Pārlekt uz galveno saturu

Parakstīts saprašanās memorands ar Alus akadēmiju

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un Irish Dublin Pub Alus akadēmija 26. janvārī parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību alus kultūras izzināšanā un veidošanā.

No šī gada janvāra Jelgavā darbu uzsāk Irish Dublin Pub Alus akadēmija, kura dibināta ar mērķi veidot un popularizēt alus dzeršanas kultūru. "Latviju pamatoti var uzskatīt par alus patēriņa lielvalsti, jo tā ir viena no retajām zemēm, kur, neskatoties uz iedzīvotāja skaita samazināšanos, alus patēriņš uz vienu iedzīvotāju pieaug, taču tajā pašā laikā lielveikalos ir ļoti vienveidīgs alus piedāvājums,” Alus akadēmijas izveidi skaidro uzņēmuma pārstāvis Guntis Lībers. Tiek plānots Alus akadēmijā regulāri organizēt seminārus, laboratorijas darbus un degustācijas, lai interesenti labāk iepazītu alus kultūru.

"Ceram, ka Irish Dublin Pub Alus akadēmijai izdosies veiksmīga sadarbība ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti (PTF), jo augstskola studentiem sniedz galvenokārt akadēmiskas zināšanas par tehnoloģisko ražošanas procesu, bet Alus akadēmija piedāvājumu papildina ar zināšanām par alus patēriņa kultūru,” atklāšanas pasākumā atzīmēja LLU studiju prorektors Aigars Laizāns.

"Studiju programmu "Pārtikas produktu tehnoloģija" un "Pārtikas zinības" studentiem alus ražošanas tehnoloģiju māca studiju kursā Graudi, to pārstrāde, pievēršot uzmanību alus ražošanas galvenajiem tehnoloģiskajiem procesiem, to parametriem un iekārtām, kā arī veicot alus laboratorisko vārījumu uz mini alus ražošanas iekārtas. Pēc tam tiek veikta pagatavotā alus kvalitātes pārbaude," stāsta PTF profesore Daina Kārkliņa. Savukārt studiju programmas "Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība" studenti studiju kursā Produkti, to pārstrāde iegūst plašākas zināšanas par alus veidiem, to pasniegšanu un lietošanu. Lai pilnveidotu savas zināšanas un kompetences, PTF mācībspēki piedalās Latvijas Alus biedrības rīkotajos konkursos, kā arī programmā “Mācību organizēšana un īstenošana Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Profesionālās izglītība un prasmju apguves pasākumi” ietvaros”, kurā tika organizēti kursi par alus sensoro novērtēšanu un kurā ir paredzēti kursi par alus gatavošanas tehnoloģiju.

Tikmēr pirmo semināru Alus akadēmijā Jelgavā atklāja pirmais un šobrīd vienīgais alus someljē Latvijā Andris Rasiņš, sniedzot ieskatu alus pasaulē – no alus ražošanas procesa līdz  alum saderīgām uzkodām un ēdieniem. 

Pievienots 27/01/2017