadā sagaidāmi jauni izaicinājumi – gatavosimies starptautiskajai akreditācijai zinātnē, turpināsim darbu pie mācībspēku slodžu aprēķiniem un motivācijas sistēmas izstrādes studijās, kā arī darbosimies praktiski pie Bulduru dārzkopības vidusskolas pārņemšanas,” nākotnes ieceres ieskicēja I. Pilvere. Viņa arī norādīja, ka no janvāra sagaidāmas nedaudz lielākas algas atbilstoši jaunajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem. "Taču atcerēsimies, ka aiz katra cipara stāv cilvēks. Aiz katras zinātniskās atskaites, lekcijas un pētījuma ir cilvēks. Bet aiz katra cilvēka ir iespējas. Lai visi mūsu darbi pārvēršas jaunās iespējās!” visiem novēlēja LLU rektore I. Pilvere.

Par ieguldījumu lauku attīstības zinātniskajos pētījumos 2016. gadā Attīstības finanšu institūcijas "Altum”, LLMZA un LLU balvas rudens kārtā saņēma jaunie zinātnieki. Par laureāti jauno zinātnieku grupā kļuvusi Līga Vilka ar pētījumu “Lielogu dzērveņu ogu puves un to ierosinātāji Latvijā” (zinātniskā vadītāja, prof. Biruta Bankina). Savukārt maģistru grupā 1. vietu ieguvusi Inga Šarenkova ar pētījumu “Pienskābes koncentrāta ieguves optimizācija no piena sūkalām” (zinātniskā vadītāja, prof. Inga Ciproviča), 2. vietu - Lāsma Aļeksejeva ar pētījumu “Inovāciju attīstības potenciāls bioloģiskajā lauksaimniecībā Latvijā” (zinātniskā vadītāja, prof. Modrīte Pelše) un 3. vietu - Karīna Tihonova ar pētījumu “Ekoinovācijas kapacitātes analīze Latvijā” (zinātniskā vadītāja, asoc.prof. Anita Auziņa).

Svinīga Konventa sēde ir arī izlaidums LLU jaunajiem doktoriem. Šī gadā sēdē diplomus izsniedza 15 doktoriem dažādās zinātņu nozarēs.

Kā tradīcija Konventa svinīgajā sēdē ir LLU emeritus profesora goda nosaukuma diplomu pasniegšana. Šogad emeritus profesora nosaukumu ieguvuši: Andris Šnīders (TF), Ināra Turka (LF), Mintauts Āboliņš (LF), Imants Liepa (MF), Andris Drēska  (MF), Ziedonis Sarmulis (MF), Imants-Atis Skrupskis (PTF), Vulfs Kozlinskis (ESAF), Guntis Andersons (VBF), Ēriks Tilgalis (VBF) un Alberts Auzāns (VMF).

Konventa sēdē tika sumināti arī LLU Mācību grāmatu un studiju materiālu konkursa dalībnieki un uzvarētāji. Konkurss norisinājās trīs grupās: mācību grāmatas, studiju materiāli un elektroniskie studiju materiāli.  

Mācību grāmatas:                                                               

1. vieta grāmatas "Augļkopība” autoru kolektīvam. Grāmatas atbildīgā redaktore Laila Ikase no Dārzkopības institūta, LLU autori - Agrobiotehnoloģijas institūta asociētais profesors (Emeritus) Mintauts Āboliņš, docente Dace Šterne, lektore Marta Liepniece un doktorante Baiba Tikuma;

2. vieta grāmatas "Angļu valoda veterinārmedicīnā / Veterinary Medical English” autorei Valodu centra vieslektorei Melitai Parčinskai;

3. vieta grāmatas "Meža darbi un tehnoloģijas” autoriem Meža izmantošanas katedras asociētajam profesoram (Emeritus) Ziedonim Sarmulim un asociētajam profesoram Aleksandram Saveļjevam;

3. vieta grāmatas "Meža aizsardzība un apsardzība. 1. daļa Meža entomoloģija” autorei Mežkopības katedra profesorei Olgai Miezītei.

Studiju materiāli:

1. vieta studiju materiāla "Mācību līdzeklis augstākās matemātikas pamatu apguvei” autoriem Rīgas Tehniskās universitātes lektorei Sarmītei Čerņajevai un Matemātikas katedras lektorei Annai Vinterei;

2. vieta studiju materiāla "Meliorācija” autoriem Vides un ūdenssaimniecības katedras viesdocentam Uldim Kļaviņam un profesoram Ritvaram Sudāram;

3. vieta studiju materiālam "Pirmie soļi komercdarbībā: darbības uzsākšana, grāmatvedība un nodokļi” autorei Finanšu un grāmatvedības institūta profesorei Ingunai Leibus.

Atzinības raksts:

1. studiju materiālam "Lauksaimniecības un meža zemes Latvijā: izmantošanas potenciāla analītisks izvērtējums” autoriem Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta profesorei Irinai Pilverei un vadošajam pētniekam Aleksejam Niperam;

2. studiju materiālam "Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība” autoriem Agrobiotehnoloģijas institūta docentei Lilijai Degolai, docentei Aigai Trūpai un lektorei Elitai Aplociņai.

Elektroniskie studiju materiāli:

Atzinības raksts studiju materiālam "Metodiskie norādījumi profesionālās pirmsdiploma prakses "Būvniecības vadīšana” atskaites/pārskata izstrādāšanai” autorei Arhitektūras un būvniecības katedras asociētai profesorei Sandrai Gustai.

Konventa noslēgumā klātesošos svētkos sveica operdziedātājs Inguss Pētersons un pianists Vents Zilverts.

Lai priecīgi Ziemassvētki un radošiem panākumiem piepildīts Jaunais gads!

Pievienots 23/12/2016