Pārlekt uz galveno saturu

J. Čakstes stipendiāti piedalās pirmā Latvijas prezidenta muzeja atjaunošanā

18. jūnijā Jāņa Čakstes stipendiāti pulcējās Latvijas pirmā prezidenta dzimtas mājā “Auči”, lai palīdzētu sagatavot īpašu dāvanu Latvijas simtgadei – jaunu J. Čakstes muzeja ēku.

“Pamanīju televīzijā sižetu, kur stāstīja, ka tiek veidota jauna J. Čakstes muzeja ēka un nolēmu aicināt visus stipendiātus iesaistīties šīs ieceres īstenošanā,” stāsta talkas iniciators, pirmais J. Čakstes stipendiāts Madars Bitītis.

Ideja par jaunas ēkas celtniecību radusies, jo pašreizējā mājā arvien augošajai J. Čakstes ģimenei ar muzeja memoriālajām istabām vietas kļuvis par šauru. “J. Čakste to cēla kā ģimenes māju. Šobrīd ģimene ir kļuvusi tik liela, ka visiem, sabraucot uz dzimtas mājām, vietas vairs nepietiek,” stāsta J. Čakstes dzimtas māju “Auči” muzeja gide Ineta Freimane.

Viena no kalpu mājām upmalā jau ir nojaukta un tās vietā uzbūvēta jauna. Šobrīd noris darbs pie otras ēkas celtniecības, uz kuru plānots pārcelt muzeju. “Ēka bija ļoti sliktā stāvoklī un atjaunot to vairs nebija iespējams, tāpēc to nojauca. Vietā tiek būvēta māja pēc ļoti līdzīga projekta un, lai tā iederētos kopējā ēku kompleksā, to plānots apmūrēt ar vecajiem ķieģeļiem,” stāsta I. Freimane. Paralēli jaunās ēkas celtniecībai tiek attīrīti vecie ķieģeļi un šo darbu veikšanā ir iesaistījušies J. Čakstes stipendiāti, Saeimas darbinieki, Jelgavas latviešu biedrības, Latviešu biedrību asociācijas un Salgales atbalsta biedrības aktīvisti. Uz jauno ēku iecerēts pārcelt muzeju un aprīkot to ar modernām aplikācijām vairākās valodās, mūsdienīgām ekspozīcijām un ierīkot tajā semināru telpu.

Jauno māju un muzeju plānots atklāt  2018. gada 14. septembrī - J. Čakstes dzimšanas dienā –  par godu Latvijas simtgadei.

J. Čakstes stipendijas programma ir dibināta LLU Attīstības fondā 2009. gada 16. oktobrī. Tai aicināti pieteikties sekmīgi pilna laika pamatstudiju vai maģistra studiju studenti, kuri ir uzrakstījuši pētniecisko darbu par kādu no LLU Attīstības fonda un muzeja "Auči” izsludinātajām tēmām vai arī paša personīgi izraudzīto tematu.

Pievienots 18/06/2017