Pārlekt uz galveno saturu

Pirmo reizi LLU godinās sadarbības partnerus Gada balvas pasākumā “Uzņēmējs nākotnei”

17. februārī plkst. 17.00 LLU Jelgavas pilī pirmo reizi tiks piešķirtas Gada balvas konkursa “Uzņēmējs nākotnei” laureātiem. Jaunā tradīcija universitātē dibināta 2016. gadā, lai godinātu uzņēmējus Latvijā, kuri sadarbībā ar LLU zinātniekiem kalendārā gada laikā veidojuši inovācijas tautsaimniecības nozaru vajadzībām, snieguši ieguldījumu pētniecībā un/vai studiju procesa nodrošinājumā.

Gada balvas "Uzņēmējs nākotnei” mērķis ir izcelt iedvesmojošus piemērus uzņēmējdarbībā, kas ir izcils paraugs sadarbībai ar LLU zinātniekiem, kopīgi radot izcilību pētniecībā un studijās, veicinot attīstību un inovāciju pārnesi uz ražošanu, tā uzlabojot Latvijas konkurētspēju un nodrošinot gudru, ilgtspējīgu un integrējošu izaugsmi.

Katru gadu tiks piešķirtas galvenās balvas un goda raksti trīs nominācijās: biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Nominācijām uzņēmējus par 2016. gadā paveikto varēja izvirzīt LLU rektors, LLU struktūrvienības, LLU zinātniskie institūti un institūcijas. Savukārt lēmumu par balvas un goda rakstu piešķiršanu pieņēma universitātē izveidota komisija, izvērtējot katra pretendenta ieguldījumu.

2016. gadā nominācijai “Gada ieguldījumam biozinātnēs” izvirzīti:

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “LATRAPS”. Jau 2013. gadā sadarbībā ar Vītolu fondu iedibināja 7 stipendijas jauniešiem, kuri savu dzīvi ir nolēmuši saistīt ar lauksaimniecību. Tāpat nodrošina studentus ar prakses vietām, katru gadu organizē pasākumus ar mērķi izglītot lauksaimniekus un sadarbojas ar zinātniekiem Valsts Pētījumu Programmā "AgroBioRes”.

Gaļas pārstrādes uzņēmums “Nākotne”. Uzņēmums kļuvis par plašu pētījuma objektu Veterinārmedicīnas fakultātes studentiem un nodrošina pieeju dzīvniekiem, to kaušanas un pārstrādes produktiem, telpām un iekārtām. Uz uzņēmuma bāzes zinātnieki un studenti pēta gaļas kvalitāti, veic dzīvnieku un kautproduktu izmeklēšanu un kaušanas procesa un kaušanas higiēnas novērtējumu. Sadarbības modeli starp Veterinārmedicīnas fakultāti un gaļas pārstrādes uzņēmumu "Nākotne” par veiksmes stāstu ir atzinusi arī Eiropas Veterināro augstskolu asociācijas akreditācijas komisija.

Zemnieku saimniecība "Mežacīruļi”. Saimniecība augstskolas studentiem ir uzticējusi pašu dārgāko – savu ganāmpulku – 32 slaucamās govis un 60 teļus. Proti, Veterinārmedicīnas fakultātes pēdējo kursu studenti veic slimo dzīvnieku klīnisko izmeklēšanu un ārstēšanu, analizē ēdināšanas kvalitāti, labturību un novērtē ganāmpulka veselību. Par zemnieku saimniecības "Mežacīruļi” ganāmpulka izmantošanu studentu praktiskajām nodarbībām nekad nav prasīta samaksa.  Turklāt sadarbība notiek arī zinātnes jomā - ZS "Mežacīruļi” sadarbībā ar LLU realizē divus pētnieciskos projektus.

2016. gadā nominācijai “Gada ieguldījumus inženierzinātnēs” izvirzīti:

Akciju sabiedrība “Exigen Services Latvia”. Uzņēmums apzinās topošo IT speciālistu nozīmi nākotnē, tāpēc investē viņos jau tagad. Uzņēmums ir piešķīris gada stipendiju 1500 eiro vērtībā Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentei, iesaistās bakalaura darbu konsultēšanā un vērtēšanā, lasa lekcijas par karjeras iespējām IT nozarē pēc studiju absolvēšanas, kā arī atbalsta studentiskus pasākumus – t.sk. ITF dienu organizēšanu.

