Pārlekt uz galveno saturu

Konferencē ”Inovatīva profesionālās svešvalodas mācīšana” pētnieki spriež par studentu motivāciju un priekšzināšanām svešvalodas apguvei

Attēla autors: No LLU arhīva

31. maijā Jūrmalā notika Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Valodu centra organizēta starptautiskā konference par inovatīvu profesionālās svešvalodas mācīšanas metodēm, kas pamatotas zinātniskās atziņās un aprobētas praksē.

Konference tika organizēta "Nordplus" Pieaugušo izglītības programmas projekta ‘"Inovatīva profesionālās svešvalodas mācīšana – atslēga pieaugušo mācīšanās motivācijai" ietvaros, sadarbojoties Izglītības inovāciju pārneses centram un LLU Valodu centram.

Atklājot konferenci, projekta koordinatore Latvijā, LLU Matemātikas katedras pētniece Anna Vintere atzīmēja, ka svešvalodu kompetence ir viens no pamatnoteikumiem sekmīgai karjerai un integrācijai mūsdienu darba tirgū. Savukārt, kompetenču sekmēšanā nozīmīga loma ir uz modernajām tehnoloģijām balstīts inovatīvs studiju saturs. Tāpēc projekta ietvaros tika izstrādāti trīs profesionālās angļu valodas apmācības moduļi: "Biznesa angļu valoda", "Angļu valoda transporta jomā" un "Angļu valoda pakalpojumu jomā", ietverot gan dažādus IT risinājumus, gan modernas mācīšanas un mācīšanās tehnoloģijas. Kā atzīmēja konferences dalībnieki, tie izmantojami dažādos izglītības līmeņos – kā profesionālā, tā arī augstākā un pieaugušo izglītībā.

Konferences rīta sekcija ietvēra vairākus informatīvus ziņojumus par projektu, un profesionālās izglītības speciālisti, kā arī augstskolu un pieaugušo izglītotāji tika iepazīstināt ar šiem moduļiem. Savukārt pēcpusdienas sekcija ietvēra vairākas meistarklases, kur konferences dalībnieki – valodu pasniedzēji dalījās pieredzē par jaunākajām metodēm, ko izmanto ikdienas darbā: dažādas interaktīvas metodes, kā ieinteresēt studentus un sekmēt svešvalodu apguvi.

Kā vienu no galvenajiem projekta ieguvumiem, projekta koordinatore A. Vintere atzīmēja sadarbību gan starp dažādiem izglītības līmeņiem: profesionālā, augstākā un pieaugušo izglītība, gan arī sadarbību starp dažādiem sektoriem: izglītības iestādes, uzņēmumi, universitātes un nevalstiskais sektors. Savukārt LLU Valodu centrs tika uzaicināts piedalīties konferences organizēšanā, lai nodrošinātu profesionālās svešvalodas mācīšanas prakses un pētniecības vienotību, jo profesionālās angļu valodas studijas ir viens no LLU Valodu centra zinātniskās pētniecības virzieniem, kā arī lai sekmētu jaunu pedagoģisku ideju pārnesi Zemgales reģionā un izglītības dalībnieku savstarpēji papildinošu sadarbību.

Konferencē I. Ozola prezentēja LLU pieredzi profesionālās svešvalodas mācīšanā un raksturoja svarīgākās problēmas, ar kurām saskaras studiju procesā, kā nozīmīgāko minot studentu angļu valodas priekšzināšanas.

Jaatzīmē, ka viens no svarīgākajiem konferences dalībnieku diskusiju jautājumiem bija motivācija – gan jauniešu ieinteresētība svešvalodu apguvē, gan arī pasniedzēju un citu izglītības darbinieku motivācija meklēt jaunus risinājumus, lai sekmētu šo procesu.

Konferencē piedalījās profesionālās izglītības speciālisti, kā arī augstskolu un pieaugušo izglītotāji no visām trīs Baltijas valstīm. Starp konferences dalībniekiem bija arī Latvijas Universitātes svešvalodu speciālistes, kā arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas svešvalodu skolotāji.

Pievienots 02/06/2017