Pārlekt uz galveno saturu

Tautas deju ansamblim "Kalve” – 70

2017. gads LLU Tautas deju ansamblim (TDA) "Kalve” atnesis zīmīgu robežšķirtni – 70 gadus, kas aizvadīti dejā un mīlestībā pret kustības mākslu. Lielās jubilejas kulminācija gaidāma 18. martā, kad Jelgavā satiksies dažādu paaudžu studenti - kalvēnieši, lai kopīgi izdejotu notikumiem bagāto vēsturi un godinātu visus, kuri reiz ieguldījuši savu darbu Kalves attīstībā.

Kā liecina vēstures avoti, Kalves pirmsākumi meklējami pēckara Rīgā – 1947. gadā, kad skatuves māksliniece Vera Singajevska, vēl īsti neizlēmusi – dejot vai kļūt par aktrisi, sāka mācīt tautiskās dejas studentiem. 1949. gadā ansambļa vadību pārņēma Harijs Sūna, kurš vēlāk kļuva par Latvijas PSR Nopelniem bagāto kultūras darbinieku un horeogrāfu. Dejām piedziedāt sāka vokālā grupa, kuru vadīja Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātes students Pauls Kvelde, vēlāk – Latvijas PSR Nopelniem bagātais kultūras darbinieks un diriģents. Studentu pašdarbnieku kolektīvs kļuva spēcīgāks, piedalījās Dziesmu svētkos, sniedza atskaites koncertus Latvijas Valsts filharmonijā un devās pirmajos koncertizbraukumos.

Kalves rindās ir dejojuši LLU studenti no visas Latvijas. Kolektīvu un tā daudzos vadītājus vienmēr raksturojusi griba sasniegt augstus rezultātus, apvienot profesionālismu ar mīlestību pret deju un, pats galvenais, studentiskais kopības gars, kas nezūd pat tad, kad jau absolvēta universitāte. Par tā spēku liecina fakts, ka 2008. gadā dibināts vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kalve” (iepr. Kalves Zelta smiltis), kurā aicināti dejot bijušie kalvēnieši.

2017. gads Kalves dejotājiem iesācies ļoti aktīvi, aizvadīti vairāki koncerti un saņemtas pelnītas atzinības. Kolektīvs februārī saņēmis LLU Studējošo pašpārvaldes balvu "Gada pašdarbības kolektīvs 2016”, marta sākumā aizvadījis Jelgavas deju apriņķa skati, kurā ieguvis augstākās pakāpes diplomu, un jau 18. martā plkst. 17.00 izdejos jubilejas koncertu "Kalvē Kalvi kaldināja” Jelgavas kultūras namā.  

Kā īpašs veltījums dejotājiem 14. martā LLU Aulas foajē tiks atklāta Kalves 70 gadu jubilejas fotoizstāde, kuru aicināti apskatīt visi interesenti.

"Kalves vēsturi veido cilvēki – tās dalībnieki, vadītāji, horeogrāfi, mūziķi un vienkārši laikabiedri, Kalves vēsture ir dzīva un tā turpinās. Brīvajā laikā no mēģinājumiem un izbraukumiem viņi mācās, sporto, dzied un iemīlas, un viss viņiem izdodas no sirds. Kopības sajūta, vienreiz iegūta, kļūst neatņemama. Kas to izjutis – ir laimīgs,” tā par deju kolektīvu reiz rakstījusi LLU Studentu kluba vadītāja Anita Prūse. Lai gan jau pagājuši gadi, kopš tie izteikti, tie ir dzīvi šodien un būs tādi arī rīt.

Mediju pārstāvji, kas vēlas 18. martā piedalīties jubilejas pasākumā, lūgti sazināties ar Anitu Prūsi (mob. tel. 26498504).

Pievienots 12/03/2017