Pārlekt uz galveno saturu

Startējis septītais "Drosmes un cilvēcības velobrauciens"

Attēla autors: No LLU arhīva

31. maijā norisinājās jau septītais "Drosmes un cilvēcības velobrauciens" – 77 kilometru garš maršruts no Jelgavas līdz Aucei, kuru šoreiz veica 20 dalībnieki, tostarp tādi, kuri piedalījušies visos braucienos, kā arī jaunpienācēji.

Brauciena dalībnieki pulcējās startam Jelgavas pils pagalmā, kur tos uzrunāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Studējošo pašpārvaldes (LLU SP) vadītājs Gvido Bērziņš, kā arī LLU rektore, profesore Irina Pilvere.

"Novēlu jums drosmi, cilvēcību un izturību! Vēsture māca, ka dažādos apstākļos mums jāuzņemas cilvēcīga drosme, kā to darīja profesors Jānis Āboliņš, kad apņēmās veikt tālo ceļu ar velosipēdu pa zemes ceļu uz Vecauci, lai izglābtu divus savus kolēģus. Tas, protams, bija kara laiks, bet arī mūsdienās, brīžiem jāuzņemas drosme tajā, ko mēs darām, kā arī jābūt cilvēcīgiem attiecībās vienam pret otru. Vēlu jums brauciena laikā turēties visiem kopā un būt kā vienotai komandai," teica I. Pilvere.

Pirmo reizi akcijā piedalījās jelgavniece Liene Hermansone, kura ir kaislīga velobraucēja un, izlasot par braucienu, secinājusi, ka vēlas piedalīties. "Mani ļoti interesē vēsture, tāpēc nolēmu braukt. Konkrēto maršrutu varētu veikt arī viena pati, bet vēstures stāstu dēļ, šādu iespēju garām nevarēju laist," komentē L. Hermansone.

Distanci braucēji veica sešu stundu laikā, pieturot Glūdas skolā, Annas Brigaderes skolā Tērvetē, Penkulē, Bēnē, Auces Putnu mežā, kur noklausījās žurnālista Gaita Grūtupa sagatavotos stāstus par konkrētajām vietām un ar to saistīto vēsturi.  

Brauciens noslēdzās LLU pētījumu un mācību saimniecībā "Vecauce", kur dalībnieki atpūtās pēc garā ceļa un uz ugunskura cepa pankūkas. Izturīgākie un drosmīgākie velobraucēji arī atpakaļceļu līdz Jelgavai veica ar velosipēdu.  

Braucienā piedalījās gan profesora J. Āboļina mazdēls Jānis Āboliņš, gan profesora students – Pēteris Baranovskis, kurš līdz šim piedalījies visos septiņos braucienos un stāsta, ka tas ir viņa pienākums atdot godu labam cilvēkam, kā arī pārstāvēt visu studiju kursu šajā akcijā.

Velobraucienu organizēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Studējošā pašpārvalde (LLU SP) kopā ar laikrakstu "Zemgales Ziņas", pieminot profesoru J. Āboliņu (1906-1990). Viņš Otrā pasaules kara laikā, parādot lielu cilvēcību un drosmi, izglāba savu kolēģi – mācību un pētījumu saimniecības "Vecauce" direktoru Paulu Dermani. Velobrauciena ideja ir godināt profesora J. Āboliņa varonīgo rīcību 1941. gada jūlijā, kad Aucē tika apcietināti un nolemti iznīcībai apmēram simts vietējie ebreji. Toreiz J. Āboliņš, būdams Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas asistents, ar velosipēdu steidzās uz Auci. Izmantojot vācu valodas zināšanas, viņš centās atbrīvot divus apcietinātos kolēģus. Vienu no nāvei nolemtajiem – mācību un pētījumu saimniecības "Vecauce" vadītāju P. Dermani – izdevās glābt.

 

Pievienots 31/05/2017