SIA "ZEKANTS”. Jaunās uzņēmējas Kristīne Ozoliņa un Zanda Ozola piešķīrušas jaunu dzīvi cūku pupām Viņas ražo jaunās paaudzes čipšus jeb pupu kraukšķus “Pupuchi”, kas nu jau ir uzņēmuši apgriezienus tirgū. Uzņēmējas uzticējās LLU zinātniekiem un procesos iesaistīja arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentus, kas testēja produktu, pētīja iepakošanas apstākļus un kvalitāti derīguma laikā.

SIA “Mežrozītes lv.”. Viņiem pieder Latvijā lielākā C vitamīna plantācija jeb lielākais mežrozīšu lauks. Uzņēmuma “Mežrozītes lv.” saimnieki Guntis Gobzems ar sievu sadarbojās ar Dārzkopības institūta zinātniekiem un pētīja mežrozīšu augļus un to pārstrādi. Līdz šim brīdim ir izstrādāti vairāk nekā 15 produkti uz mežrozīšu bāzes, kas pieejami dažādos tirdzniecības tīklos.

SIA "TechVitas”. Uzņēmums finansiāli atbalstīja LLU inženieru aizvadītā gada lielāko projektu – pneimobīļa būvi. Pateicoties SIA "TechVitas” atbalstam jaunie inženieri uzbūvēja nākotnes automobili, ko uz priekšu virza saspiests gaiss, un piedalījās ar to starptautiskajās pneimobīļu sacensībās Ungārijā.

SMC “Pneumatics Latvia”. Tehniskās fakultātes students Mihails Ivanovs bakalaura darba ietvaros izstrādāja unikālu ar pulti vadāmu manipulatoru, kas spēj satvert objektu un pārvietot to uz citu vietu. Lai šo iekārtu uzbūvētu, materiālo atbalstu nodrošināja „SMC Pneumatics Latvia”. Šobrīd iekārta tiek izmantota gan inženierzinātņu popularizēšanai, gan arī pneimatikas apmācības procesā.

SIA “SILJA”. Uzņēmums nodarbojas ar lauksaimniecības, meža un komunālās tehnikas tirdzniecību un ar lauksaimniecības tehniku ir apgādājis Tehnisko fakultāti, 2016. gadā dāvinot fakultātei dažādus lauksaimniecības mašīnu konstrukcijas elementus 16 tūkstošu eiro vērtībā, lai augstskola spētu nodrošināt kvalitatīvu jauno speciālistu sagatavošanu.

AS “UPB holdings”. Lai veicinātu jauniešu interesi par tehniskajām zinātnēm, uzņēmums nodrošina prakses vietas un organizē ekskursijas studiju programmas “Būvniecība” studentiem uz savām ražotnēm, kuru laikā ir iespēja praktiski iepazīties ar betona, metāla, mašīnbūves risinājumu un logu konstrukciju izgatavošanas procesu. Uzņēmums arī investē jauno speciālistu attīstībā, finansiāli atbalstot 3 LLU studentus ar stipendiju „Stabilitāte” un apmaksājot viņu studiju maksu.

2016. gadā nominācijai “Gada ieguldījumus sociālajās zinātnēs” izvirzīts viens uzņēmums - "TS Rīga”.  Uzņēmumā ieviesta LEAN vadīšanas sistēma, kā rezultātā izdevies samazināt zudumus, laika kavēkļus, un uzlabot produktivitāti un efektivitāti par 15%. Jaunā vadības sistēma ir kļuvusi par pētījuma lauku Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes MBA studentiem, kas uzņēmumā pēta vadīšanas prasmi, bet uzņēmuma direktors Deivids Deraedt studentiem vada vieslekcijas par šo tēmu.

Pasākumā tiks godināti visi nominanti, pateicoties par viņu ieguldījumu LLU attīstībā un uzticēšanos universitātes studentiem un zinātniekiem.

Mediju pārstāvji lūgti pieteikt savu dalību pasākumā, sazinoties ar LLU Komunikācijas un mārketinga centra vadītāju Lāsmu Līcīti (tālr. 26400991).

Pievienots 13/02/2017