Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvents U. Šalajevs Eiropas vadošajā forumā diskutē ar Beļģijas karalieni par nabadzības jautājumiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolvents un augstskolas mecenāts, "ONE" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs kopā ar citiem Jaunatnes vēstniekiem no dažādām valstīm Briselē tikās ar Beļģijas karalieni Matildi Eiropas Attīstības dienu vadošajā forumā, lai diskutētu par globālās attīstības un sadarbības jautājumiem.

Uzrunājot Beļģijas karalieni, Jaunatnes vēstnieki vērsa viņas uzmanību uz pasaulē aktuālām problēmām, jo īpaši jautājumiem par meiteņu izglītošanas nepieciešamību un tās ietekmi uz apkārtējo pasauli. Karaliene jaunatnes vēstniekiem uzsvēra, ka izglītība ir atslēga nabadzības izskaušanai. “Tajā dienā, kad sievietēm būs tādas pašas tiesības un iespējas kā vīriešiem, mēs būsim veikuši milzīgu soli ceļā uz labāku pasauli,” piebilda karaliene Matilde savas vizītes laikā Eiropas Attīstības dienās Briselē.

“Esmu patiesi priecīgs, ka Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis ir kopīgi vienojušās par tālāko rīcības plānu nabadzības izskaušanai un ilgtspējīgas attīstības panākšanai. Tam ir jābūt galvenajam ES attīstības politikas mērķim. Tomēr arī mēs turpināsim cīnīties par galējās nabadzības izskaušanu pasaulē,” stāsta "ONE" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā U. Šalajevs.

Eiropas Attīstības dienas (EDD) 2017 Briselē notika no 7.  līdz 8. jūnijam un foruma temats bija “Ieguldījums attīstībā”. ES un tās dalībvalstis parakstīja stratēģisku koncepciju "Jaunais Eiropas konsenss attīstības jomā", kurā izklāstīta Eiropas attīstības politikas nākotne. Apmeklējot forumu, "ONE" Jaunatnes vēstnieks U. Šalajevs aicināja tā dalībniekus palielināt investīcijas izglītībā, kā arī darīt visu nepieciešamo, lai novērstu šķēršļus izglītības ieguvē meitenēm – jo īpaši mazattīstītajās valstīs. EDD 8000 dalībniekus uzrunāja vairākas prominentas ārvalstu personības, prezidenti, valdības vadītāji, ārlietu un par attīstības sadarbību atbildīgie ministri no dažādām pasaules valstīm, t. sk. Eiropas komisāri, Eiropas Parlamenta deputāti, tādi pasaules līderi kā Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda, 2011. gada Nobela Miera prēmijas laureāte Leimaha Gbovī un ANO ģenerālsekretāra vietniece Amina J. Mohameda.

Kopš 2006. gada, EDD forumos ir piedalījušies ap 100 pasaules līderi, t. sk. 7 Nobela prēmiju laureāti, 2670 viesi uzrunājuši ap 42 000 dalībniekus un 4500 organizāciju. Ik gadu Eiropas Komisija organizē EDD, kopā aicinot pasaules līderus un augsta līmeņa ekspertus attīstības jautājumos, lai kopīgi apmainītos ne tikai ar idejām un pieredzi, bet arī iedvesmotu dalībniekus jaunām sadarbības iespējām un inovatīviem risinājumiem par pasaulē aktuālākajām problēmām.

Starptautiskās, nevalstiskās organizācijas “ONE", kuras biedru skaits pārsniedz 7,9 miljonus iedzīvotājus pasaulē, aktivitātes sadarbībā ar citām organizācijām, ir uzlabojušas dzīvošanas apstākļus Āfrikā. Piemēram, pašreiz vairāk nekā 7,5 miljoniem tās iedzīvotājiem ir piekļuve AIDS medikamentiem, lai gan 2002. gadā tas bija iespējams tikai ap 50 000 indivīdiem; kopš 2000. gada, Malārija ir samazinājusies par 75% astoņās Āfrikas valstīs, pašreiz vairāk nekā 51 miljoni bērnu visā  Subsahāras Āfrikā apmeklē pamatskolu. Vairāk: www.one.org.

Pievienots 19/06/2017