Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! ITF studente saņem lēdijas Adas Lavleisas balvu

17. februārī Latvijas programmētāju dienu ietvaros tika svinīgi pasniegta lēdijas Adas Lavleisas balva, ko šogad pirmo reizi saņēma LLU studente Amanda Kļaviņa no Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF).

Amanda Kļaviņa ir 2. kursa studente studiju programmā "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai” un studē Jelgavā, lai iegūtu programmētājas kvalifikāciju. Pati atzīst, ka pirmā saskarsme ar programmēšanu notikusi tikai studiju laikā un pirms tam pilnībā nebija izpratusi šo jomu, lai gan apzinājusies savu interesi par tehnoloģijām.

Pusotra gada laikā A. Kļaviņa ir daudz sasniegusi izvēlētajā specialitātē un uzsākusi zinātnisko darbību, kas arī bija viens no svarīgākajiem iemesliem lēdijas Adas Lavleisas balvas saņemšanai. Studentes zinātniskās intereses saistītas ar auditorijas mikroklimata uzraudzības sistēmu, jo, kā pati atzīst, vēlējusies apgūt ne tikai lietojuma programmēšanu, bet arī gūt ieskatu iegulto sistēmu programmēšanā, tādējādi sākusi darbu ar "Arduino” izstrādes platformu. A. Kļaviņa izveidojusi auditorijas mikroklimata uzraudzības sistēmas prototipu un izstrādājusi programmatūru, turklāt veiktā pētījuma rezultātus plāno prezentēt starptautiskajā konferencē "Engineering for Rural Development”, kas maijā notiks Jelgavā.

"Balvas piešķiršana man ir liels gods un tā ir arī laba motivācija turpināt aktīvi darboties gan zinātnē, gan sabiedriskajā darbā,” saņemot balvu teica Amanda Kļaviņa. Balvu studente saņēma par aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnē un tās popularizēšanā.

Studente ir arī ITF Studējošo pašpārvaldes vadītāja un iepriekš par savām aktivitātēm studiju jomā ieguvusi "Exigen Services Latvia” stipendiju.

Lēdijas Adas Lavleisas balva dibināta, lai atbalstītu spējīgākās un sekmīgākās studentes, kas veiksmīgi veic zinātnisku vai praktisku darbu datorikā, matemātikā vai to popularizēšanā sabiedrībā. Balvu piešķir kopš 1986. gada, atzīmējot pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes lēdijas Adas Lavleisas dzimšanas dienu.

Kā stāsta ITF dekāns Gatis Vītols, fakultāte lepojas ar Amandas panākumiem, jo viņa ir pirmā LLU studente, kurai izdevies iegūt prestižo balvu. Viņš arī piebilst, ka Amanda nav vienīgā talantīgā fakultātes studente, kura ar augstiem rezultātiem studē programmēšanu. Tādēļ lai popularizētu meitenes – programmētājas un parādītu, ka tā nav tikai vīriešu profesija, Jelgavas pilī drīzumā tiks atklāta fotoizstāde "Meitenes – programmētājas”, kuras autore ir ITF maģistrante Elīna Baranovska un izstādes fotomodeles – ITF studentes, kuru vidū būs redzama arī Amanda Kļaviņa.

Pievienots 20/02/2017