Pārlekt uz galveno saturu

Mācības Pasaules konkurencē 6. labakajā universitātē

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Mežzinātne

Jau bakalaura studiju laikā izmantoju ERASMUS apmaiņas iespēju Somijā un zināju, ja būs vēl šāda iespēja, tad noteikti to izmantošu. Tā maģistra studiju 2. kursa rudens semestri es pavadīju Zviedrijā nu jau caur ERASMUS + mobilitātes programmu. Par mobilitātes programmu man jau bija priekšstats un zināju, ko no tās sagaidīt, vienīgi šoreiz jau izdzīvoju to otrreiz un pieredzes ziņā, jāsaka, ka ieguvu pat vēl vairāk.

Šī universitāte mani pārsteidza ar ļoti augsto līmeni – gan mācībspēku, gan metožu ziņā. Nupat arī tapa zināms, ka šī augstskola ir 6. labākā mazo universitāšu konkurencē Pasaulē. To uzzinot, mani pāršalca liels prieks un lepnums, ka es tur esmu mācījusies. Piecu pavadīto mēnešu laikā es apguvu divus apjomīgus mācību kursus – Mērenās joslas mežu apsaimniekošana un Tropu un Subtropu joslas mežu apsaimniekošana. Mani ļoti saistīja tas, ka mācību procesā ir ieplānotas arī mācību ekskursijas, kas notiek citās valstīs. Mērenās joslas mežus devāmies apskatīt uz Dāniju un Vāciju, bet Tropu mežus izpētījām tālajā Nepālā. Tādējādi sanāk, ka pa šiem nieka 5 mēnešiem izdevās pamatīgi iepazīt veselas 4 valstis. Es uzskatu, ka šī pieredze bija nenovērtējama, jo grāmatās jau var lasīt daudz, bet, pašam dzīvē ieraugot, kā lietas notiek citās valstīs, rodas pavisam cits iespaids un novērojumi.

Runājot par sadzīviskām lietām, jāsaka, ka Zviedrijā ir ļoti „ērti” dzīvot. Braucot apmaiņas programmā uz Zviedrijas Lauksaimniecības Zinātņu universitāti, students tiek nodrošināts ar dzīves vietu. Protams, vietai jāpiesakās maksimāli ātri, jo tās lētākās un tuvākās dzīves vietas tiek aizņemtas ļoti ātri. Stipendijas pietiek visām sadzīves lietām, bet, ja gribas paceļot nedaudz tālāk (manā gadījumā Nepāla), tad gan būs vajadzīgi kādi iekrājumi vai palīdzība no ārpuses. Pārvietošanās pašos Zviedrijas dienvidos notiek pārsvarā ar riteņiem, jo sabiedriskais transports ir diezgan dārga izprieca. Tomēr no tā nav jābaidās, jo izteikti auksts laiks ar ledu un sniegu tur ir samērā reti, tāpēc ritenis labi ripos lielāko daļu tur pavadītā laika. Riteņus ir diezgan viegli dabūt turpat uz vietas, jo studenti, kas beidz mācības universitātē, tos pārdod par ļoti saprātīgām cenām.

Tiem, kas nav raduši daudz gatavot mājās, šis paradums būtu jālauž, jo šajā mācību vietā praktiski visi studenti (Jā, arī paši zviedri!) gatavo pusdienas mājās un nes tās līdzi pusdienu trauciņos. Universitātē ir pieejamas lielas un labiekārtotas virtuves studentu vajadzībām, kur ēdienu var uzsildīt, kā arī uzglabāt ledusskapjos. Protams, ja esi noslinkojis, vari izmantot arī kafejnīcu, tomēr cenas tajā ir vairāk piemērotas pasniedzējiem, nevis studentiem.

Rezumējot manus 5 mēnešus Zviedrijā, varu teikt, ka šādas iespējas noteikti jāizmanto. Pirmkārt, angļu valodas uzlabošanai – vai pat jaunu valodu iemācīšanai, otrkārt, kontaktu dēļ, jo tie cilvēki, ko es tur sastapu, tagad ir man ļoti tuvi draugi un, iespējams, ka nākotnē būs mani biznesa partneri vai kolēģi. Treškārt, redzesloka paplašināšanai, jo tās akadēmiskās un arī dzīves zinības, ko es ieguvu tur, es nebūtu ieguvusi nevienā citā Pasaules vietā.

Iesaku doties ERASMUS+ piedzīvojumos arī TEV!

Zelma Gžibovska

2015./2016. studiju gads

Pievienots 27/07/2017