Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā pulcējas ģeodēzijas un zemes pārvaldības zinātnieki no dažādām valstīm

No 10. līdz 12. maijam LLU Vides un būvzinātņu fakultātē norisinās starptautiska zinātniskā konference “Baltic surveying”, kurā ar ziņojumiem uzstājas dažādu valstu pārstāvji, lai informētu par aktualitātēm zemes pārvaldībā un ģeodēzijā.

Konferences mērķis ir pulcēt vienkopus nozares zinātniekus no dažādām valstīm, lai diskutētu par aktualitātēm, apmainītos viedokļiem un dalītos pieredzē. Tādējādi konferencē kopumā tiks nolasīti 31 ziņojums un apskatei pieejami 11 stenda ziņojumi.

Zinātnieki diskutē par zemes izmantošanas politiku, zemes kadastriem un zemes reformas nepieciešamību, akcentējot specifiku katrā valstī. Kā atzina kolēģis no Lietuvas, stāstot par savas valsts pieredzi zemes konsolidācijā, zemes reformas ir bezgalīgs process un, iespējams, nekad nebeigsies. Turklāt ne mazāk svarīgs aspekts ir ilgtspējīga zemes resursu izmantošana, kas ir viens no apskatītajiem tematiem dažādu valstu zinātnieku ziņojumos. Atsevišķa konferences sekcija veltīta ģeodēzijas jautājumiem un metodēm, kā risināt ar zemes mērniecību saistītus jautājumus.

Savukārt konferences plenārsēdē līdzās kolēģiem no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Ukrainas uzstājās arī LLU rektore Irina Pilvere, ziņojot par bioekonomikas attīstības iespējām Latvijā un sakārtotas zemes pārvaldes nozīmi šajos procesos. Tādējādi Latvijas pieredze Bioekonomikas stratēģijas veidošanā tika prezentēta starptautiskā zemes pārvaldības zinātnieku vidē.  

Konferencē piedalās zinātnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas. Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Kazahstānas, Ungārijas, Moldovas, Rumānijas, Spānijas un Polijas.

Viens no konferences mērķiem ir arī sadarbības paplašināšana. Tādēļ šogad konferences ietvaros tika noslēgti divi sadarbības līgumi starp LLU un Samāras Valsts ekonomikas universitāti un Baltkrievijas Valsts universitāti, tādējādi paverot iespējas gan mācībspēku, gan studentu mobilitāšu īstenošanai un kopīgiem pētījumiem.

Konference ir ilggadēja tradīcija, kuras organizēšanā pārmaiņus iesaistās LLU, Aleksandra Stulginska universitāte Lietuvā un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte.

Pievienots 11/05/2017